Tánc

Táncmaraton 2011

2011.09.13. 10:09
Ajánlom
Aki mozogni szeretne, de nem tudja, melyik tánc számára az ideális mozgásforma, irány a Táncmaraton, a Műhely Alapítvány programja! A Táncmaraton első napján reggeltől estig kipróbálható számtalan izgalmas technika, végigtanulható a tánctörténelem Martha Grahamtől a jazztáncon át egészen a fitnesztermek sztárjáig, a zumbáig. Az eseményről Nej Zsókával, a Műhely Alapítvány munkatársával beszélgettünk.

- Mivel foglalkozik a Műhely Alapítvány?

- A Műhely alapítvány lassan húsz éve foglalkozik a kortárs művészetek, azon belül kiemelten a kortárs tánc segítésével, támogatásával. 1995 óta tudatosan nemzetközi programokkal, csereprogramokkal tesszük ezt, EU-s pályázatok által segítjük a magyar művészeket abban, hogy a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolódjanak. Vannak azonban magyar programjaink is, mint a Táncmaraton.

- Nem első alkalommal szervezitek az eseményt, de a kezdet kezdetén hogyan merült föl ennek az ötlete?

- A Trafó Stúdióban tartjuk a táncóráinkat szeptembertől az évad végéig, minden nap kétfélét. Egyrészt ezeket próbáltuk elérhető áron népszerűsíteni, másrészt viszont mivel a városban több helyen van lehetőség kortárs és modern technikák kipróbálására, azt gondoltuk, ne csak a saját tanárainkat, óráinkat népszerűsítsük, hanem hívjunk meg más táncos helyekről is oktatókat azzal a céllal, hogy itt bemutassák az ő óratípusaikat, lehessen velük találkozni, beszélgetni, tanácsot kérni.

- Teljesen kezdők is járhatnak ezekre a Trafó-beli órákra vagy komolyabb táncos előképzettség, tapasztalat szükséges?

- Vannak abszolút kezdő óráink is, nem csupán a haladókat várjuk. Ha valaki nem aerobikozni vagy úszni szeretne, hanem kortárstánc-technikákat tanulni, jöhet bátran, az a célunk, hogy bárki csatlakozhat a kurzusokhoz, előképzettség nem feltétel.

- Szeptember 17-én és 18-án is bejöhetnek bátran a Trafóba a táncolni vágyók, de a két nap programja közt némi különbség van.

- 17-én, szombaton várjuk azokat, akik nem rendelkeznek táncos múlttal. Ezen a napon a Trafó nagytermében és stúdiójában kipróbálhatnak különféle technikákat, 18-ra, vasárnapra pedig a haladókat, a profikat várjuk, akik Budapest kortárstánc-életének legmeghatározóbb alakjaitól tanulhatnak koreográfiarészleteket egy-egy készülő darabból.

- Az első napon, amikor bárki csatlakozhat, igen sokan szoktak lenni. Milyen praktikus információt adnál azoknak, akik szeretnének részt venni?

- Korán keljenek föl, mivel a személyes helyszíni regisztráció reggel 9 órakor kezdődik. Mindenképpen érdemes a honlapunkat vagy a Facebook-oldalunkat megnézni előzetesen, tájékozódni az órakínálatról. Egy órára érvényes jegy, négyórás és egész napos bérlet is váltható, tehát aki érzi magában az erőt, akár reggel tíztől este negyed 11-ig táncolhat. Minden évben akadnak, akik végigtáncolják a napot. Hozzanak sok innivalót és öltözzenek kényelmesen. Akik felfrissülésre vágynak, azokat pedig az órák közt négy masszőr várja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Vizuál

Catherine Deneuve és Gérard Depardieu új filmjeivel jön a Frankofón Filmnapok

Online rendezik meg a 11. Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között. A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat.
Vizuál

Hartung Dávid és Réder György is a legjobb operatőrök között

Hat kategóriában adták át Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díjait szombat este a Pesti Vigadóban. A közönség a Facebookon nézhette élőben a rendezvényt.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Meghívást kapott a Hodworks a Velencei Biennáléra

A Sunday című előadást mutatják be július folyamán és mesterkurzust is tartanak.
Tánc ajánló

Az első élőben közvetített táncprodukció a Fonó Online műsorán

A Kedvemre való című táncprodukció az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes legsikeresebb táncműsorainak részleteiből nyújt válogatást 2021. április 17.-én, szombaton este 19:30-kor.
Tánc videó

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.
Tánc videó

Megható táncfilmet készített a járvány miatt bezárt színházakról az Impermanence Táncegyüttes

A színház kulisszái mögé kalauzolja a nézőt Roseanna Anderson, Joshua Ben-Tovim, az Impermanence Táncegyüttes és a Birmingham Royal Ballet filmje, az Empty Stage (Üres Színpad). Az alig ötperces alkotás tiszteletadás és fohász azokért a művészekért, akik a mindennapokban élő előadásokban dolgoznak.
Tánc hír

Óriási sikerrel debütált Virginia Woolf klasszikusa a Moszkvai Nagyszínházban

Virginia Woolf halálának 80. évfordulójára emlékezve a Moszkvai Nagyszínház műsorára tűzte az írónő Orlando című regénye alapján készült balettet, melyet a közönség kitörő ovációval fogadott.