Tánc

Tánc és szöveg közös ereje

2012.02.08. 14:13
Ajánlom
Abe Kobo japán író A homok asszonya című regénye alapján február 10-én mutatja be a sepsiszentgyörgyi M Studio új táncelőadását Mint a fagy címmel.

A produkciót Gemza Péter rendező-koreográfus, valamint Nagy József, a franciaországi Jel Színházának tagja vitte színre. A társulat honlapján (www.m-studio.ro) olvasható ismertető szerint az előadás - akárcsak a regény vagy a belőle készült film - arra keresi a választ, hogyan találja meg az ember élete értelmét. A Krónika című kolozsvári napilapnak nyilatkozva Nagy József elmondta, hogy olyan mozgásszínházi előadást szeretett volna alkotni, amelyben a szöveg ugyanolyan erővel van jelen, mint a tánc. Gemza Péter ehhez hozzátéve elmondta még, hogy a darab addig követi a regény cselekményét, ameddig a dramaturgia a két ember változását szemlélteti. A két főszereplő kapcsolatának alakulása az előadás tengelye, miközben más szereplők, a falubeliek is felbukkannak. A regény, a film az idő múlását érzékelteti, a darabban viszont összesűrűsödnek a történések és a játék erősségére fektetik a hangsúlyt - mondta Gemza Péter. A főszereplő tanár egy elszigetelt falu foglya lesz, ahol egy nővel összezárva értelmetlen robotmunkára kényszerül. Eleinte lázad a helyzete ellen, később alkudozni próbál, végül társra lel az asszonyban és közös céljaikért küzdenek tovább. Az előadásban a regény alaptörténete mellett hangsúlyos szerepet kapnak mozgásszínházi elemek és Pier Paolo Pasolini költészete. Gemza Péter azért tartja fontosnak a költészet jelenlétét a darabban, mert ezt hiányolta a regényből. A Mint a fagy zenéjét Mezei Szilárd szerezte, a dramaturg Márton Imola, a főszerepeket Veres Nagy Attila és Nagy Eszter játsszák. A bemutatót február 10-én, pénteken tartják Sepsiszentgyörgyön a Lajtha László Stúdióteremben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Vizuál

Nyolc filmet nézhetünk meg premier előtt a X. Mozinet Filmnapokon

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat a budapesti Puskin moziban és 14 további magyar városban.
Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Nevetve sírni, sírva nevetni – Cacti a Nemzeti Balett előadásában

A kaktuszok nem sírnak. Legalábbis egyikünk sem találkozott még könnyező tüskékkel – vagy mégis? A világhírű svéd koreográfus, Alexander Ekman Cacti című darabja csontig-velőig hatoló őszinteséggel mutatja be a kortárs tánc világát, humoros és fájdalmasan pontos képet adva arról, mennyire fontos számunkra a művészet „értelmezése”. Néha lényegesebb, mint a művészet maga. Ekman legsikeresebb koreográfiája a Magyar Nemzeti Balett tolmácsolásában érkezik Budapestre.
Tánc ajánló

Alexander Ekman svéd koreográfus indítja az Opera új évadát

A világhírű alkotó egyik legnépszerűbb műve, a Cacti a Magyar Nemzeti Balett és a Magyar Állami Operaház első bemutatója szeptember 11-én látható az Eiffel Műhelyházban.
Tánc hír

Átadták az idei Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjakat

Augusztus 31-én a Trafóban immár 15. alkalommal hirdették ki a legjobb hazai kortárs táncprodukciókat elismerő díjat, valamint a színházi alkotókat méltató elismerést.
Tánc gyász

Elhunyt Rab István balettművész

Az 1953 disszidált táncművész 90 éves korában hunyt el, Amerikában – írja a New York Times-ra hivatkozva a Színház Online.
Tánc ajánló

Az ikerlétről mesél a Frenák Pál Társulat

A nagy füzet ihlette szezonnyitó, nyáresti előadás a kápolnásnyéki Halász-kastély parkjában lesz látható augusztus 28-án este 8 órától.