Tánc

Tánc a Budapesti Őszi Fesztiválon

2010.10.05. 12:05
Ajánlom
Magyar előadók premierjei mellett négy olyan külföldi produkciót láthatunk a fesztiválon, amelyekre minden bizonnyal sokáig emlékezni fogunk.

Louise Lecavalier vízszintes piruetthez hasonlító mozdulata a La La La Human Steps társulat emblémája lett. A tíz éve már saját útját járó kanadai táncos ezúttal két darabbal érkezik: egy olyan kapcsolatot jár körbe, amelyben a két fél csak a család érdekében marad együtt, illetve újraértelmez három régi duettet. sascha waltz & guests d'avant-ja az elmúlt évtized talán legfontosabb táncszínházi produkciója, amelynek négy előadója képzett énekes és táncos, ezért a két műfaj azonos súllyal válik színpadi nyelvvé.

A flamand építész-képzőművész-színházi alkotó Kris Verdonck színpadán - Kleist után szabadon - bábok jelennek meg, akik a felső mozgatótól függő, szubjektivitásuktól mentes angyalok, és eldönthetetlen, élő táncosokat vagy élettelen bábokat látunk. Egy igazán politikus előadás is érkezik Budapestre: az izraeli Big Mouth. Ez a jelenlegi izraeli helyzetet kritikusan szemlélő, konkrét társadalmi üzenettel bíró produkció a közösség és az egyéniség kapcsolatára kérdez rá. Az előadások helyszínei a Madách Színház, a MU Színház és a Trafó - Kortárs Művészetek Háza. És idén is lesz fesztivál a fesztiválon - immár hatodik éve a Budapesti Őszi Fesztivál minifesztiváljaként kerül megrendezésre a hazai és külföldi táncfilmeket bemutató program, amely október 8. és 10. között látható a Toldi moziban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gálaest

Csúcspontjához érkezik a győri táncfesztivál

Áramlás címmel tartanak európai gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztiválon június 23-án, szombaton. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.
Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.
Tánc magazin

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.