Tánc

Táncfórum tizedszer

2010.04.05. 00:48
Ajánlom
A Nemzeti Táncszínház jubileumi, április 17. és 29. közt, két helyszínen, a várbeli épületében és a Művészetek Palotájában tartandó rendezvényén sor kerül premierekre és budapesti bemutatókra, a sztárvendég pedig a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo lesz.

Premierre készül a Duna Művészegyüttes Barocco rustico - A négy évszak címmel. Vivaldi és Ökrös Csaba muzsikájára, Orza Calin és Juhász Zsolt koreográfiájára a népzene és a barokk zene, a magyar néptánc és a barokk világa, múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, az autentikus néptánc és az újító művészi felfogást tükröző koreográfiák alkotnak elválaszthatatlan egységet. A Duda Éva Társulat Faun című  új produkciójában a fantázia elvarázsolt, egyszerre elbűvölő és sötéten fenyegető világa kap hangsúlyt. A Magyar BalettSzínház és a South Bohemian Ballet Bumm... címen mutatja be Egerházi Attila, Mario Radacovsky és Rui Horta koreográfiáit; az est címe a színház - mással fel nem cserélhető - "varázsvilágát" szimbolizálja. A fesztivál keretében látható először Budapesten a Szegedi Kortárs Balett Beethoven-darabokra készített, Unisono című előadása (kor.: Mauro Astolfi, Juronics Tamás). A programban Fodor Zoltán alkotói estje is helyet kapott, melyen saját együttese, az Inversedance, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lépnek fel. Grecsó Zoltán Pikáns története a konyhaasztalon zajló eseményeket mutatja be, A Hullámos és a Nimfa pedig két színes tollú, rikácsoló papagájról szól.

Két gyerekelőadás premierje is a Táncfórumhoz kapcsolódik: a Bozsik Yvette Társulat Péter és a farkas, valamint a Magyar Mozdulatművészeti Társulat Répa, retek, mogyoró címmel hoz létre produkciót.

A jubileumi Táncfórumhoz fotókiállítás is kapcsolódik, amelyet Papp Dezső emlékére rendeznek közösen az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumával. Az eseménysorozat a Tánc Világnapján rendezett gálán zárul, ahol átadják a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait.

A Táncfórum vendége a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo:

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.