Tánc

Tánc és szöveg közös ereje

2012.02.08. 14:13
Ajánlom
Abe Kobo japán író A homok asszonya című regénye alapján február 10-én mutatja be a sepsiszentgyörgyi M Studio új táncelőadását Mint a fagy címmel.

A produkciót Gemza Péter rendező-koreográfus, valamint Nagy József, a franciaországi Jel Színházának tagja vitte színre. A társulat honlapján (www.m-studio.ro) olvasható ismertető szerint az előadás - akárcsak a regény vagy a belőle készült film - arra keresi a választ, hogyan találja meg az ember élete értelmét. A Krónika című kolozsvári napilapnak nyilatkozva Nagy József elmondta, hogy olyan mozgásszínházi előadást szeretett volna alkotni, amelyben a szöveg ugyanolyan erővel van jelen, mint a tánc. Gemza Péter ehhez hozzátéve elmondta még, hogy a darab addig követi a regény cselekményét, ameddig a dramaturgia a két ember változását szemlélteti. A két főszereplő kapcsolatának alakulása az előadás tengelye, miközben más szereplők, a falubeliek is felbukkannak. A regény, a film az idő múlását érzékelteti, a darabban viszont összesűrűsödnek a történések és a játék erősségére fektetik a hangsúlyt - mondta Gemza Péter. A főszereplő tanár egy elszigetelt falu foglya lesz, ahol egy nővel összezárva értelmetlen robotmunkára kényszerül. Eleinte lázad a helyzete ellen, később alkudozni próbál, végül társra lel az asszonyban és közös céljaikért küzdenek tovább. Az előadásban a regény alaptörténete mellett hangsúlyos szerepet kapnak mozgásszínházi elemek és Pier Paolo Pasolini költészete. Gemza Péter azért tartja fontosnak a költészet jelenlétét a darabban, mert ezt hiányolta a regényből. A Mint a fagy zenéjét Mezei Szilárd szerezte, a dramaturg Márton Imola, a főszerepeket Veres Nagy Attila és Nagy Eszter játsszák. A bemutatót február 10-én, pénteken tartják Sepsiszentgyörgyön a Lajtha László Stúdióteremben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bolyki György elmondta: nem lesz tizenegyedik Kaposfest

Tíz év után búcsúzik a Kaposfest, ahogy azt a társalapító igazgatótól megtudtuk. Bolyki György távozik a Liszt Ferenc Kamarazenekar éléről is, pedig tovább tervezett maradni. Eközben hangsúlyozza: nagyon büszke mindkettőre. Elsőként a Fideliónak beszélt a változásokról. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Megütközéssel fogadta Bolyki György állításait a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyelőre nem kíván érdemben reagálni Bolyki György lapunknak tett kijelentéseire, ám jelezték, megütközéssel fogadták az interjúban szereplő, a valóságnak nem megfelelő állításokat.
Klasszikus

Beethovent, ahogy kevesen – Jevgenyij Kiszin koncertjéről

Jevgenyij Kiszin az ötvenhez közelítve is csodagyerek maradt. Nem Beethoven-játékosként ismerjük, de olyan órákat okozott a Müpában, amilyent csak a legnagyobbak tudnak.
Vizuál

A nap, amikor Charlie Chaplin 20. lett a Chaplin-hasonmás versenyen

Igaz, vagy csupán legenda – nem tudni. Mindenesetre az alábbi történet olyan, mintha Charlie Chaplin rendezte volna.
Klasszikus

Komolyzene szól a budapesti szórakozóhelyeken

A zene éjszakáján, november 16-án este hat órától éjfélig nyolc frekventált szórakozóhelyen hallhatunk ingyenes komolyzenei koncerteket. A fellépők között találjuk a Budapesti Fesztiválzenekar zenészeit és Fischer Annie-ösztöndíjas muzsikusokat is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

"Ő volt A balerina" – 30 éve halt meg Lakatos Gabriella

Lakatos Gabriella az 1945 utáni magyar balettművészet egyik legnagyobb csillaga volt, akit semmi sem tántorított el a színpadtól: nyugdíjazása után énekes karriert épített. A táncos díva 1989. november 12-én hunyt el.
Tánc ajánló

Velekei László másodszor is táncszínpadra állítja az Anna Kareninát

Két évvel ezelőtt már készített egy táncszínpadi adaptációt Tolsztoj regényéből a GGTánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciójaként. Most saját társulata, a Győri Balett számára készített friss koreográfiát Veleki László, ami november 9-én debütál Győrben, december 21-én pedig a Müpában.
Tánc ajánló

A Nemzeti Táncszínházban várnak az éjszaka csodái

4 év és 19 teltházas előadás után búcsúzik a Trafótól Az éjszaka csodái. A Weöres Sándor ihlette vizuális trip új helyen, a Nemzeti Táncszínházban kerül repertoárra, először november 7-én.
Tánc interjú

"Annyira hittünk ebben az őrületben, hogy a falon is átmentünk volna"

Negyven éve az akkori végzős klasszikus balett-évfolyam forradalmi hevülettől fűtve úgy döntött, társulatot alapít, és radikálisan új irányokat keres a táncművészeten belül. A Győri Balettről Kiss Jánost kérdeztük, akinek ez az utolsó évada társulatigazgatóként.
Tánc gyász

„Anyanyelve a folklór volt” – Elhunyt Foltin Jolán

Az Erkel- és Kossuth-díjjal kitüntetett Nemzet Művésze, a koreografált néptánc nagyasszonya 76 éves volt.