Tánc

Táncosok jó szájízzel

2009.05.18. 00:57
Ajánlom
A negyedik évad új bemutatójára készülő MU Terminál műhelyének profilja és lényege talán épp a változásban rejlő állandósággal írható le legpontosabban.

Itthon szinte egyedüliként létezik egy sikeresen működő kortárs táncegyüttes, amely az iskola és a társulat egyfajta keverékeként tagjait évről-évre lecseréli. A negyedik évad új bemutatójára készülő MU Terminál műhelyének profilja és lényege talán épp a változásban rejlő állandósággal írható le legpontosabban.

A MU Terminál sikere nem, vagy nem feltétlenül csak az (adott évadon belül különböző betűkkel jelölt) egyes estek sikerében mérhető, hanem sokkal inkább a csoport meglétében és sokféleségében. A sokféleséget nemcsak a különböző háttérrel rendelkező tagok és az eltérő stílussal dolgozó koreográfusok jelentik, hanem az ezek kombinációjából adódó variálhatóság maga, mely nézői szempontból a várakozás, valamint a folyamatos változás végigkövetésének vágyát kelti.

A MU Terminál működésének lényege a következő: egy tánc- és mozgásszínházi műhely egy évre „szerződtet" fiatal, kezdő táncosokat, akiknek intézményes keretek között egy erős szakmai képzésen és különböző fiatal, gyakran szintén induló koreográfusok által készített előadásokon keresztül biztosít tapasztalatot és bemutatkozást, valamint hozzásegíti őket ezáltal a táncos szakmában való elhelyezkedéshez. A „befogadó társulat" független szervezetként dolgozik, de ahogy nevében is jelzi, a MU Színházzal áll együttműködésben és (a decemberben elhunyt Leszták Tibor által formált) MU szellemiségével azonosul. Munkájukhoz a MU Színház biztosítja a helyszínt, a táncosok itt próbálnak és mutatják be a Terminál-esteket.

Fejes Ádám, a MU Terminál művészeti vezetője és kitalálója a 2005-ben elindított táncműhelybe elsőként jelentkező összes táncost felvette, mind a hetet. Négy évvel később, köszönhetően a Terminál sikereinek, már körülbelül 40 emberből válogatta ki azt a hat-nyolcat, akivel aztán egy éven keresztül eredményesen lehet együtt dolgozni. A három rostából álló felvételi próbatánc során nem jelent előnyt a táncosok korábbi képzettsége, fontosabb szempontnak számít az egyéniség, a rátermettség, az elszánt tanulni, a fejlődni akarás és természetesen a tánc iránti szenvedélyes elkötelezettség. Ebből fakadóan a Terminál csapatába bekerültek már olyanok, akik előtte elvégezték a Táncművészeti Főiskolát, és olyanok is, akik szinte képzetlenül az "utcáról sétáltak be". Ez ugyanakkor azt is feltételezi, hogy a felvételt nyert táncosok egy csoport törvényeinek megfelelően összekovácsolódnak és egységesebbre formálódnak a képzés során, így lehetőséget adva a komolyabb táncos múlttal nem rendelkezőknek az intenzív fejlődésre, és megtanulva azt, milyen a társulati lét.

Az a néhány fiatal táncos, aki bekerül a MU Terminál csapatába, egy évad alatt három előadásban szerepel, előadásonként rendszerint két különböző koreográfiával, melyhez mindennap folynak a próbák és felkészítések. Fokozatosan egyre erősödő kihívásokkal találják szembe magukat a táncosok, ennek eredményeképp az évad végére olyan képzett táncosokká válnak, hogy nagy eséllyel kerülnek be profi társulatokba, projektekbe, előadásokba (ilyen példa Virág Melinda, Katonka Zoltán, Hargitai Mariann, Grecsó Zoltán, Újvári Milán). Az eddigi terminálosok mindegyike táncol, vagy épp koreografál valahol, többüket leszerződtették vagy produkcióba hívták közvetlen a Terminál elvégzése után, így kerültek be például a Közép-Európa Táncszínházba, a Pécsi Baletthez, az Artusba, Frenák Pál Társulatához vagy a Tünet Együttesbe.

A MU Terminál azonban nemcsak a tanulni vágyó fiatal táncosoknak ideális közeg, hanem a felkért koreográfusok számára is, mivel mindenféle egyéb szervezés és egyeztetés nélkül olyan kész társulatot kapnak, ahol lelkes, a különböző koreográfiákra nyitott táncosok dolgoznak. Ez még a befutott koreográfusoknak is olyan előnyös helyzetet teremt, amely jó energiákat hoz elő a koreográfusokból, táncosokból egyaránt. „Innen mindenki csak jó szájízzel távozott" - meséli Fejes Ádám büszkén. Az eddigi négy évadban a MU Terminállal, Fejes Ádámon és Hámor Jocón, a társulat szakmai vezetőjén kívül koreografált még például Goda Gábor, Kun Attila, Juhász Kata, Duda Éva, Fodor Zoltán, Gergye Krisztián, Horváth Csaba, Hudi László, Juhos István és több külföldi koreográfus is.

A MU Terminál IV. évfolyamának C estjére készülve Gergye Krisztián Danse Macabre című előadásának próbájára lopózhatok be, csendben foglalom el helyem egy sarokba állított kék kanapén. A próba már lassan a végéhez közelít, az öt táncos látható fáradtsága ellenére mégis profi módon, szó nélkül és pontosan teszi a dolgát: intenzíven és folyamatosan táncolnak anélkül, hogy érezni lehetne a próba hangulatát. Küzdelmük apró jelei, a teljesen átizzadt pólók és a sűrűn leragasztott lábujjak ilyen közelségből láthatóvá válnak. Kimerültségük ellenére azonban az alkotás öröme és elégedettsége sugárzik arcukról, mivel érezhetően jó helyre kerültek: tanulnak, fejlődnek, előrejutnak, kapnak valamit. Épp táncosokká válnak. Mindez pedig példaértékű és minden leendő táncos számára kötelező.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Kötélen sétált át Párizs fölött egy artista – VIDEÓ

Az ismert francia művész, Nathan Paulin az Eiffel-torony és a Szajna túlpartján álló Chaillot Színház között kifeszített kötélen egyensúlyozott végig.
Tánc gyász

Elhunyt Loósz Krisztina táncművész

A Győri Balett egykori magántáncosát tragikusan fiatalon, 57 évesen érte a halál – tudatta az intézmény a Facebook-oldalán.
Tánc ajánló

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.
Tánc hír

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc hír

Rendhagyó fesztivállal búcsúzik a jubiláló L1danceFest

Huszadik, és egyben utolsó alkalommal rendezik meg szeptember 1. és 5. között az L1 Egyesület a kortárs előadóművészetek egyik legrangosabb szemléjét, amely a jubileum alkalmából a budapesti bázis mellett számos vidéki helyszínen képviselteti magát.