Tánc

Táncba öltözik a város – itt a 27. Duna Karnevál

2022.05.31. 11:40
Ajánlom
Június 3. és 12. között újra karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel rendezik meg a 27. Duna Karnevált. Többek közt a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestje, látványos felvonulás, hungarikumok bemutatása és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagyszabású gála várja az érdeklődőket.

Kellemes nyáresti hangulatban várja a néptánc és népzene szerelmeseit a 27. Duna Karnevál június 3. és 12. között Budapesten. A nemzetközi népművészeti fesztivál tíz napján látványos programok mutatják be a Kárpát-medence gazdag népzenei és táncos örökségét. 

A Vörösmarty téren felállított nagyszínpadon látványos táncelőadásokra, világ- és népzenei koncertekre, táncházakra, divatbemutatóra invitálják az érdeklődőket a pünkösdi hétvégén.

Bemutatkoznak hungarikumaink, rendhagyó divatbemutató vonultatja fel a Kárpát-medence legszebb hagyományos viseleteit és azok mai, újragondolt változatait, az Aurora FolkGlamour közreműködésével.

Kiemelkedő magyarországi és határon túli gyermek néptánccsoportok bemutatói várnak mindenkit a negyedik FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaműsoron, a Kobuci-kertben pedig nemzetközi táncház pezsdítheti fel az érdeklődőket.

Egyiptom-104359.jpg

Egyiptom-104359.jpg (Fotó/Forrás: Duna Karnevál)

Június 5-én, pünkösdvasárnap igazi látványossággal, hagyományos karneváli felvonulással köszöntik a meghívott társulatok a fesztivált Budapest belvárosában, ahol több száz táncos és zenész, külföldi és hazai népzenekarok, néptáncegyüttesek, gyermek és ifjúsági tánccsoportok és hagyományőrzők teremtenek hamisítatlan fesztiválhangulatot.

Pünkösdi tánckarnevál, nemzetközi táncház is várja az érdeklődőket, az Erzsébetligeti Színházban pedig a XI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncversenyen a parádén bemutatkozó külföldi együttesek versengenek egymással. Produkcióikat nemzetközi zsűri értékeli majd. 

oltozes-104400.jpg

Készülődés az előadásra - a Duna Karnevál korábbi műsorán (Fotó/Forrás: Duna Karnevál)

Június 10-én mesés környezetben, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a külföldi és hazai táncegyüttesek közel háromszáz művészének egyedülálló, közös gálaműsora kápráztatja el a közönséget. Az est első részében, a Világkarneválon, a meghívott külföldi együttesek fellépésében gyönyörködhetnek a látogatók, többek között Bulgária, Észak-Macedónia, India, Mexikó vagy Törökország kiemelkedő tánccsoportjainak előadásai jóvoltából. 

A második részben a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével, valamint további hazai néptánc-társulatok közreműködésével a Petőfi-évforduló alkalmából mutatnak be egyedülálló produkciót A magyar ifjakhoz – Avagy virág vagy te, hazám ifjúsága! címmel.

A műsorszámok a költő forradalmi és szerelmi verseinek gondolatait az ifjúsághoz szóló, jelenben is érvényes üzeneteit jelenítik meg a tánc, a zene és Petőfi lírájának segítségével. Az előadás nem pusztán tisztelgés a kétszáz éve született költő emléke előtt, hanem egyben az újra és újra ébredő magyar lélekhez szóló gondolatiságának megjelenítése is.

27. Duna Karnevál

2022. június 3–12.

További iformációk a Duna Karnevál honlapján és Facebook-oldalán.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Karneváli ízelítő egy korábbi fellépésről (fotó/forrás: Duna Karnevál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Főszerepben az ifjú balettművészek – újra Grand Audition a Magyar Táncművészeti Egyetemen

Február 23-24-én, pénteken és szombaton ismét visszatér – immár hagyományosan – Budapestre, a Magyar Táncművészeti Egyetemre a Párizsban és Barcelonában évek óta megrendezésre kerülő Grand Audition.
Tánc ajánló

Esküvői fieszta a Feledi Projecttel

Imidzs videóval és felújítással kezdi az évet a Feledi Project. Még decemberben forgatták le a kisfilmet a társulat művészei, amelynek célja még jobban fókuszba helyezni a mozgást, a táncot, s ezzel együtt a Feledi Projectet.
Tánc hír

Nagy sikert aratott a Győri Balett Anna Karenina-előadása Kolumbiában

A 2023 áprilisában megrendezett, 6. Festival de Música Clásica de Bogotá fesztiválon aratott siker után 2024-ben ismét Bogotában vendégszerepelt a Győri Balett társulata.
Tánc hír

Yaniv Abraham gazdagította a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak művészi látásmódját

Január második felében a Magyar Táncművészeti Egyetem vendége volt Yaniv Abraham. A neves izraeli koreográfus és tánctanár a negyedéves moderntánc szakos hallgatókkal dolgozott együtt.
Tánc hír

A Magyar Táncművészeti Egyetemre látogat az elismert szlovák balettművész, Mario Radacovsky

A Brnói Nemzeti Színház Balettjének igazgatója, művészeti vezetője, az elismert balettművész és koreográfus, Mario Radacovsky, látogatása során megtekinti a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős balettévfolyamát és Csizmadia Tamás szervezésében gyakorlatot is tart a hallgatóknak.