Tánc

Táncosokkal vietnámi tüntetők ellen

2014.02.16. 20:50
Ajánlom
Kína-ellenes vietnami nacionalista tüntetők szokatlan akadályokkal találkoztak Hanoi központjában, amikor virágot akartak elhelyezni egy híres szobornál: társastáncosokkal és energikus aerobikosokkal, akik dübörgő hangosítás mellett ropták.

A demonstrálók, akik egy Kínával vívott gyilkos határháború harmincötödik évfordulója alkalmából vonultak az utcára, azt gyanítják, a kormány "vezényelte ki" a táncolókat, hogy a tiltakozók ne jussanak közel a szoborhoz, és beszédeik ne legyenek hallhatók. Azt a néhány embert, aki mégis megpróbált közel jutni Ly Thai Tónak, Hanoi alapítójának, nacionalista ikonnak a szobrához, a rendőrök elzavarták. Mindamellett fellépésük a mintegy száz tüntetővel szemben szokatlanul visszafogott volt a beszámolók szerint.

Harmincöt évvel ezelőtt magasra csaptak az indulatok, miután Peking egyre vehemensebben vallotta magáénak a dél-kínai-tengeri Spratly- és Paracel-szigeteket, amelyeket Hanoi is a sajátjának tekint. 1974. február 17-én Kína megszállta Vietnam északi részét, úgymond "büntető" akcióként válaszul Kambodzsa előző évi vietnami megszállására. Tízezrek haltak meg a harcokban, mígnem a kínai erők egy hónap múlva, március 16-án kivonultak Vietnamból. A két ország 1991-ben állította helyre diplomáciai kapcsolatait.

A Kínához, Vietnam ideológiai szövetségeséhez és fő kereskedelmi partneréhez fűződő viszony mindig is igen érzékeny belpolitikai ügy a hanoi vezetés számára: nem akarják, hogy az utcán megnyilvánuló Kína-ellenes düh átterjedjen az elnyomó uralom más, belpolitikai vetületeire is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Alicia Alonso kubai táncosnő, minden idők egyik legnagyobb balettművésze

A legendás balett-táncosnő csütörtökön halt meg egy havannai kórházban, 98 évesen - közölte az általa alapított Kubai Nemzeti Balett.
Tánc magazin

Balettal próbálják jó útra téríteni egy női börtön lakóit

Szögesdrótkerítések, betoncellák és kemény testi fenyítés helyett nyitott terek, klasszikus zene és balett jellemzi az új-zélandi Aucklandben található női korrekciós intézetet.
Tánc videó

Bach és a hiphop találkozása olyan lágy, mint az őszi napfény

Pontosan egy éve született az a táncvideó, amelyben Benjamin Millepied koncepcióját követve Bach I. (G-dúr) csellószvitjének Prelude tételét ülteti át mozgásba a hiphop háttérrel rendelkező kortárs táncos, Aïden Carberry.
Tánc ajánló

Jön a hónap legzsúfoltabb tánchétvégéje!

Siri Larbi Cherkaoui és az Eastman, Feledi Project, Mészáros Máté, Juhász Péter és a Közép-Európa Táncszínház is fellép a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál záróhétvégéjén.
Tánc magazin

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.