Tánc

Táncbazár, avagy a tánc körbezár

2016.08.06. 09:52
Ajánlom
A Nemzeti Táncszínház idén második alkalommal rendezi meg nyári, szabadtéri előadássorozatát Táncbazár néven a Várkert Bazár Öntőház udvarán. Habár a programsorozat július 29. óta zajlik, bőven van még miből válogatni a tánckedvelőknek augusztus 14-ig. Az esemény kapcsán Ertl Péterrel, a Nemzeti Táncszínház igazgatójával beszélgettünk, kitérve a Táncszínház jelenlegi helyzetére és a következő évad programjára is.

- Milyen múltra tekint vissza a Nemzeti Táncszínház nyári, szabadtéri programsorozata, és hogyan változott a fesztivál arculata a Karmelita Kolostorból való, kényszerű kiköltözés hatására?

- Tulajdonképpen 2001 óta, a Nemzeti Táncszínház megalapítása óta rendeztünk nyári előadásokat a szezon meghosszabbításának céljából. A programsorozat Táncestek a Karmelita udvaron címmel zajlott és nagyszerűen működött. Amikor 2014-ben a Nemzeti Táncszínház kiköltözött a Várszínház épületéből, akkor alternatív helyszíneken kezdtünk el játszani. Így tavaly már a Várkert Bazár Öntőház udvarán indult el a nyári műsorunk, és nagyszerű együttműködés alakult ki Gyutai Csaba igazgató úrral és a Várgondnokság menedzsmentjével. Tapasztaltuk, hogy ez egy olyan csodálatos helyszín, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy a Karmelita udvari előadássorozat folytatódjon. Az új helyszínhez új név is dukált: az egyik kreatív munkatársunk találta ki a Táncbazár nevet, amely mutatja a programban felvonultatott táncstílusok sokféleségét, de asszociálhatunk arra is, ahogyan egy pár karjai összezárják egymást a táncban, úgy ölel körül minket a tánc ebben az udvarban.

Ertl Péter

Ertl Péter (Fotó/Forrás: Homoki László)

A Táncszínház jelenlegi helyzetére visszatérve, a kormánnyal kötött megállapodás szerint, amíg a Millenáris Teátrumból az új Nemzeti Táncszínház kialakításra nem kerül, addig az előadásokat külső helyszíneket bérelve szervezzük meg. Az eredeti stratégiánk szerint ezek a Millenáris Teátrum körüli helyszínek voltak: a MOM Kulturális Központ, a Marczi, a Hagyományok Háza és a Várkert Bazár. Azonban szeptemberben elkezdődnek a Hagyományok Háza felújítási munkálatai, tehát egy játszóhelyünk kiesik, valamint most már látjuk azt is, hogy legalább még egy évadot ebben az alternatív játszóstruktúrában kell lebonyolítani. Ezért úgy döntöttünk, hogy a 2016/2017-es évadban tovább gondoljuk a korábbi elképzeléseinket. Ennek következményeképp együttműködési szándékkal megkerestem Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, Vígh Andreát, a Zeneakadémia rektorasszonyát, valamint a Millenáris Park vezetőjét, Kriza Zsigmondot. Mindhárman nyitottak voltak arra, hogy az általuk vezetett intézmény tereiben helyet kapjon a tánc.

- Mennyire jellemző most ebben a hosszúra nyúlt átmeneti időszakban, hogy a táncszakma összezár?

- A magyar táncszakmában most egy közös, egységes cél, hogy minél hamarabb elkészüljön az átalakított Millenáris Teátrum, és birtokba vegyük az új épületet. Bízom benne, hogy rendben lezajlik a közbeszerzési eljárás, kihirdetésre kerül a kivitelező cég neve, és akkor viszonylag gyorsan elindulhat az építkezés.

Mind a táncművész társadalom számára, mind pedig a közönség számára öröm lesz, ha megnyílik ez a színház.

Ertl Péter

Ertl Péter (Fotó/Forrás: Homoki László)

Mikor kapja meg új helyét a Nemzeti Táncszínház?

Olvasd el korábbi cikkünket, melyben részletesebben körüljártuk, hol tart a költözés és miért nem történt eddig érdemi előrelépés az ügyben. 

- A tavalyi fesztiválhoz képest milyen irányú fejlődést mutat a rendezvény?

- A tavalyi Táncbazár nagyon eredményes volt, egy 13 előadásos sorozatot zártunk. Ezen tapasztalatok birtokában idén egy nagyobbat álmodtunk: 17 előadás került be a programba nagyobb nézőtérrel, tehát a szervezésben építkező tendenciát tudunk felmutatni. Ebben fontos szerepe van annak is, hogy időközben a Várkert Bazár gyönyörűen kivívta a helyét a budapesti kulturális kínálatban. Nagyon sok visszajáró magyarországi vendégünk van, de a Budapestre érkező turisták is találnak kedvükre valót a műsorunkban. A Táncbazár egy olyan kulturális színfoltja a budapesti nyári programoknak, amibe belekóstolva – úgy gondoljuk - gazdagabb élménnyel távoznak az ide látogatók.

- Az idei programban feltűnően sok olyan előadás kapott helyet, ami valamilyen autentikus folklór táncanyagra épül. Mi volt a legfőbb szempont a program összeállításakor?

- A Táncbazár kínálatát idén azzal a szándékkal állítottuk össze, hogy megmutassuk a hazai közönségnek és az ide érkező turistáknak a magyar folklórt. Ezt a műfajt a három profi néptáncegyüttesünk képviseli: a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd Táncszínház – a szerk.) és a Duna Művészegyüttes. Ezen túl megmutatjuk, hogy a magyar táncművészek hogyan táncolnak nemzetközi folklórt. Így került a programba a Budai László nevével fémjelzett, conTangos című tangóelőadás és Szöllősi András produkciója, az Oblivion - Félédes feledés. A flamencót és spanyol táncokat Lippai Andreától és Pirók Zsófitól láthatjuk, valamint az indiai táncok is megjelennek, amit a Sivasakti Kalánanda Táncszínház Somi Panni koreográfiájával képvisel. Emellett ebben az évben – együttműködve a százhalombattai Summerfesttel – két nemzetközi folklór együttes is bemutatkozik: egy Costa Rica-i és egy uruguayi társulat. Valamint, színesítve a műsorunkat, két kortárs tánctársulat is felkérést kapott: a Budapest Táncszínház Álomőrző, illetve Bolero című előadása, továbbá a Feledi ProjektProzódia című, élő jazz zenei formációval közös izgalmas produkciója is látható lesz. Esőnapot nem tartunk, hiszen ha esik az eső, fúj a szél, akkor a produkciók beköltöztethetők a Multifunkcionális terembe.

Penziás Nikolett

Penziás Nikolett

- Milyen kiegészítő programokat kínálnak a közönségnek?

- Az előadások után tánctanítás van, tehát felkínáljuk a lehetőséget a nézőknek, hogy próbálják ki a tánclépéseket. Így a közönség egyrészt testközelből találkozhat a táncosokkal,

megtapasztalhatja a tánc örömét, valamint azt is, hogy mennyi gyakorlás és munka van abban, hogy ezek a tánclépések ilyen könnyeden jelennek meg az előadásban.

- Mi az oka, hogy most a folklór különös hangsúlyt kap? Netán emancipálni kell a műfajt?

- Ezek a folklórprodukciók nem szimpla, autentikus közlést képviselnek, hanem olyan színházi produkciók, amelyben a koreográfus, rendező, dramaturg megtervezi az előadás ívét. Tehát a táncnyelv folklórra épül, de a megfogalmazás színházi gondolkodást sugall, az alkotók világlátását tükrözi. Így ezek az előadások túlmutatnak azon, hogy egyszerűen folklórprodukciónak tekinthessük őket.

Penziás Nikolett

Penziás Nikolett

- Mindjárt kezdődik a következő színházi évad. Milyen bemutatókat emelne ki a következő időszakból?

- A Nemzeti Táncszínház körülbelül 40 társulattal dogozik együtt, mindegyiknek lesznek premierjei és továbbjátszásai is. Az évadot a Harangozó-díjas koreográfus, Mihályi Gábor rendezésével, a Jászok című monumentális történelmi dal- és táncjáték budapesti bemutatójával kezdjük szeptember 14-én, amelyet az előző évad végén nagy sikerrel mutattak be Jászberényben. Legutóbbi sikerdarabja, a Moderato Cantabile után, Enrico Morelli novemberben visszatér, és új bemutatót készít a Szegedi Kortárs Balett társulatával. Szintén az évad elején lesz látható Budapesten a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott, Drakula utolsó tánca című előadása, amelynek különlegessége, hogy az éppen 60. születésnapját ünneplő, Kossuth-díjas művészeti vezetőt, Zsuráfszky Zoltánt láthatjuk a címszerepben. A Bozsik Yvette Társulat is egy olyan produkcióval jelenik majd meg, amiben Yvette újból a színpadra lép. Mindig nagy öröm, ha egy érett, nagy tudású táncművész-koreográfus színpadi megjelenést vállal. A Győri Balett november 20-án hozza a Rómeó és Júliáját Yuri Vamos koreográfiájában, ami szintén egy izgalmas bemutató lesz. Újból összeállítottuk a népszerű bérleteinket, a Lőrinc György kortárs bérletet és a karácsonyi bérletünket is kínálni fogjuk. Készülünk a 2017-es Budapest Táncfesztiválra, ami az évad egyik legkiemelkedőbb eseménye lesz. Ide várjuk például a Nederlands Dans Theatert Hollandiából, akik kortárstánc egyik kiemelkedő, nagy társulata.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.
Színház

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Színház

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újraértelmezett táncmozdulatok a Trafóban

Maurer Milán táncművész két nem mindennapi táncelőadással érkezik a Trafóba: december 9-én és 10-én a Cage, 14-én pedig a Sziget – Táncmonológok fényfürdőben című produkcióval áll színpadra.
Tánc kritika

Lapokba zárt mozdulatok

Zs. Vincze Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője különleges kísérletre vállalkozott: több évtizedes alkotói munkásságának legfontosabb előadásait gyűjtötte kötetbe, librettókon és fotókon keresztül elevenítve fel egy-egy ikonikus darabot.
Tánc hír

Több mint 40 francia városban mutatják be a Recirquel előadását

Történetének eddigi leghosszabb turnéjára indul 2021 novemberében a Recirquel: a számos nemzetközi díjjal jutalmazott My Landet összesen 47 alkalommal mutatják be Franciaország-szerte.
Tánc hír

Nívódíjat kapott Nemzeti Táncszínház

Az Építőipari Nívódíj után a FIABCI is díjazta a Nemzeti Táncszínházat: a legjobb magyar kulturális épületnek választották XXIII. FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.
Tánc ajánló

Gálaesttel és kötettel ünnepli az Operaház Dózsa Imrét

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész 80. születésnapjára készített gála november 21-én látható az Erkel Színházban.