Tánc

Tánclépésben a Westminsterbe

2010.04.23. 09:40
Ajánlom
Míg választások idején a Nemzeti Táncszínház Válasszon minket! szlogennel maga és a Táncfesztivál mellett kampányol, Nagy-Britanniában a tánc a politikai harc komoly kérdése lett.

A május 6-i brit parlamenti választásokra a táncosok is készülnek. A Dance UK szervezet arra kérte a tánccal foglalkozókat, hogy e-mailben keressék meg választókerületük képviselőjelöltjeit, és kérdezzék meg tőlük, győzelmük esetén hogyan támogatnák a táncot.

Ha szabadidős sporttevékenységnek tekintjük a táncot, Nagy-Britanniában csak a foci előzi meg népszerűségben. Mintegy 4,8 millió brit táncol, negyvenezren dolgoznak ezen a területen és tízezren tanulják, a Strictly Come Dancing (a Szombat esti láz szigetországi megfelelője) pedig a nézettségi listák élén áll. A kampány célja ennek megfelelően az, hogy elérjenek minden képviselőjelöltet, felhívják figyelmét arra, millióknak fontos a tánc, és bekapcsolják őt a környék táncéletébe. Bár az utóbbi években - különösen a 2006-os Dance Manifestónak köszönhetően - jelentős előrelépés történet a területen, a szervezők reményei szerint az e-mailek hatására az állami finanszírozás nem csökken, hiszen a tánc az egészségmegőrzésben és az oktatásban is szerepet játszik.

Eddig több mint negyven reménybeli képviselő válaszolt a levelekre. Köztük van munkáspárti, liberális és angol demokrata, konzervatív, zöldpárti és függetlenségi párti jelölt, egykori táncos, szülő, akiknek a gyereke táncórára jár, a Strictly Come Dancing rajongója, sőt Aberdeenből a kerület jelenlegi képviselője, a Parlamenti Összpárti Tánccsoport alapítója és titkára válaszolt, de a kampányban mindannyian teljes mellszélességgel kiállnak a táncosokért. Hogy a választás után mi marad az ígéretekből, a jövő titka, de a DanceVote 2010 weboldal megmarad, hogy a parlamenti képviselőket megkérdezhessék, mit valósítottak meg ígéreteikből.

A DanceVote 2010 kampányfilmje:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.