Tánc

Táncra kelt házak

2012.08.21. 11:14
Ajánlom
A prágai Táncoló házakat, vagyis Gingert és Fredet (naná, hogy Rogers és Astaire) valószínűleg sokan ismerik, szerte a világon viszont több épület is táncol, áll és mozog egyszerre.

A Maison Go magánépület Thionville-ben, Franciaországban. A házat a Périphériques építészeti iroda tervezte 2003-ban, 310 négyzetméter építési területen. Hatalmas ablakokon és egy döntött rámpán keresztül lehet belépni az összesen három emeletnyi épületbe (és akkor még nem számoltuk a parkoló beton pinceszintjét). Egy spirállépcsővel is fel van szerelve az otthon, ami a kert szintjére visz le (1,3 méter) - itt alszanak a gyerekek, szobáik praktikusan egy fürdőszoba köré épültek.

Amellett, hogy az amszterdami épületek közül sok háromszáz éve áll instabil terepen, száraz csatornákban a tengerszint alatt, sokat direkt dőltnek építettek meg. Ezekben az öreg épületekben a lépcsők nagyon keskenyek és lehetetlen rajtuk például bútorokat cipelni, ezért régen inkább ablakokon keresztül vitték be a nagyobb tárgyakat. Ha pedig az épület dől, kevésbé valószínű az ütközés. De sok más magyarázat is lehet, például egészen egyszerűen a házak így nagyobbnak látszanak, de lehet hallani azt is, hogy adót az alsó szint területe alapján kellett fizetni és így a felsőbb szinteket nagyobbították.

A lengyelországi Sopotban található Krzywy Domek, eredeti nyelven "görbített ház", egy szabálytalan alakú épület, mely 2004-ben épült. A körülbelül 4000 négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontot Szotyńscy & Zaleski tervezte, akit Jan Marcin Szancer lengyel illusztrátor tündérmeséi és rajzai ihlettek a ház megalkotásakor.

A már emlegetett prágai házak neveit az egyik építész, Frank Gehry találta ki, majd gyorsan vissza is vonta gondolatát - félt az amerikai hollywoodi giccs Prágába importálásától. A másik tervező Vlado Milunić volt - munkájukat 1992-ben kezdték és 1996-ban fejezték be. Vegyesen fogadták a Táncoló házakat, mert híres barokk, gótikus és szecessziós épületek között húzták fel. Az akkori cseh köztársasági elnök, Václav Havel viszont erősen támogatta a projektet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Klasszikus

Egy női zeneszerző kapta idén a zenei Pulitzer-díjat

Ellen Reid első operájáért kapta meg a 15 ezer dollárral járó elismerést.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A láthatatlant teszi láthatóvá a Közép-Európa Táncszínház

Hámor József koreográfiájának címszereplője ezúttal az embereket összekötő, láthatatlan, finom és szakadékony szál, amit sejtelmes sziruppal, vagy félelmes szakralitással szokás szervírozni. Az április 30-án látható darab ezzel szemben könnyeden közelít a súlyossághoz.
Tánc hír

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Tánc hír

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.
Tánc hír

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Tánc magazin

A táncot nem kell lefordítani szavakra - Merce Cunningham 100 éve született

Bízott a véletlenben, a mozdulat kifejezőerejében, a tiszta táncban. 1919. április 16-án született Merce Cunningham amerikai táncművész és koreográfus, a modern tánc megújítója.