Tánc

Tánclépésben a Westminsterbe

2010.04.23. 09:40
Ajánlom
Míg választások idején a Nemzeti Táncszínház Válasszon minket! szlogennel maga és a Táncfesztivál mellett kampányol, Nagy-Britanniában a tánc a politikai harc komoly kérdése lett.

A május 6-i brit parlamenti választásokra a táncosok is készülnek. A Dance UK szervezet arra kérte a tánccal foglalkozókat, hogy e-mailben keressék meg választókerületük képviselőjelöltjeit, és kérdezzék meg tőlük, győzelmük esetén hogyan támogatnák a táncot.

Ha szabadidős sporttevékenységnek tekintjük a táncot, Nagy-Britanniában csak a foci előzi meg népszerűségben. Mintegy 4,8 millió brit táncol, negyvenezren dolgoznak ezen a területen és tízezren tanulják, a Strictly Come Dancing (a Szombat esti láz szigetországi megfelelője) pedig a nézettségi listák élén áll. A kampány célja ennek megfelelően az, hogy elérjenek minden képviselőjelöltet, felhívják figyelmét arra, millióknak fontos a tánc, és bekapcsolják őt a környék táncéletébe. Bár az utóbbi években - különösen a 2006-os Dance Manifestónak köszönhetően - jelentős előrelépés történet a területen, a szervezők reményei szerint az e-mailek hatására az állami finanszírozás nem csökken, hiszen a tánc az egészségmegőrzésben és az oktatásban is szerepet játszik.

Eddig több mint negyven reménybeli képviselő válaszolt a levelekre. Köztük van munkáspárti, liberális és angol demokrata, konzervatív, zöldpárti és függetlenségi párti jelölt, egykori táncos, szülő, akiknek a gyereke táncórára jár, a Strictly Come Dancing rajongója, sőt Aberdeenből a kerület jelenlegi képviselője, a Parlamenti Összpárti Tánccsoport alapítója és titkára válaszolt, de a kampányban mindannyian teljes mellszélességgel kiállnak a táncosokért. Hogy a választás után mi marad az ígéretekből, a jövő titka, de a DanceVote 2010 weboldal megmarad, hogy a parlamenti képviselőket megkérdezhessék, mit valósítottak meg ígéreteikből.

A DanceVote 2010 kampányfilmje:

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.
Tánc ajánló

Eltáncolt fájdalom – Frida Kahlóról készít előadást Duda Éva

Eleonora Accalai főszereplésével mutat be Frida Kahlo életéről és művészetéről szóló előadást a Duda Éva Társulat. A FRIDA, az élet múzsája című, látványszínházi produkció bemutatóját december 7-én tartják a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc ajánló

Ritkán játszott és koreografált darab Feledi János új alkotása

Magyarországon ritka eseménynek számít, hogy Sztravinszkij Pulcinella-története kerül színpadra, így annál rendkívülibb, hogy ennek a szórakoztató műnek a zenéjére készít koreográfiát Feledi János, a Feledi Project művészeti vezetője.
Tánc interjú

„A tiszta tánc már kevés” – Beszélgetés Feledi Jánossal

A Feledi Project alapítója és egyszemélyes motorja a folyamatos kihívásokat keresi, amelyek első pillanatban akár lehetetlennek is tűnnek. Feledi Jánost arról is kérdeztük, hol áll most és merre tart az idén tízesztendős Project.
Tánc hír

Budapest Ballet Grand Prix néven rendez balettversenyt a Magyar Táncművészeti Egyetem

Új nemzetközi balettversenyt hív életre Budapest Ballet Grand Prix néven a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE). A hazai balett- és táncművészet népszerűsítésére létrehozott eseményt 2023. november 20. és 24. között rendezik meg először.