Tánc

Táncbazár, avagy a tánc körbezár

2016.08.06. 09:52
Ajánlom
A Nemzeti Táncszínház idén második alkalommal rendezi meg nyári, szabadtéri előadássorozatát Táncbazár néven a Várkert Bazár Öntőház udvarán. Habár a programsorozat július 29. óta zajlik, bőven van még miből válogatni a tánckedvelőknek augusztus 14-ig. Az esemény kapcsán Ertl Péterrel, a Nemzeti Táncszínház igazgatójával beszélgettünk, kitérve a Táncszínház jelenlegi helyzetére és a következő évad programjára is.

- Milyen múltra tekint vissza a Nemzeti Táncszínház nyári, szabadtéri programsorozata, és hogyan változott a fesztivál arculata a Karmelita Kolostorból való, kényszerű kiköltözés hatására?

- Tulajdonképpen 2001 óta, a Nemzeti Táncszínház megalapítása óta rendeztünk nyári előadásokat a szezon meghosszabbításának céljából. A programsorozat Táncestek a Karmelita udvaron címmel zajlott és nagyszerűen működött. Amikor 2014-ben a Nemzeti Táncszínház kiköltözött a Várszínház épületéből, akkor alternatív helyszíneken kezdtünk el játszani. Így tavaly már a Várkert Bazár Öntőház udvarán indult el a nyári műsorunk, és nagyszerű együttműködés alakult ki Gyutai Csaba igazgató úrral és a Várgondnokság menedzsmentjével. Tapasztaltuk, hogy ez egy olyan csodálatos helyszín, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy a Karmelita udvari előadássorozat folytatódjon. Az új helyszínhez új név is dukált: az egyik kreatív munkatársunk találta ki a Táncbazár nevet, amely mutatja a programban felvonultatott táncstílusok sokféleségét, de asszociálhatunk arra is, ahogyan egy pár karjai összezárják egymást a táncban, úgy ölel körül minket a tánc ebben az udvarban.

Ertl Péter

Ertl Péter (Fotó/Forrás: Homoki László)

A Táncszínház jelenlegi helyzetére visszatérve, a kormánnyal kötött megállapodás szerint, amíg a Millenáris Teátrumból az új Nemzeti Táncszínház kialakításra nem kerül, addig az előadásokat külső helyszíneket bérelve szervezzük meg. Az eredeti stratégiánk szerint ezek a Millenáris Teátrum körüli helyszínek voltak: a MOM Kulturális Központ, a Marczi, a Hagyományok Háza és a Várkert Bazár. Azonban szeptemberben elkezdődnek a Hagyományok Háza felújítási munkálatai, tehát egy játszóhelyünk kiesik, valamint most már látjuk azt is, hogy legalább még egy évadot ebben az alternatív játszóstruktúrában kell lebonyolítani. Ezért úgy döntöttünk, hogy a 2016/2017-es évadban tovább gondoljuk a korábbi elképzeléseinket. Ennek következményeképp együttműködési szándékkal megkerestem Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, Vígh Andreát, a Zeneakadémia rektorasszonyát, valamint a Millenáris Park vezetőjét, Kriza Zsigmondot. Mindhárman nyitottak voltak arra, hogy az általuk vezetett intézmény tereiben helyet kapjon a tánc.

- Mennyire jellemző most ebben a hosszúra nyúlt átmeneti időszakban, hogy a táncszakma összezár?

- A magyar táncszakmában most egy közös, egységes cél, hogy minél hamarabb elkészüljön az átalakított Millenáris Teátrum, és birtokba vegyük az új épületet. Bízom benne, hogy rendben lezajlik a közbeszerzési eljárás, kihirdetésre kerül a kivitelező cég neve, és akkor viszonylag gyorsan elindulhat az építkezés.

Mind a táncművész társadalom számára, mind pedig a közönség számára öröm lesz, ha megnyílik ez a színház.

Ertl Péter

Ertl Péter (Fotó/Forrás: Homoki László)

Mikor kapja meg új helyét a Nemzeti Táncszínház?

Olvasd el korábbi cikkünket, melyben részletesebben körüljártuk, hol tart a költözés és miért nem történt eddig érdemi előrelépés az ügyben. 

- A tavalyi fesztiválhoz képest milyen irányú fejlődést mutat a rendezvény?

- A tavalyi Táncbazár nagyon eredményes volt, egy 13 előadásos sorozatot zártunk. Ezen tapasztalatok birtokában idén egy nagyobbat álmodtunk: 17 előadás került be a programba nagyobb nézőtérrel, tehát a szervezésben építkező tendenciát tudunk felmutatni. Ebben fontos szerepe van annak is, hogy időközben a Várkert Bazár gyönyörűen kivívta a helyét a budapesti kulturális kínálatban. Nagyon sok visszajáró magyarországi vendégünk van, de a Budapestre érkező turisták is találnak kedvükre valót a műsorunkban. A Táncbazár egy olyan kulturális színfoltja a budapesti nyári programoknak, amibe belekóstolva – úgy gondoljuk - gazdagabb élménnyel távoznak az ide látogatók.

- Az idei programban feltűnően sok olyan előadás kapott helyet, ami valamilyen autentikus folklór táncanyagra épül. Mi volt a legfőbb szempont a program összeállításakor?

- A Táncbazár kínálatát idén azzal a szándékkal állítottuk össze, hogy megmutassuk a hazai közönségnek és az ide érkező turistáknak a magyar folklórt. Ezt a műfajt a három profi néptáncegyüttesünk képviseli: a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház – a szerk.) és a Duna Művészegyüttes. Ezen túl megmutatjuk, hogy a magyar táncművészek hogyan táncolnak nemzetközi folklórt. Így került a programba a Budai László nevével fémjelzett, conTangos című tangóelőadás és Szöllősi András produkciója, az Oblivion - Félédes feledés. A flamencót és spanyol táncokat Lippai Andreától és Pirók Zsófitól láthatjuk, valamint az indiai táncok is megjelennek, amit a Sivasakti Kalánanda Táncszínház Somi Panni koreográfiájával képvisel. Emellett ebben az évben – együttműködve a százhalombattai Summerfesttel – két nemzetközi folklór együttes is bemutatkozik: egy Costa Rica-i és egy uruguayi társulat. Valamint, színesítve a műsorunkat, két kortárs tánctársulat is felkérést kapott: a Budapest Táncszínház Álomőrző, illetve Bolero című előadása, továbbá a Feledi ProjektProzódia című, élő jazz zenei formációval közös izgalmas produkciója is látható lesz. Esőnapot nem tartunk, hiszen ha esik az eső, fúj a szél, akkor a produkciók beköltöztethetők a Multifunkcionális terembe.

Penziás Nikolett

Penziás Nikolett

- Milyen kiegészítő programokat kínálnak a közönségnek?

- Az előadások után tánctanítás van, tehát felkínáljuk a lehetőséget a nézőknek, hogy próbálják ki a tánclépéseket. Így a közönség egyrészt testközelből találkozhat a táncosokkal,

megtapasztalhatja a tánc örömét, valamint azt is, hogy mennyi gyakorlás és munka van abban, hogy ezek a tánclépések ilyen könnyeden jelennek meg az előadásban.

- Mi az oka, hogy most a folklór különös hangsúlyt kap? Netán emancipálni kell a műfajt?

- Ezek a folklórprodukciók nem szimpla, autentikus közlést képviselnek, hanem olyan színházi produkciók, amelyben a koreográfus, rendező, dramaturg megtervezi az előadás ívét. Tehát a táncnyelv folklórra épül, de a megfogalmazás színházi gondolkodást sugall, az alkotók világlátását tükrözi. Így ezek az előadások túlmutatnak azon, hogy egyszerűen folklórprodukciónak tekinthessük őket.

Penziás Nikolett

Penziás Nikolett

- Mindjárt kezdődik a következő színházi évad. Milyen bemutatókat emelne ki a következő időszakból?

- A Nemzeti Táncszínház körülbelül 40 társulattal dogozik együtt, mindegyiknek lesznek premierjei és továbbjátszásai is. Az évadot a Harangozó-díjas koreográfus, Mihályi Gábor rendezésével, a Jászok című monumentális történelmi dal- és táncjáték budapesti bemutatójával kezdjük szeptember 14-én, amelyet az előző évad végén nagy sikerrel mutattak be Jászberényben. Legutóbbi sikerdarabja, a Moderato Cantabile után, Enrico Morelli novemberben visszatér, és új bemutatót készít a Szegedi Kortárs Balett társulatával. Szintén az évad elején lesz látható Budapesten a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott, Drakula utolsó tánca című előadása, amelynek különlegessége, hogy az éppen 60. születésnapját ünneplő, Kossuth-díjas művészeti vezetőt, Zsuráfszky Zoltánt láthatjuk a címszerepben. A Bozsik Yvette Társulat is egy olyan produkcióval jelenik majd meg, amiben Yvette újból a színpadra lép. Mindig nagy öröm, ha egy érett, nagy tudású táncművész-koreográfus színpadi megjelenést vállal. A Győri Balett november 20-án hozza a Rómeó és Júliáját Yuri Vamos koreográfiájában, ami szintén egy izgalmas bemutató lesz. Újból összeállítottuk a népszerű bérleteinket, a Lőrinc György kortárs bérletet és a karácsonyi bérletünket is kínálni fogjuk. Készülünk a 2017-es Budapest Táncfesztiválra, ami az évad egyik legkiemelkedőbb eseménye lesz. Ide várjuk például a Nederlands Dans Theatert Hollandiából, akik kortárstánc egyik kiemelkedő, nagy társulata.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.
Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.
Tánc hír

Az artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz új online műsora

A cirkusz új épületének 50. évfordulóját egyedülálló programokkal ünnepli az intézmény, köztük egy nagyszabású produkcióval, a Dinasztiákkal.