Tánc

Táncfórum tizedszer

2010.04.05. 00:48
Ajánlom
A Nemzeti Táncszínház jubileumi, április 17. és 29. közt, két helyszínen, a várbeli épületében és a Művészetek Palotájában tartandó rendezvényén sor kerül premierekre és budapesti bemutatókra, a sztárvendég pedig a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo lesz.

Premierre készül a Duna Művészegyüttes Barocco rustico - A négy évszak címmel. Vivaldi és Ökrös Csaba muzsikájára, Orza Calin és Juhász Zsolt koreográfiájára a népzene és a barokk zene, a magyar néptánc és a barokk világa, múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, az autentikus néptánc és az újító művészi felfogást tükröző koreográfiák alkotnak elválaszthatatlan egységet. A Duda Éva Társulat Faun című  új produkciójában a fantázia elvarázsolt, egyszerre elbűvölő és sötéten fenyegető világa kap hangsúlyt. A Magyar BalettSzínház és a South Bohemian Ballet Bumm... címen mutatja be Egerházi Attila, Mario Radacovsky és Rui Horta koreográfiáit; az est címe a színház - mással fel nem cserélhető - "varázsvilágát" szimbolizálja. A fesztivál keretében látható először Budapesten a Szegedi Kortárs Balett Beethoven-darabokra készített, Unisono című előadása (kor.: Mauro Astolfi, Juronics Tamás). A programban Fodor Zoltán alkotói estje is helyet kapott, melyen saját együttese, az Inversedance, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lépnek fel. Grecsó Zoltán Pikáns története a konyhaasztalon zajló eseményeket mutatja be, A Hullámos és a Nimfa pedig két színes tollú, rikácsoló papagájról szól.

Két gyerekelőadás premierje is a Táncfórumhoz kapcsolódik: a Bozsik Yvette Társulat Péter és a farkas, valamint a Magyar Mozdulatművészeti Társulat Répa, retek, mogyoró címmel hoz létre produkciót.

A jubileumi Táncfórumhoz fotókiállítás is kapcsolódik, amelyet Papp Dezső emlékére rendeznek közösen az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumával. Az eseménysorozat a Tánc Világnapján rendezett gálán zárul, ahol átadják a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait.

A Táncfórum vendége a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.
Tánc magazin

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.