Tánc

Táncosokkal vietnámi tüntetők ellen

2014.02.16. 20:50
Ajánlom
Kína-ellenes vietnami nacionalista tüntetők szokatlan akadályokkal találkoztak Hanoi központjában, amikor virágot akartak elhelyezni egy híres szobornál: társastáncosokkal és energikus aerobikosokkal, akik dübörgő hangosítás mellett ropták.

A demonstrálók, akik egy Kínával vívott gyilkos határháború harmincötödik évfordulója alkalmából vonultak az utcára, azt gyanítják, a kormány "vezényelte ki" a táncolókat, hogy a tiltakozók ne jussanak közel a szoborhoz, és beszédeik ne legyenek hallhatók. Azt a néhány embert, aki mégis megpróbált közel jutni Ly Thai Tónak, Hanoi alapítójának, nacionalista ikonnak a szobrához, a rendőrök elzavarták. Mindamellett fellépésük a mintegy száz tüntetővel szemben szokatlanul visszafogott volt a beszámolók szerint.

Harmincöt évvel ezelőtt magasra csaptak az indulatok, miután Peking egyre vehemensebben vallotta magáénak a dél-kínai-tengeri Spratly- és Paracel-szigeteket, amelyeket Hanoi is a sajátjának tekint. 1974. február 17-én Kína megszállta Vietnam északi részét, úgymond "büntető" akcióként válaszul Kambodzsa előző évi vietnami megszállására. Tízezrek haltak meg a harcokban, mígnem a kínai erők egy hónap múlva, március 16-án kivonultak Vietnamból. A két ország 1991-ben állította helyre diplomáciai kapcsolatait.

A Kínához, Vietnam ideológiai szövetségeséhez és fő kereskedelmi partneréhez fűződő viszony mindig is igen érzékeny belpolitikai ügy a hanoi vezetés számára: nem akarják, hogy az utcán megnyilvánuló Kína-ellenes düh átterjedjen az elnyomó uralom más, belpolitikai vetületeire is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Könyv

A város legolcsóbb könyvesboltjának árait a vásárlók sem hiszik el

Egy-egy kötet árcéduláját meglátva sokan azt hiszik, antikváriumban járnak, esetleg hogy a könyvek biztos "leestek" a teherautóról, vagy hasonló homályos úton kerültek a polcokra. Pedig nem így van. De akkor hogy kerülhetnek sztárszerzők és Nobel-díjas alkotók művei pár száz forintba? Cikkünkből ez is kiderül.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon a 20. századi grúz koreográfus Sylvia Pas de Deux-je március 22-én az OMG (Oh My God!) című balettesten az Erkel Színházban.
Tánc hír

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Tánc hír

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc ajánló

Adyra és Lajkó Félixre táncol a Varidance!

Kettő az egyben, iskolásoktól a nyugdíjasokig – izgalmas, művészeti ágakon és korosztályokon átívelő kísérletre vállalkozik a Varidance társulat. A Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos, koreográfus vezette együttes egy előadásban mutatja be Verslábak és A falka című produkcióit.
Tánc lapszemle

Táncesteket is műsorra tűzne Apáti Bence az Operettszínházban

Az intézmény új balettigazgatója egy interjúban mesélt terveiről, ahogy arról is szó esett, láthatjuk-e még táncolni őt.