Tánc

Táncbazár, avagy a tánc körbezár

2016.08.06. 09:52
Ajánlom
A Nemzeti Táncszínház idén második alkalommal rendezi meg nyári, szabadtéri előadássorozatát Táncbazár néven a Várkert Bazár Öntőház udvarán. Habár a programsorozat július 29. óta zajlik, bőven van még miből válogatni a tánckedvelőknek augusztus 14-ig. Az esemény kapcsán Ertl Péterrel, a Nemzeti Táncszínház igazgatójával beszélgettünk, kitérve a Táncszínház jelenlegi helyzetére és a következő évad programjára is.

- Milyen múltra tekint vissza a Nemzeti Táncszínház nyári, szabadtéri programsorozata, és hogyan változott a fesztivál arculata a Karmelita Kolostorból való, kényszerű kiköltözés hatására?

- Tulajdonképpen 2001 óta, a Nemzeti Táncszínház megalapítása óta rendeztünk nyári előadásokat a szezon meghosszabbításának céljából. A programsorozat Táncestek a Karmelita udvaron címmel zajlott és nagyszerűen működött. Amikor 2014-ben a Nemzeti Táncszínház kiköltözött a Várszínház épületéből, akkor alternatív helyszíneken kezdtünk el játszani. Így tavaly már a Várkert Bazár Öntőház udvarán indult el a nyári műsorunk, és nagyszerű együttműködés alakult ki Gyutai Csaba igazgató úrral és a Várgondnokság menedzsmentjével. Tapasztaltuk, hogy ez egy olyan csodálatos helyszín, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy a Karmelita udvari előadássorozat folytatódjon. Az új helyszínhez új név is dukált: az egyik kreatív munkatársunk találta ki a Táncbazár nevet, amely mutatja a programban felvonultatott táncstílusok sokféleségét, de asszociálhatunk arra is, ahogyan egy pár karjai összezárják egymást a táncban, úgy ölel körül minket a tánc ebben az udvarban.

Ertl Péter

Ertl Péter (Fotó/Forrás: Homoki László)

A Táncszínház jelenlegi helyzetére visszatérve, a kormánnyal kötött megállapodás szerint, amíg a Millenáris Teátrumból az új Nemzeti Táncszínház kialakításra nem kerül, addig az előadásokat külső helyszíneket bérelve szervezzük meg. Az eredeti stratégiánk szerint ezek a Millenáris Teátrum körüli helyszínek voltak: a MOM Kulturális Központ, a Marczi, a Hagyományok Háza és a Várkert Bazár. Azonban szeptemberben elkezdődnek a Hagyományok Háza felújítási munkálatai, tehát egy játszóhelyünk kiesik, valamint most már látjuk azt is, hogy legalább még egy évadot ebben az alternatív játszóstruktúrában kell lebonyolítani. Ezért úgy döntöttünk, hogy a 2016/2017-es évadban tovább gondoljuk a korábbi elképzeléseinket. Ennek következményeképp együttműködési szándékkal megkerestem Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, Vígh Andreát, a Zeneakadémia rektorasszonyát, valamint a Millenáris Park vezetőjét, Kriza Zsigmondot. Mindhárman nyitottak voltak arra, hogy az általuk vezetett intézmény tereiben helyet kapjon a tánc.

- Mennyire jellemző most ebben a hosszúra nyúlt átmeneti időszakban, hogy a táncszakma összezár?

- A magyar táncszakmában most egy közös, egységes cél, hogy minél hamarabb elkészüljön az átalakított Millenáris Teátrum, és birtokba vegyük az új épületet. Bízom benne, hogy rendben lezajlik a közbeszerzési eljárás, kihirdetésre kerül a kivitelező cég neve, és akkor viszonylag gyorsan elindulhat az építkezés.

Mind a táncművész társadalom számára, mind pedig a közönség számára öröm lesz, ha megnyílik ez a színház.

Ertl Péter

Ertl Péter (Fotó/Forrás: Homoki László)

Mikor kapja meg új helyét a Nemzeti Táncszínház?

Olvasd el korábbi cikkünket, melyben részletesebben körüljártuk, hol tart a költözés és miért nem történt eddig érdemi előrelépés az ügyben. 

- A tavalyi fesztiválhoz képest milyen irányú fejlődést mutat a rendezvény?

- A tavalyi Táncbazár nagyon eredményes volt, egy 13 előadásos sorozatot zártunk. Ezen tapasztalatok birtokában idén egy nagyobbat álmodtunk: 17 előadás került be a programba nagyobb nézőtérrel, tehát a szervezésben építkező tendenciát tudunk felmutatni. Ebben fontos szerepe van annak is, hogy időközben a Várkert Bazár gyönyörűen kivívta a helyét a budapesti kulturális kínálatban. Nagyon sok visszajáró magyarországi vendégünk van, de a Budapestre érkező turisták is találnak kedvükre valót a műsorunkban. A Táncbazár egy olyan kulturális színfoltja a budapesti nyári programoknak, amibe belekóstolva – úgy gondoljuk - gazdagabb élménnyel távoznak az ide látogatók.

- Az idei programban feltűnően sok olyan előadás kapott helyet, ami valamilyen autentikus folklór táncanyagra épül. Mi volt a legfőbb szempont a program összeállításakor?

- A Táncbazár kínálatát idén azzal a szándékkal állítottuk össze, hogy megmutassuk a hazai közönségnek és az ide érkező turistáknak a magyar folklórt. Ezt a műfajt a három profi néptáncegyüttesünk képviseli: a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház – a szerk.) és a Duna Művészegyüttes. Ezen túl megmutatjuk, hogy a magyar táncművészek hogyan táncolnak nemzetközi folklórt. Így került a programba a Budai László nevével fémjelzett, conTangos című tangóelőadás és Szöllősi András produkciója, az Oblivion - Félédes feledés. A flamencót és spanyol táncokat Lippai Andreától és Pirók Zsófitól láthatjuk, valamint az indiai táncok is megjelennek, amit a Sivasakti Kalánanda Táncszínház Somi Panni koreográfiájával képvisel. Emellett ebben az évben – együttműködve a százhalombattai Summerfesttel – két nemzetközi folklór együttes is bemutatkozik: egy Costa Rica-i és egy uruguayi társulat. Valamint, színesítve a műsorunkat, két kortárs tánctársulat is felkérést kapott: a Budapest Táncszínház Álomőrző, illetve Bolero című előadása, továbbá a Feledi ProjektProzódia című, élő jazz zenei formációval közös izgalmas produkciója is látható lesz. Esőnapot nem tartunk, hiszen ha esik az eső, fúj a szél, akkor a produkciók beköltöztethetők a Multifunkcionális terembe.

Penziás Nikolett

Penziás Nikolett

- Milyen kiegészítő programokat kínálnak a közönségnek?

- Az előadások után tánctanítás van, tehát felkínáljuk a lehetőséget a nézőknek, hogy próbálják ki a tánclépéseket. Így a közönség egyrészt testközelből találkozhat a táncosokkal,

megtapasztalhatja a tánc örömét, valamint azt is, hogy mennyi gyakorlás és munka van abban, hogy ezek a tánclépések ilyen könnyeden jelennek meg az előadásban.

- Mi az oka, hogy most a folklór különös hangsúlyt kap? Netán emancipálni kell a műfajt?

- Ezek a folklórprodukciók nem szimpla, autentikus közlést képviselnek, hanem olyan színházi produkciók, amelyben a koreográfus, rendező, dramaturg megtervezi az előadás ívét. Tehát a táncnyelv folklórra épül, de a megfogalmazás színházi gondolkodást sugall, az alkotók világlátását tükrözi. Így ezek az előadások túlmutatnak azon, hogy egyszerűen folklórprodukciónak tekinthessük őket.

Penziás Nikolett

Penziás Nikolett

- Mindjárt kezdődik a következő színházi évad. Milyen bemutatókat emelne ki a következő időszakból?

- A Nemzeti Táncszínház körülbelül 40 társulattal dogozik együtt, mindegyiknek lesznek premierjei és továbbjátszásai is. Az évadot a Harangozó-díjas koreográfus, Mihályi Gábor rendezésével, a Jászok című monumentális történelmi dal- és táncjáték budapesti bemutatójával kezdjük szeptember 14-én, amelyet az előző évad végén nagy sikerrel mutattak be Jászberényben. Legutóbbi sikerdarabja, a Moderato Cantabile után, Enrico Morelli novemberben visszatér, és új bemutatót készít a Szegedi Kortárs Balett társulatával. Szintén az évad elején lesz látható Budapesten a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott, Drakula utolsó tánca című előadása, amelynek különlegessége, hogy az éppen 60. születésnapját ünneplő, Kossuth-díjas művészeti vezetőt, Zsuráfszky Zoltánt láthatjuk a címszerepben. A Bozsik Yvette Társulat is egy olyan produkcióval jelenik majd meg, amiben Yvette újból a színpadra lép. Mindig nagy öröm, ha egy érett, nagy tudású táncművész-koreográfus színpadi megjelenést vállal. A Győri Balett november 20-án hozza a Rómeó és Júliáját Yuri Vamos koreográfiájában, ami szintén egy izgalmas bemutató lesz. Újból összeállítottuk a népszerű bérleteinket, a Lőrinc György kortárs bérletet és a karácsonyi bérletünket is kínálni fogjuk. Készülünk a 2017-es Budapest Táncfesztiválra, ami az évad egyik legkiemelkedőbb eseménye lesz. Ide várjuk például a Nederlands Dans Theatert Hollandiából, akik kortárstánc egyik kiemelkedő, nagy társulata.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A pápa szeretőjét, a rettegett feministát ábrázolja Velázquez elveszettnek hitt festménye

Majdnem 300 évig azt hitték, elveszett vagy megsemmisült az a portré, ami a történelem egyik legbefolyásosabb nőjét, Donna Olimpiát ábrázolja a világ egyik legnagyobb hatású festőjének ecsetvonásain keresztül.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Színház

Bejelentették a Katona József Színház jövőre tervezett bemutatóit

Az évadzáró társulati ülésen átadták a színház díjait és bejelentették a jövő évadra tervezett nyolc bemutatót, amelyek közt Elfriede Jelinek, Michael Haneke, Katona József, Molière, Ryszard Kapuściński, Racine, Térey János és Csokonai Vitéz Mihály műve is helyet kap.
Klasszikus

Egy hét a kamarazene izzó bűvöletében

Több mint tíz országból érkeznek világsztárok az idei Fesztivál Akadémiára. A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagykoncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Egy perui rendező táncelőadással vezet be az ayahuasca szertartásba

Mára egész turisztikai iparág épült az amazonasi indiánok pszichedelikus szertartására. Egy perui koreográfus azoknak is elmeséli az élményt, akik személyesen nem élték át a növény okozta utazást.
Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.