Tánc

Táncba öltözik a város – itt a 27. Duna Karnevál

2022.05.31. 11:40
Ajánlom
Június 3. és 12. között újra karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel rendezik meg a 27. Duna Karnevált. Többek közt a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestje, látványos felvonulás, hungarikumok bemutatása és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagyszabású gála várja az érdeklődőket.

Kellemes nyáresti hangulatban várja a néptánc és népzene szerelmeseit a 27. Duna Karnevál június 3. és 12. között Budapesten. A nemzetközi népművészeti fesztivál tíz napján látványos programok mutatják be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét. 

A Vörösmarty téren felállított nagyszínpadon látványos táncelőadásokra, világ- és népzenei koncertekre, táncházakra, divatbemutatóra invitálják az érdeklődőket a pünkösdi hétvégén.

Bemutatkoznak hungarikumaink, rendhagyó divatbemutató vonultatja fel a Kárpát-medence legszebb hagyományos viseleteit és azok mai, újragondolt változatait, az Aurora FolkGlamour közreműködésével.

Kiemelkedő magyarországi és határon túli gyermek néptánccsoportok bemutatói várnak mindenkit a negyedik FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaműsoron, a Kobuci-kertben pedig nemzetközi táncház pezsdítheti fel az érdeklődőket.

Egyiptom-104359.jpg

Egyiptom-104359.jpg (Fotó/Forrás: Duna Karnevál)

Június 5-én, pünkösdvasárnap igazi látványossággal, hagyományos karneváli felvonulással köszöntik a meghívott társulatok a fesztivált Budapest belvárosában, ahol több száz táncos és zenész, külföldi és hazai népzenekarok, néptáncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok és hagyományőrzők teremtenek hamisítatlan fesztiválhangulatot.

Pünkösdi tánckarnevál, nemzetközi táncház is várja az érdeklődőket, az Erzsébetligeti Színházban pedig a XI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyen a parádén bemutatkozó külföldi együttesek versengenek egymással. Produkcióikat nemzetközi zsűri értékeli majd. 

oltozes-104400.jpg

Készülődés az előadásra - a Duna Karnevál korábbi műsorán (Fotó/Forrás: Duna Karnevál)

Június 10-én mesés környezetben, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének egyedülálló, közös gálaműsora kápráztatja el a közönséget. Az est első részében, a Világkarneválon, a meghívott külföldi együttesek fellépésében gyönyörködhetnek a látogatók, többek között Bulgária, Észak-Macedónia, India, Mexikó vagy Törökország kiemelkedő tánccsoportjainak előadásai jóvoltából. 

A második részben a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével, valamint további hazai néptánc-társulatok közreműködésével a Petőfi-évforduló alkalmából mutatnak be egyedülálló produkciót A magyar ifjakhoz – Avagy virág vagy te, hazám ifjúsága! címmel.

A műsorszámok a költő forradalmi és szerelmi verseinek gondolatait az ifjúsághoz szóló, jelenben is érvényes üzeneteit jelenítik meg a tánc, a zene és Petőfi lírájának segítségével. Az előadás nem pusztán tisztelgés a kétszáz éve született költő emléke előtt, hanem egyben az újra és újra ébredő magyar lélekhez szóló gondolatiságának megjelenítése is.

27. Duna Karnevál

2022. június 3–12.

További iformációk a Duna Karnevál honlapján és Facebook-oldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Karneváli ízelítő egy korábbi fellépésről (fotó/forrás: Duna Karnevál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.
Tánc ajánló

Újra táncosok népesítik be a Millenáris Parkot

A Nemzeti Táncszínház – ismét megrendezve a 2019-ben életre hívott fesztiválját – a szabadban zárja az évadot, a Millenáris Parkba invitálva az érdeklődőket július 14. és 24. között.
Tánc hír

Váratlanul lemondott posztjáról a Párizsi Opera táncigazgatója

Aurélie Dupont június 16-án jelentette be, hogy július 31-ével távozik a tánctagozat éléről, mert személyes terveinek szeretné szentelni az idejét.
Tánc ajánló

A jövő táncos sztárjai Magyarországon

A Holland Nemzeti Balett tehetségkutató programjának fiatal táncosait két alkalommal, június 11-én és 12-én köszönthetjük a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Shooting Stars című előadásukban a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.