Tánc

Táncművészeti konferencia Budapesten

2011.11.09. 21:30
Ajánlom
Kultúra - érték - változás a táncművészetben, a táncpedagógiában és a tánckutatásban címmel a Magyar Táncművészeti Főiskola nemzetközi tudományos konferenciát rendez a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódva.

Szombaton és vasárnap hazai és külföldi előadók cserélnek eszmét egyebek mellett a tánc és a zene, a tánc és az irodalom kapcsolatáról, az oktatásról, a tehetséggondozásról, a kritikáról, az intézménytörténetről, a műelemzésről, a kinetográfiáról és természetesen beszámolnak legfrissebb kutatási eredményeikről. Szó esik például azokról az adatokról, amelyek a volt operaházi balettiskola történetét gazdagítják. Elhangzik előadás a Madzsar Alice-féle mozdulatművészeti iskola oktatási rendszerében végbement változásokról, beszélnek arról, hogy a magyar néptáncoktatás módszertanának fejlesztése miként lehetséges a Lábán-notáció alkalmazásával, elemzik a táncstílusok találkozását a modern társastáncban, továbbá a néptánc új útjait. Két előadás is érinti a táncművészet és zeneművészet kapcsolatát, az egyik a Dohnányi Ernő muzsikájára készült Seregi László-koreográfia tükrében, a Változatok egy gyermekdalra című kompozíció kapcsán. Bemutatják azt is, milyen a Magyar Táncművészeti Főiskola a külföldi hallgatók szemüvegén át. Az idén ismét lesz hallgatói szekció, ahol a jövő kutatói utánpótlását biztosító fiatalok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Tánc magazin

Ez a táncos -16 fokban perdült táncra, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozásra

A díjnyertes koreográfus, Corey Baker ötlete volt, hogy az Antarktiszon készítsenek táncfilmet, ami lenyűgöző képi világával az eltűnőben lévő természeti értékeket állítja fókuszba.
Tánc ajánló

Pillants be az artisták mindennapjaiba a Recirquellel!

A légtornász egy napja című előadás vasárnap két alkalommal látható a Müpa Műhelytitkok rendezvénysorozat keretében.