Tánc

Tánc, Sziget

2010.08.10. 14:29
Ajánlom
Ébredés után, napközben, este, koncert előtt, után, sőt helyett is lehet táncolni és táncot nézni a Sziget Fesztiválon.

A thai-chi és a jóga inspirációt jelent a kortárs táncban is, de nem csak a műfaj rajongóinak érdemes benevezni a délelőtti órákra, hogy test és lélek harmonikus állapotában indulhasson a nap. A délutáni kontakt jam sem ismeretlen a Sziget rendszeres látogatóinak: a kontakttáncban jártasak és kezdők egyaránt bekapcsolódhatnak az improvizatív, jókedvű együtt táncolásba. Szintén mindennapi program az Artus és a Filterperformance előadása: a Prehisztéria az alkotók ígérete szerint az "ott és akkor" születő produkció valóság és fantázia határán a néző összes érzékszervére hatnak.

A kortárs táncnak márpedig vannak sztárjai, közülük többen is kilátogatnak a Szigetre. A Frenák Pál Társulat az InTimE-mal, Ladányi Andrea egy, a maga területén szintén sztárnak számító zenésszel, Borlai Gergővel létrehozott, dobra és emberi testre komponált BL-jével érkezik, Fehér Ferenc pedig egy tánc- és mozgásszínházi produkciót ad elő Tao Te címmel.

Valószínűleg kevesen hallottunk a Zita Swoon nevű belga zenekarról, Anne Teresa De Keersmaeker neve azonban ismerősen cseng azoknak, akik követik a kortárstánc-életet. Az ő szakmai támogatásával készítette el az együttes és Simon Mayer táncos-koreográfus a Dancing with the Sound Hobbyist címet kapó előadást. A diszkótól nyers rockig ívelő színes zenei skála és Keersmaeker neve garancia arra, hogy érdekes kísérletet láthatunk.

A Szigeten senki nem siet, a Bloom! Cityjében viszont mindenki rohan. Azzal, hogy milyen társadalmi dinamikák működnek egy városban, ebből az előadásból, még a nyugalom Szigetén szembesülhetünk. Aztán csomagolás, és irány vissza a modern Bábelbe.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Vádirat az üdvözítő mártíromság dicsőítése ellen – kritika A csoda című filmről

Ha egy összetett mondatra kellene lecsupaszítanunk a Netflix új filmdrámájának gondolatát, ez lenne az: morálisan elfogadhatatlan tudatosan bűntudatra nevelni ártatlan embereket, és végignézni, ahogy önmagukat pusztítják el vezeklésként – különösen egy kisgyermek esetében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ritkán játszott és koreografált darab Feledi János új alkotása

Magyarországon ritka eseménynek számít, hogy Sztravinszkij Pulcinella-története kerül színpadra, így annál rendkívülibb, hogy ennek a szórakoztató műnek a zenéjére készít koreográfiát Feledi János, a Feledi Project művészeti vezetője.
Tánc interjú

„A tiszta tánc már kevés” – Beszélgetés Feledi Jánossal

A Feledi Project alapítója és egyszemélyes motorja a folyamatos kihívásokat keresi, amelyek első pillanatban akár lehetetlennek is tűnnek. Feledi Jánost arról is kérdeztük, hol áll most és merre tart az idén tízesztendős Project.
Tánc hír

Budapest Ballet Grand Prix néven rendez balettversenyt a Magyar Táncművészeti Egyetem

Új nemzetközi balettversenyt hív életre Budapest Ballet Grand Prix néven a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE). A hazai balett- és táncművészet népszerűsítésére létrehozott eseményt 2023. november 20. és 24. között rendezik meg először.
Tánc hír

Lánykérés táncelőadáson

A Bethlen Téri Színház SŐT7 Fesztiválján kérte meg a Liselotte és a május című előadás rendező-koreográfusa, Bánházy Eszter kezét táncművész kedvese, Hernicz Albert, aki az Experidance együttesből lehet ismert a nagyközönség számára.
Tánc hír

Taroltak a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a Milánóban rendezett versenyen

Kiválóan szerepeltek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a 2022. október végén, a Milánóban megrendezett 5th Milano Dance Competition professzionális nemzetközi táncversenyen: összesen 12 díjat nyertek.