Tánc

Szupermodern lesz a Nemzeti Táncszínház új épülete

2016.10.18. 15:06
Ajánlom
Elindul végre a Nemzeti Táncszínház új, állandó játszóhelyének kialakítása a Millenáris Teátrum újjáépítésével. A sajtótájékoztató tanulsága szerint – bár hosszúra nyúlt az átmeneti időszak – megérte várni, mert egy minden igényt kielégítő épületmonstrum születik.

„A kérdőjelek kiegyenesedtek” - kezdte a sajtótájékoztatót Dr. Kriza Zsigmond, a Millenáris Park Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Közölte: a pontos dátum szerint

2017. január 2-án elkezdődik a Millenáris Teátrum újjáépítése, amire az állam 3,3 milliárd forintot biztosít.

Ezt az anyagi forrást a Millenáris Nonprofit Kft. alapítói jogait gyakorló Forster Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központon keresztül juttatja el a Nemzeti Táncszínházhoz, ami immár két éve működik méltatlan körülmények között, ideiglenes játszóhelyeken szerte a fővárosban. Mint mondta, a 2015 elején elindult közbeszerzési pályázat elbírálása nemcsak a felújításhoz szükséges összeg nagysága miatt húzódott ilyen sokáig, hanem azért is, mert egy olyan multifunkcionális rendezvényépületet alakítanak ki a teátrum újjáépítésével, aminek nagyon sok EU-s szempontnak kell megfelelnie.

„Mintha folyamatosan turnéznánk” – Mikor kapja meg új helyét a Nemzeti Táncszínház?

Kapcsolódó

„Mintha folyamatosan turnéznánk” – Mikor kapja meg új helyét a Nemzeti Táncszínház?

Két éve él vándorszínházi állapotok között a Nemzeti Táncszínház, amióta a Karmelita Kolostor épületéből egy kormánydöntés következtében kiköltöztették őket. A korábbi ígéreteket újra és újra felülírják a döntéshozók, lassan pedig megjelenik egy új táncos generáció, aki nem is tudja, milyen az, amikor minden feltétel adott a nyugodt alkotómunkához. Utánajártunk, hol tart most a Táncszínház ügye.

A Nemzeti Táncszínház új épületének külső terve

A Nemzeti Táncszínház új épületének külső terve

A pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte, akik annak a Zoboki és Demeter Építészirodának a terveit fogják kivitelezni, aminek nevéhez többek között a Müpa és az Erkel Színház tervei is fűződnek. Kriza Zsigmond ezzel kapcsolatban kiemelte: abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy

álmaikat nem kellett a pénzügyi forrásokra szabni”,

mert a kormány határozatba foglalta, hogy kompromisszum nélkül rendelkezésükre bocsátja a szükséges összeget, ami 500 millió forinttal több, mint amennyit eredetileg erre a célra szántak. Ennek első lépéseként 608 millió forintot kaptak a legkorszerűbb színpadtechnikai felszerelések beszerzésére.

A Nemzeti Táncszínház új épületének külső terve

A Nemzeti Táncszínház új épületének külső terve

Ertl Péter Juronics Tamás szavait tolmácsolta, amikor mondandóját úgy kezdte: „A táncművészet önálló játszóhely után kiáltott”. A Nemzeti Táncszínház igazgatója ismét felidézte, mennyire nehéz az átmeneti játszóhelyeken működni úgy a táncosok, a technikai személyzet, mint a közönség szempontjából. Hogy mennyire fontos az alkotók számára az állandó játszóhely, azt egy hasonlattal szemléltette: a koreográfus hasonlóan alkot, mint egy szobrász, aki a kőtömbben már látja a végleges művet. A koreográfus az „üres térre szabja elképzeléseit, amit mozdulatokkal tölt meg; ezen keresztül felragyoghat a művészet valósága”. Felszólította a koreográfusokat – akik közül Bozsik Yvette, Kiss János, Novák Ferenc „Tata” és még sokan mások is jelen voltak – hogy kezdjenek el álmodni, mert a tervek szerint 2018 februárjára elkészülő épület lehetőségeinek csak az álmok szabhatnak határt, hiszen az minden 21. századi kihívásoknak eleget tesz majd.

Az épületről konkrétumokat Zoboki Gábortól tudhattunk meg. A Zoboki és Demeter Építésziroda igazgatója felhívta a figyelmet az épület történetére: ez a Ganz-gyár része volt, ahol a Zipernowsky Károly– Déri Miksa– Bláthy Ottó hármas világszabadalmaként a transzformátoron alapuló villamosenergia-elosztásnak és energiaátvitelnek kérdése megoldódott. Ily módon tehát az energiaátalakítás, az energiák magasabb szintre emelése szimbolikusan jelen van a magyar ipartörténeti emlék falai között. A Nemzeti Táncszínház régi lakhelyével, a Karmelita Kolostor épületével összevetve kiemelte: bár a Várnak óriási presztízse volt, a megújuló Millenáris Teátrum egy olyan aktív tér lesz, ami sokkal több lehetőséget rejt majd magában, mint előbbi, ahol kizárólag a frontális kukucskáló színpadi lehetőségekben gondolkodhattak az alkotók. 

Zoboki Gábor építész a MüPa születéséről

Kapcsolódó

Zoboki Gábor építész a MüPa születéséről

"Hörner in Es" - olvassuk az utasítást Wagner Ringjének első hangjegyei fölött - alulról fölfelé, a mélyből a magasba, a sötétből a világosság felé: az ősmélységből keletkező természet hangját a nyolc kürt Esz-dur kánonja teremti meg.

A Nemzeti Táncszínház előterének belső terve

A Nemzeti Táncszínház előterének belső terve

Ebben az épületben egy 16x22 méteres küzdőteret, valamint egy 382 férőhelyes nézőteret alakítanak ki,

amelyek mobil elemek segítségével átépíthetőek lesznek: nemcsak a néző- és színpadtér válik sokoldalúan kombinálhatóvá, de a fenntarthatóság szempontját figyelembe véve arra is gondoltak, hogy más kulturális események befogadására is alkalmas legyen ez a tér. Divatbemutató, filmvetítés, koncert, valamint különböző gasztronómiai események is helyet kaphatnak majd itt, hiszen ezeknek a funkcióknak megfelelően is alakítható lesz a küzdőtér. Az épület egészéről szólva elmondta, hogy a bazilikális alapszerkezethez nem nyúlnak, de az arányaiban méltatlanul kicsi fogadóteret megnövelik és egy közösségi teret alakítanak itt ki büfével és egy olyan lépcsővel, ami adott esetben kisebb stúdiószínpadi előadások nézőterekén is szolgálhat. Az emeleten pedig egy kamaraszínpad épül, ami "úgy csöppen majd bele a tetőbe, mint eper a joghurtba".

Ehhez a bővítéshez azonban le kell bontani a Millenáris előtt álló szabadtéri színpadot.

Az épület több művészöltözővel és új próbatermekkel is gazdagodik, illetve alkalmassá válik arra, hogy kamaratermeiben különböző színház-pedagógiai, tánc- és színházszakmai eseményeket rendezzenek.

A sajtótájékoztató elején és végén Juronics Tamás Rítus című koreográfiájának részleteivel a Szegedi Kortárs Balett táncosai – mintegy alapkőletételként - szimbolikusan kijelölték a tánc új, szakrális terét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.