Tánc

Születésnapi zsúrok

2008.09.05. 00:00
Ajánlom
A szokatlan színházi helyszín miatt többségében értetlenség, zavarodottság, jobb esetben nevetés, rosszabb esetben indulatos támadás volt a reakció a tízéves Trafónak táncoló Radio Ballet vs Co.ffein Projects Ferenciek terei előadásán. A Sub Rosa Társulat viszont elbűvölte a kíváncsiakat a Ferenc körúti aluljáróban.

Végre nem egyedül érkezem a trafós köztéri táncra szerda este. Néhány lelkes barátom kísér el kutyástól, és mások is lassan gyülekezni kezdenek a táncosnak látszó csoport körül a templom előtt. Ha egy produkció köztéri, performansz jellegű tánc, ráadásul egy olyan forgalmas helyet választanak neki, mint a Ferenciek tere, akkor jobb szemmel tartani az előadókat, mert a végén még kimarad belőle az ember. Jó is, hogy figyelek, mert a táncosok se szó, se beszéd hirtelen elillanak mellőlünk, és gyors léptekkel felkeresik színpadukat, a 7-es busz megállóját. Fölöslegesen rohanunk utánuk a tömegben, csak hosszú várakozás után kezdik el az előadást.

Előtte azonban egy trafós szervező lány még odasúgja nekem, döntsem el, melyik csoportot akarom nézni, mivel a Radio Ballet átmegy a másik oldalra. A Radio Ballet versus Co.ffein Projects tehát ebben az esetben olyan közös táncot jelent, amikor a fellépők egyik csoportját egy nyolcsávos autóút választja el a másiktól. A a Co.ffein marad, a Radio Ballet átvonul a Jégbüfé mellé, és elkezdődik a szimultán tánc. Én kicsit megfosztva érzem magam az ’egész’ élményétől. Menjek vagy maradjak? Végül maradok a templom oldalán, és kíváncsian figyelem, hogyan sikerül majd egy zsebkendőnyi helyen táncot bemutatni.

 

Co.ffein Projects (fotó: Fidelio.hu)
 

A csoport, nem törődve a konvenciókkal, hirtelen hatalmas betűkkel pingálni kezd az aszfaltra: TÍZ ÉVES a TRAFÓ! Egy perc múlva kész a színpaduk a megálló körül, mindenhol a krétarajzok díszelegnek(ezt az elkülönített teret a legtöbb járókelő kikerüli). Az egy éve alakult Co.ffein Projects klasszikus balettelemeket is használó kortárs táncot mutat be. A helyszín miatt nagyrészt improvizálnak, hiszen nem tudhatják előre, mikor megy oda hozzájuk valaki, mikor lökik fel vagy tapossák meg őket. Ez ugyanis mind benne van a pakliban. Az öt táncos eleinte nem is igazán táncol, inkább a feliratozást folytatva valamiféle térkijelölést végez, vagy, ha úgy tetszik bejárópróbát tart: egy-két pörgés, láblendítés, néhány forgás a földön. Majd párok, triók alakulnak, kezdenek előadás jelleget ölteni a balettmozdulatok, és birtokba veszik a buszmegálló üvegkalitkáját. Fejjel lefelé lógnak a jegyautomatáról, fejen állnak az üvegfalon, egy újabb krétarajzzal egyszemélyes parkolót csinálnak az ülésekből.

Rám tör a kíváncsiság, vajon mi történhet odaát a Radio Ballettel? Gyorsan átrohanok az aluljárón, hogy elcsípjek még valamit belőlük. Ha lehet, a Jégbüfé oldalán még nagyobb a káosz: még több ember, még kevesebb hely. Itt nem láthatom egészében a csoportot, mert elnyeli őket a tömeg, csak néha bukkan fel váratlanul egy megizzadt, aszfalttól bekoszolódott arc. A Radio Ballet kénytelen keményebb eszközökkel dolgozni. Elszántabbak és provokatívabbak, nem félnek eléfeküdni egy buszhoz futó embernek, nekitámaszkodni a busznak, hozzábújni egy padon várakozó fiú lábához. Krétaszövegeik is radikálisabbak: „Mire vársz? Mire várunk? Mire a várás?” Mozgásukból, gesztusaikból az a válasz körvonalazódik: „Ez csak játék, szállj be!” Aztán a Radio Ballet visszafut a másik oldalra, én utánuk, ott pedig egy közös fináléval fejezik be a műsort.

 

Radio Ballet (fotó: Fidelio.hu)
 

Csütörtök délután a Sub Rosa Társulat Trafó 10 – Dinamó című előadása más jellegű mozgásra ösztönzi a Ferenc körúti aluljáróban bámészkodókat. Nagy, henger alakú kartondíszletet állítanak fel, kívülről régi trafós előadások plakátjaival tapétázzák ki az oldalát. Nehéz nem észrevenni. Egyik oldalából egy félig a kartonba épített bicikli lóg ki, ami fölött egy fejnagyságú luk emelkedik ki a „hengerszínpadból”. A Nem egyszerű szobabicikli ez, hanem egy olyan dinamó, amit ha az ember elég gyorsan hajt, érdekes dolgokat indíthat be vele a henger belsejében. Az interaktív installáció működésének lényege az, hogy valaki felül a biciklire, fülére fölteszi az odahelyezett fülhallgatót, és fejét bedugja a csőszerű leselkedő nyílásba. Ahogy a néző hajtja a biciklit, áramot termel, és a fény kigyulladására már indulhat is a körülbelül félperces etűd odabent.

A kukucskáló színház nagy sikert aratott az aluljáróban, perceken belül öt-hat ember is megpróbálta egyszerre bedugni a fejét a nyílásba, ám sikertelenül. Hiába, sokkal izgalmasabb, ha valami el van takarva, vagy csak sejtetve van… Egy bácsi annyira lázba jött, hogy szinte lelökte az előző embert a bicikliről, hadd lásson ő is valamit. Kiderült azonban, hogy a bácsi nem tud előre tekerni, csak hátrafelé, azaz nem tud biciklizni, így nem láthatott semmit, pedig többen próbáltak segíteni neki. Csalódottságában leszállás közben majdnem magával sodorta a fél díszletet.

Fejemet bedugva az arannyal borított kis helységbe, mi más, mint egy születésnapi köszöntés fogadott. Az aranypapíron mindenhol színes masnik lógtak, szappanbuborékok szálltak, középen pedig egy nő (Schermann Márta) állt kezében egy születésnapi tortával, amin az (elektromos) égők akkor gyulladtak fel, ha a biciklit elég gyorsan hajtottam. Az aranypapírról visszaverődő csillogó fény, a tündérszerű nőalak és a szokatlan testtartásom miatt a jelenet egy látomáshoz hasonlított. Sajnáltam, hogy ki kell húznom a fejem, de engednem kellett, hogy másokat is elvarázsoljon a Trafó születésnapi zsúrja.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Klasszikus

Adventi koncert a Belvárosi-templomban a Soproni Szimfonikusokkal

December 3-án ad adventi koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Magyarország egyik legrégebbi szimfonikus zenekara, az 1829-ben alapított Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Több mint 40 francia városban mutatják be a Recirquel előadását

Történetének eddigi leghosszabb turnéjára indul 2021 novemberében a Recirquel: a számos nemzetközi díjjal jutalmazott My Landet összesen 47 alkalommal mutatják be Franciaország-szerte.
Tánc hír

Nívódíjat kapott Nemzeti Táncszínház

Az Építőipari Nívódíj után a FIABCI is díjazta a Nemzeti Táncszínházat: a legjobb magyar kulturális épületnek választották XXIII. FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.
Tánc ajánló

Gálaesttel és kötettel ünnepli az Operaház Dózsa Imrét

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész 80. születésnapjára készített gála november 21-én látható az Erkel Színházban.
Tánc interjú

Duda Éva: „Muszáj cselekednünk”

Duda Éva több mint két évtizede a hazai kortárs táncélet meghatározó alakja, saját társulatával rendszeresen képviselteti magát rangos magyar és nemzetközi fesztiválokon. Legújabb darabjában, a RAMAZURI-ban a cirkusz és a tánc találkozik. A koreográfussal az új formákról, az előadásról és a független szféra helyzetéről beszélgettünk.
Tánc ajánló

A White Stripes zenéjére készült díjnyertes előadást mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon Wayne McGregor, napjaink vezető brit koreográfusának Chroma című munkája. A radikális és innovatív alkotó modern balettje két hasonlóan eredeti és izgalmas kortárs produkcióval – az izraeli Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk, valamint a svéd Alexander Ekman Episode 31 című darabjával – szerepel közös programban 2021. október 29-től a Magyar Nemzeti Balett Kon-takt(s) című modern balettestjén, a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.