Tánc

Táncművészeti konferencia Budapesten

2011.11.09. 21:30
Ajánlom
Kultúra - érték - változás a táncművészetben, a táncpedagógiában és a tánckutatásban címmel a Magyar Táncművészeti Főiskola nemzetközi tudományos konferenciát rendez a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódva.

Szombaton és vasárnap hazai és külföldi előadók cserélnek eszmét egyebek mellett a tánc és a zene, a tánc és az irodalom kapcsolatáról, az oktatásról, a tehetséggondozásról, a kritikáról, az intézménytörténetről, a műelemzésről, a kinetográfiáról és természetesen beszámolnak legfrissebb kutatási eredményeikről. Szó esik például azokról az adatokról, amelyek a volt operaházi balettiskola történetét gazdagítják. Elhangzik előadás a Madzsar Alice-féle mozdulatművészeti iskola oktatási rendszerében végbement változásokról, beszélnek arról, hogy a magyar néptáncoktatás módszertanának fejlesztése miként lehetséges a Lábán-notáció alkalmazásával, elemzik a táncstílusok találkozását a modern társastáncban, továbbá a néptánc új útjait. Két előadás is érinti a táncművészet és zeneművészet kapcsolatát, az egyik a Dohnányi Ernő muzsikájára készült Seregi László-koreográfia tükrében, a Változatok egy gyermekdalra című kompozíció kapcsán. Bemutatják azt is, milyen a Magyar Táncművészeti Főiskola a külföldi hallgatók szemüvegén át. Az idén ismét lesz hallgatói szekció, ahol a jövő kutatói utánpótlását biztosító fiatalok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Barta Luca beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Tánc szergei polunyin

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc magazin

Tíz izgalmas adalék a Giselle című baletthez

Misztikum, borzongás, őrület és egy világokon átívelő szerelem – na meg elképesztő tánctechnika. Január 18-tól ismét műsorra tűzi a Magyar Nemzeti Balett az egyik legnépszerűbb romantikus balettet, Adolpe Adam Giselle-jét. Összeszedtük, miért is olyan izgalmas ez a mű.