Tánc

Táncmaraton 2011

2011.09.13. 10:09
Ajánlom
Aki mozogni szeretne, de nem tudja, melyik tánc számára az ideális mozgásforma, irány a Táncmaraton, a Műhely Alapítvány programja! A Táncmaraton első napján reggeltől estig kipróbálható számtalan izgalmas technika, végigtanulható a tánctörténelem Martha Grahamtől a jazztáncon át egészen a fitnesztermek sztárjáig, a zumbáig. Az eseményről Nej Zsókával, a Műhely Alapítvány munkatársával beszélgettünk.

- Mivel foglalkozik a Műhely Alapítvány?

- A Műhely alapítvány lassan húsz éve foglalkozik a kortárs művészetek, azon belül kiemelten a kortárs tánc segítésével, támogatásával. 1995 óta tudatosan nemzetközi programokkal, csereprogramokkal tesszük ezt, EU-s pályázatok által segítjük a magyar művészeket abban, hogy a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolódjanak. Vannak azonban magyar programjaink is, mint a Táncmaraton.

- Nem első alkalommal szervezitek az eseményt, de a kezdet kezdetén hogyan merült föl ennek az ötlete?

- A Trafó Stúdióban tartjuk a táncóráinkat szeptembertől az évad végéig, minden nap kétfélét. Egyrészt ezeket próbáltuk elérhető áron népszerűsíteni, másrészt viszont mivel a városban több helyen van lehetőség kortárs és modern technikák kipróbálására, azt gondoltuk, ne csak a saját tanárainkat, óráinkat népszerűsítsük, hanem hívjunk meg más táncos helyekről is oktatókat azzal a céllal, hogy itt bemutassák az ő óratípusaikat, lehessen velük találkozni, beszélgetni, tanácsot kérni.

- Teljesen kezdők is járhatnak ezekre a Trafó-beli órákra vagy komolyabb táncos előképzettség, tapasztalat szükséges?

- Vannak abszolút kezdő óráink is, nem csupán a haladókat várjuk. Ha valaki nem aerobikozni vagy úszni szeretne, hanem kortárstánc-technikákat tanulni, jöhet bátran, az a célunk, hogy bárki csatlakozhat a kurzusokhoz, előképzettség nem feltétel.

- Szeptember 17-én és 18-án is bejöhetnek bátran a Trafóba a táncolni vágyók, de a két nap programja közt némi különbség van.

- 17-én, szombaton várjuk azokat, akik nem rendelkeznek táncos múlttal. Ezen a napon a Trafó nagytermében és stúdiójában kipróbálhatnak különféle technikákat, 18-ra, vasárnapra pedig a haladókat, a profikat várjuk, akik Budapest kortárstánc-életének legmeghatározóbb alakjaitól tanulhatnak koreográfiarészleteket egy-egy készülő darabból.

- Az első napon, amikor bárki csatlakozhat, igen sokan szoktak lenni. Milyen praktikus információt adnál azoknak, akik szeretnének részt venni?

- Korán keljenek föl, mivel a személyes helyszíni regisztráció reggel 9 órakor kezdődik. Mindenképpen érdemes a honlapunkat vagy a Facebook-oldalunkat megnézni előzetesen, tájékozódni az órakínálatról. Egy órára érvényes jegy, négyórás és egész napos bérlet is váltható, tehát aki érzi magában az erőt, akár reggel tíztől este negyed 11-ig táncolhat. Minden évben akadnak, akik végigtáncolják a napot. Hozzanak sok innivalót és öltözzenek kényelmesen. Akik felfrissülésre vágynak, azokat pedig az órák közt négy masszőr várja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Jazz/World

Libabőrösek lettünk Freddie Mercury elveszettnek hitt felvétele hallatán

A Time című dal egyetlen zongorával előadott, elveszettnek hitt változata Time Waits For No One címen jelent meg csütörtökön.
Klasszikus

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A tánc a legjobb kulturális immunerősítő – elkezdődött a 15. Magyar Táncfesztivál

Két tánctechnikai bravúr-darabbal nyitott hétfőn este Győrben a Magyar Táncfesztivál.
Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.