Tánc

Tánc gobelinbe szőve

2012.04.22. 07:30
Ajánlom
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Budapest Táncfesztivált április 25-29. között a Müpában. A Nemzeti Táncszínház szervezésében a Magyar Balett Színházzal együtt a cseh táncélet több kiemelkedő alkotója, köztük a világhírű Jiří Kylián koreográfiája is látható lesz, a Frenák Pál Társulat pedig a decemberben felújított Frisson című produkcióval lép fel.

A korábban Táncfórumként ismert Budapest Táncfesztivál, mely a Nemzeti Táncszínház mellett idén is a Művészetek Palotájában mutatja be legfontosabb előadásait, egyben a hazai táncélet éves szakmai díjátadójaként is szolgál. Immár hagyományosan a Tánc Világnapjára (április 29.), a klasszikus balett nagy megújítójának tartott Jean Jacques Noverre születésnapjára időzített gálaest a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége által valósul meg. A tánc műfajának legfontosabb ünnepét két emlékezetesnek ígérkező este előzi meg.

Április 25-én a cseh tánc színes tablója tárul elénk a South Bohemian Ballet és a Ballet Prague Junior közös estjén a Magyar Balett Színház produkcióival kiegészülve. A magyar intézménnyel való kapcsolat nem a véletlen műve. A Magyar Balett Színház balett-igazgatója, Egerházi Attila 2009 óta a Ceské Budejovicében működő South Bohemian Ballet művészeti vezetője is, és a Művészetek Palotájában sem először lépnek fel közösen. 2010-ben ő hozta el Magyarországra a világszerte elismert cseh koreográfus, Jiri Kylian Un ballo című munkáját. A holland táncművészet meghatározó alakjának számító Kylián negyedszázadon át volt a hágai Nederlands Dans Theatre (NDT) művészeti vezetője és markáns szerepet játszott a társulat aranykorának sikereiben. Az 1978-ban létrejött NDT II számára készített első koreográfiája az 1991-es Un ballo, amely Ravel két művére, a Couperin sírjára és a Pavane egy infánsnő halálára című darabra épül. Az előadás nélkülözi a történetet, ez csupán "tánc zenéhez, semmi több" - ahogy Jirí Kylián saját művét jellemezte. Férfiak és nők között az érzékenység és zeneiség játékát ábrázoló alkotás címe értelmezhető egy társadalmi esemény hagyományos jelentéseként vagy szó szoros értelemben is. A cseh est másik Ravel-műre készült darabját, a Bolerot Egerházi Attila röviden így foglalja össze: "rítus a vágy ritmusára". A koreográfus nagy ívű zenei gobelinhez hasonlítja Ravel Boleróját, melynek szuggesztív világát fordította le Egerházi Attila a tánc nyelvére: "ahogy a zeneszerző szőtte - egy zenei szálból kiindulván - és ahogy egyre terebélyesedik a szövet, úgy kerülünk egyre mélyebbre a labirintusában". Az esten látható lesz még Egerházi Attilától a Mozart zenéjére készített Greetings from Mirabell és a Gounod híres Walpurgis éjére készült Curtain up (Függöny fel) című táncos bohózat, Vlasta Schneiderovától a Paganini pas de deux és a Navl'dy? (Mindörökké?), valamint a Magyar BalettSzínházzal a Bumm...-ban korábban már együttműködő, fiatal, belga koreográfus, Samuel Delvaux 2010-es Chasin' (Kergetőzés) című darabja is.

Április 28-án a Franciaországban és Magyarországon is alkotó Frenák Pál Társulat lép a Müpa színpadára a 2011 végén újragondolt Frisson című koreográfiájával. Az erőteljes cím (Borzongás) az emberi belső mélyebb rétegeibe tett szimbolikus utazást hangsúlyozza. A tudattalan tartalmainak keresése, a végső határok újbóli szétfeszítése, valami végső igazság megtalálása a mindenek felett hajszolt cél. A sokkoló mozgáshoz Fabrice Planquette alkotott zsigerekig hatoló zenét.

A Budapest Táncfesztivál utolsó eseményeként április 29-én egy gálaest keretében idén is átadják a magyar táncszakma legfontosabb díjait, ahol az elismerések kiosztása mellett a szokásokhoz híven az elmúlt év díjazott művészeinek fellépésére is sor kerül. A gála fellépői lesznek a Győri Balett, a Közép-Európa Táncszínház, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Frenák Pál Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola, az Ifjú Szívek Táncszínház - Pozsony. A sokszínű előadást Mihályi Gábor rendezi. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc misty copeland

Táncfilmek, amik miatt érdemes várni az őszt

Misty Copeland, Szergej Poluynin, és Carlos Acosta - többek között ők gondoskodnak arról, hogy a hűvösebb napokban lenyűgöző táncfilmeket lássunk a mozikban.
Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.