Tánc

Táncfórum tizedszer

2010.04.05. 00:48
Ajánlom
A Nemzeti Táncszínház jubileumi, április 17. és 29. közt, két helyszínen, a várbeli épületében és a Művészetek Palotájában tartandó rendezvényén sor kerül premierekre és budapesti bemutatókra, a sztárvendég pedig a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo lesz.

Premierre készül a Duna Művészegyüttes Barocco rustico - A négy évszak címmel. Vivaldi és Ökrös Csaba muzsikájára, Orza Calin és Juhász Zsolt koreográfiájára a népzene és a barokk zene, a magyar néptánc és a barokk világa, múlt és jelen, hagyomány és kísérletezés, az autentikus néptánc és az újító művészi felfogást tükröző koreográfiák alkotnak elválaszthatatlan egységet. A Duda Éva Társulat Faun című  új produkciójában a fantázia elvarázsolt, egyszerre elbűvölő és sötéten fenyegető világa kap hangsúlyt. A Magyar BalettSzínház és a South Bohemian Ballet Bumm... címen mutatja be Egerházi Attila, Mario Radacovsky és Rui Horta koreográfiáit; az est címe a színház - mással fel nem cserélhető - "varázsvilágát" szimbolizálja. A fesztivál keretében látható először Budapesten a Szegedi Kortárs Balett Beethoven-darabokra készített, Unisono című előadása (kor.: Mauro Astolfi, Juronics Tamás). A programban Fodor Zoltán alkotói estje is helyet kapott, melyen saját együttese, az Inversedance, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei lépnek fel. Grecsó Zoltán Pikáns története a konyhaasztalon zajló eseményeket mutatja be, A Hullámos és a Nimfa pedig két színes tollú, rikácsoló papagájról szól.

Két gyerekelőadás premierje is a Táncfórumhoz kapcsolódik: a Bozsik Yvette Társulat Péter és a farkas, valamint a Magyar Mozdulatművészeti Társulat Répa, retek, mogyoró címmel hoz létre produkciót.

A jubileumi Táncfórumhoz fotókiállítás is kapcsolódik, amelyet Papp Dezső emlékére rendeznek közösen az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumával. Az eseménysorozat a Tánc Világnapján rendezett gálán zárul, ahol átadják a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait.

A Táncfórum vendége a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo:

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.