Tánc

Táncdíjas nők

2009.06.24. 11:25
Ajánlom
A 30 éves fennállását ünneplő Győri Balett négy napos Táncművészeti Biennáléját záró gálaest a magyar balettélet különböző előadásaiból adott ízelítőt a Győri Nemzeti Színházban. Az est során osztották ki a Magyar Balett- és Kortárstánc-Művészetért díjait is.

Ezúttal a Győri Táncművészeti Biennálé záróestjével kapcsolódott össze a Philip Morris Magyarország által 1993-ban alapított Magyar Táncdíj átadása, melyet az itthon és külföldön is kiemelkedő művészeti tevékenységet folytató táncművészek elismeréseként adnak át. Szakály György, Kossuth-díjas balettművész, a művészeti tanács elnöke beszédében elmondta, hogy bár ilyen formában a díjat utoljára adják át, bízik abban, hogy a díjnak egyéb támogatással a későbbiekben is lesz folytatása. Idén a legígéretesebb fiatal táncművésznek járó Junior-díjat Szarvas Krisztina, a Szegedi Kortárs Balett táncosa kapta. A fődíjat Kozmér Alexandra, a Magyar Állami Operaház magántáncosnője vehette át. A díjátadó ünnepség után a gálaest, mely Üdvözlet Pécsnek címmel utalni kíván a 2010-es Európa kulturális fővárosára, témájában színes programot kínált a közönségnek. Az est első felében fellépett a Győri Balett 1956-ot látványában erősen megidéző Tóth Ilona emlékére '56 című előadásával, melyet a Szlovák Nemzeti Balett párosa követett Párbaj egy hattyúval című rövid előadásrészletével. Az est egyik nagy kedvencének számított az esseni Aalto Ballett Theater, akik Jacques Brel és Edith Piaf jól ismert francia sanzonjaira készítettek több, rövidebb etűdből álló koreográfiát, melyet stílusában a klasszikus balett elemeivel kevertek. Az est második felében a Pécsi Balett Elérhetetlen területek címmel mutatta be Zachár Lóránd koreográfiáját: a pécsiek a cirkusz világát felvillantó látványos színpadképpel a balettet a kortárs mozgásszínházzal ötvözték. Végül a Szegedi Kortárs Balett, témájában a kiismerhetetlen emberi belső kaotikusságát vetítve a színpadra, Semmi és soha című produkciója zárta a biennálé programsorozatát.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Vizuál

Kerekes Péter börtönfilmje nyerte el a Anonimul filmfesztivál nagydíját

A kassai Kerekes Péter Cenzorka (Cenzor) című börtönfilmje nyert a romániai 19. Anonimul Nemzetközi Független Filmfesztiválon, így a felvidéki filmrendező és alkotócsapata kapta meg az Anoninmul trófeát, valamint az OTP Bank által a nagydíjra felajánlott háromezer eurót.
Plusz

Izgalmas programokkal vár a kortárs ékszerek hete

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszerek hetét Budapesten szeptember 12-18. között. A rendezvény legfontosabb célja, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse a kortárs ékszer műfaját, lehetőséget adva a hazai és külföldi alkotóknak legfrissebb munkáik bemutatására.
Vizuál

Megmentett neonfeliratokból nyílhat múzeum Budapesten

A neonfeliratok a hetvenes években váltak igazán népszerűvé a fővárosban: kezdetben ugyan csak hirdetésként használták a feltűnő látványelemeket, később azonban a budapesti utcák jellegzetes kulturális elemeivé váltak. Most közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmentett, muzeális értékkel bíró neonfeliratokat a Neonfal Múzeumban.
Vizuál

Modiglianiról forgat filmet Johnny Depp

Johnny Depp huszonöt év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.