Tánc

Táncosok jó szájízzel

2009.05.18. 00:57
Ajánlom
A negyedik évad új bemutatójára készülő MU Terminál műhelyének profilja és lényege talán épp a változásban rejlő állandósággal írható le legpontosabban.

Itthon szinte egyedüliként létezik egy sikeresen működő kortárs táncegyüttes, amely az iskola és a társulat egyfajta keverékeként tagjait évről-évre lecseréli. A negyedik évad új bemutatójára készülő MU Terminál műhelyének profilja és lényege talán épp a változásban rejlő állandósággal írható le legpontosabban.

A MU Terminál sikere nem, vagy nem feltétlenül csak az (adott évadon belül különböző betűkkel jelölt) egyes estek sikerében mérhető, hanem sokkal inkább a csoport meglétében és sokféleségében. A sokféleséget nemcsak a különböző háttérrel rendelkező tagok és az eltérő stílussal dolgozó koreográfusok jelentik, hanem az ezek kombinációjából adódó variálhatóság maga, mely nézői szempontból a várakozás, valamint a folyamatos változás végigkövetésének vágyát kelti.

A MU Terminál működésének lényege a következő: egy tánc- és mozgásszínházi műhely egy évre „szerződtet" fiatal, kezdő táncosokat, akiknek intézményes keretek között egy erős szakmai képzésen és különböző fiatal, gyakran szintén induló koreográfusok által készített előadásokon keresztül biztosít tapasztalatot és bemutatkozást, valamint hozzásegíti őket ezáltal a táncos szakmában való elhelyezkedéshez. A „befogadó társulat" független szervezetként dolgozik, de ahogy nevében is jelzi, a MU Színházzal áll együttműködésben és (a decemberben elhunyt Leszták Tibor által formált) MU szellemiségével azonosul. Munkájukhoz a MU Színház biztosítja a helyszínt, a táncosok itt próbálnak és mutatják be a Terminál-esteket.

Fejes Ádám, a MU Terminál művészeti vezetője és kitalálója a 2005-ben elindított táncműhelybe elsőként jelentkező összes táncost felvette, mind a hetet. Négy évvel később, köszönhetően a Terminál sikereinek, már körülbelül 40 emberből válogatta ki azt a hat-nyolcat, akivel aztán egy éven keresztül eredményesen lehet együtt dolgozni. A három rostából álló felvételi próbatánc során nem jelent előnyt a táncosok korábbi képzettsége, fontosabb szempontnak számít az egyéniség, a rátermettség, az elszánt tanulni, a fejlődni akarás és természetesen a tánc iránti szenvedélyes elkötelezettség. Ebből fakadóan a Terminál csapatába bekerültek már olyanok, akik előtte elvégezték a Táncművészeti Főiskolát, és olyanok is, akik szinte képzetlenül az "utcáról sétáltak be". Ez ugyanakkor azt is feltételezi, hogy a felvételt nyert táncosok egy csoport törvényeinek megfelelően összekovácsolódnak és egységesebbre formálódnak a képzés során, így lehetőséget adva a komolyabb táncos múlttal nem rendelkezőknek az intenzív fejlődésre, és megtanulva azt, milyen a társulati lét.

Az a néhány fiatal táncos, aki bekerül a MU Terminál csapatába, egy évad alatt három előadásban szerepel, előadásonként rendszerint két különböző koreográfiával, melyhez mindennap folynak a próbák és felkészítések. Fokozatosan egyre erősödő kihívásokkal találják szembe magukat a táncosok, ennek eredményeképp az évad végére olyan képzett táncosokká válnak, hogy nagy eséllyel kerülnek be profi társulatokba, projektekbe, előadásokba (ilyen példa Virág Melinda, Katonka Zoltán, Hargitai Mariann, Grecsó Zoltán, Újvári Milán). Az eddigi terminálosok mindegyike táncol, vagy épp koreografál valahol, többüket leszerződtették vagy produkcióba hívták közvetlen a Terminál elvégzése után, így kerültek be például a Közép-Európa Táncszínházba, a Pécsi Baletthez, az Artusba, Frenák Pál Társulatához vagy a Tünet Együttesbe.

A MU Terminál azonban nemcsak a tanulni vágyó fiatal táncosoknak ideális közeg, hanem a felkért koreográfusok számára is, mivel mindenféle egyéb szervezés és egyeztetés nélkül olyan kész társulatot kapnak, ahol lelkes, a különböző koreográfiákra nyitott táncosok dolgoznak. Ez még a befutott koreográfusoknak is olyan előnyös helyzetet teremt, amely jó energiákat hoz elő a koreográfusokból, táncosokból egyaránt. „Innen mindenki csak jó szájízzel távozott" - meséli Fejes Ádám büszkén. Az eddigi négy évadban a MU Terminállal, Fejes Ádámon és Hámor Jocón, a társulat szakmai vezetőjén kívül koreografált még például Goda Gábor, Kun Attila, Juhász Kata, Duda Éva, Fodor Zoltán, Gergye Krisztián, Horváth Csaba, Hudi László, Juhos István és több külföldi koreográfus is.

A MU Terminál IV. évfolyamának C estjére készülve Gergye Krisztián Danse Macabre című előadásának próbájára lopózhatok be, csendben foglalom el helyem egy sarokba állított kék kanapén. A próba már lassan a végéhez közelít, az öt táncos látható fáradtsága ellenére mégis profi módon, szó nélkül és pontosan teszi a dolgát: intenzíven és folyamatosan táncolnak anélkül, hogy érezni lehetne a próba hangulatát. Küzdelmük apró jelei, a teljesen átizzadt pólók és a sűrűn leragasztott lábujjak ilyen közelségből láthatóvá válnak. Kimerültségük ellenére azonban az alkotás öröme és elégedettsége sugárzik arcukról, mivel érezhetően jó helyre kerültek: tanulnak, fejlődnek, előrejutnak, kapnak valamit. Épp táncosokká válnak. Mindez pedig példaértékű és minden leendő táncos számára kötelező.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.
Tánc interjú

„Amikor színpadon van az ember, nincs más lehetősége, mint hogy belehal”

Március 6-án mutatták be a felfrissített koreográfiájú Laurenciát az Erkel Színházban, amelyben próbavezető balettmesterként működött közre Pongor Ildikó Kossuth- és Liszt Ferenc díjas táncművész, az Operaház örökös tagja és a Halhatatlanok társaságának tagja. Ennek apropóján beszélgettünk az előadás szünetében a mesternővel a pályakezdőségről, a hazai balettről és Leningrádról, szerepálmokról, valamint arról, mit tehet az ember, ha elveszíti a motivációját.