Tánc

Tánc és szöveg közös ereje

2012.02.08. 14:13
Ajánlom
Abe Kobo japán író A homok asszonya című regénye alapján február 10-én mutatja be a sepsiszentgyörgyi M Studio új táncelőadását Mint a fagy címmel.

A produkciót Gemza Péter rendező-koreográfus, valamint Nagy József, a franciaországi Jel Színházának tagja vitte színre. A társulat honlapján (www.m-studio.ro) olvasható ismertető szerint az előadás - akárcsak a regény vagy a belőle készült film - arra keresi a választ, hogyan találja meg az ember élete értelmét. A Krónika című kolozsvári napilapnak nyilatkozva Nagy József elmondta, hogy olyan mozgásszínházi előadást szeretett volna alkotni, amelyben a szöveg ugyanolyan erővel van jelen, mint a tánc. Gemza Péter ehhez hozzátéve elmondta még, hogy a darab addig követi a regény cselekményét, ameddig a dramaturgia a két ember változását szemlélteti. A két főszereplő kapcsolatának alakulása az előadás tengelye, miközben más szereplők, a falubeliek is felbukkannak. A regény, a film az idő múlását érzékelteti, a darabban viszont összesűrűsödnek a történések és a játék erősségére fektetik a hangsúlyt - mondta Gemza Péter. A főszereplő tanár egy elszigetelt falu foglya lesz, ahol egy nővel összezárva értelmetlen robotmunkára kényszerül. Eleinte lázad a helyzete ellen, később alkudozni próbál, végül társra lel az asszonyban és közös céljaikért küzdenek tovább. Az előadásban a regény alaptörténete mellett hangsúlyos szerepet kapnak mozgásszínházi elemek és Pier Paolo Pasolini költészete. Gemza Péter azért tartja fontosnak a költészet jelenlétét a darabban, mert ezt hiányolta a regényből. A Mint a fagy zenéjét Mezei Szilárd szerezte, a dramaturg Márton Imola, a főszerepeket Veres Nagy Attila és Nagy Eszter játsszák. A bemutatót február 10-én, pénteken tartják Sepsiszentgyörgyön a Lajtha László Stúdióteremben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.
Tánc feledi jános

Feledi János a Közép-Európa Táncszínház új művészeti vezetője

A táncos-koreográfus szeptember 1-jén kezdi meg munkáját a társulat élén.