Tánc

Táncmaraton 2011

2011.09.13. 10:09
Ajánlom
Aki mozogni szeretne, de nem tudja, melyik tánc számára az ideális mozgásforma, irány a Táncmaraton, a Műhely Alapítvány programja! A Táncmaraton első napján reggeltől estig kipróbálható számtalan izgalmas technika, végigtanulható a tánctörténelem Martha Grahamtől a jazztáncon át egészen a fitnesztermek sztárjáig, a zumbáig. Az eseményről Nej Zsókával, a Műhely Alapítvány munkatársával beszélgettünk.

- Mivel foglalkozik a Műhely Alapítvány?

- A Műhely alapítvány lassan húsz éve foglalkozik a kortárs művészetek, azon belül kiemelten a kortárs tánc segítésével, támogatásával. 1995 óta tudatosan nemzetközi programokkal, csereprogramokkal tesszük ezt, EU-s pályázatok által segítjük a magyar művészeket abban, hogy a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolódjanak. Vannak azonban magyar programjaink is, mint a Táncmaraton.

- Nem első alkalommal szervezitek az eseményt, de a kezdet kezdetén hogyan merült föl ennek az ötlete?

- A Trafó Stúdióban tartjuk a táncóráinkat szeptembertől az évad végéig, minden nap kétfélét. Egyrészt ezeket próbáltuk elérhető áron népszerűsíteni, másrészt viszont mivel a városban több helyen van lehetőség kortárs és modern technikák kipróbálására, azt gondoltuk, ne csak a saját tanárainkat, óráinkat népszerűsítsük, hanem hívjunk meg más táncos helyekről is oktatókat azzal a céllal, hogy itt bemutassák az ő óratípusaikat, lehessen velük találkozni, beszélgetni, tanácsot kérni.

- Teljesen kezdők is járhatnak ezekre a Trafó-beli órákra vagy komolyabb táncos előképzettség, tapasztalat szükséges?

- Vannak abszolút kezdő óráink is, nem csupán a haladókat várjuk. Ha valaki nem aerobikozni vagy úszni szeretne, hanem kortárstánc-technikákat tanulni, jöhet bátran, az a célunk, hogy bárki csatlakozhat a kurzusokhoz, előképzettség nem feltétel.

- Szeptember 17-én és 18-án is bejöhetnek bátran a Trafóba a táncolni vágyók, de a két nap programja közt némi különbség van.

- 17-én, szombaton várjuk azokat, akik nem rendelkeznek táncos múlttal. Ezen a napon a Trafó nagytermében és stúdiójában kipróbálhatnak különféle technikákat, 18-ra, vasárnapra pedig a haladókat, a profikat várjuk, akik Budapest kortárstánc-életének legmeghatározóbb alakjaitól tanulhatnak koreográfiarészleteket egy-egy készülő darabból.

- Az első napon, amikor bárki csatlakozhat, igen sokan szoktak lenni. Milyen praktikus információt adnál azoknak, akik szeretnének részt venni?

- Korán keljenek föl, mivel a személyes helyszíni regisztráció reggel 9 órakor kezdődik. Mindenképpen érdemes a honlapunkat vagy a Facebook-oldalunkat megnézni előzetesen, tájékozódni az órakínálatról. Egy órára érvényes jegy, négyórás és egész napos bérlet is váltható, tehát aki érzi magában az erőt, akár reggel tíztől este negyed 11-ig táncolhat. Minden évben akadnak, akik végigtáncolják a napot. Hozzanak sok innivalót és öltözzenek kényelmesen. Akik felfrissülésre vágynak, azokat pedig az órák közt négy masszőr várja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Tánc

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Klasszikus

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Színház

A héten már személyesen próbálnak a Nemzeti Színház művészei – Évadot hirdetett Vidnyánszky Attila

A jövő évad kilenc bemutatója között szerepel az Ivanov Szász János rendezésében, Az ajtó a norvég Eirik Stubo színrevitelében, valamint a Rómeó és Júlia, amelyet Vidnyánszky Attila rendez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.