Tánc

Táncra kelt házak

2012.08.21. 11:14
Ajánlom
A prágai Táncoló házakat, vagyis Gingert és Fredet (naná, hogy Rogers és Astaire) valószínűleg sokan ismerik, szerte a világon viszont több épület is táncol, áll és mozog egyszerre.

A Maison Go magánépület Thionville-ben, Franciaországban. A házat a Périphériques építészeti iroda tervezte 2003-ban, 310 négyzetméter építési területen. Hatalmas ablakokon és egy döntött rámpán keresztül lehet belépni az összesen három emeletnyi épületbe (és akkor még nem számoltuk a parkoló beton pinceszintjét). Egy spirállépcsővel is fel van szerelve az otthon, ami a kert szintjére visz le (1,3 méter) - itt alszanak a gyerekek, szobáik praktikusan egy fürdőszoba köré épültek.

Amellett, hogy az amszterdami épületek közül sok háromszáz éve áll instabil terepen, száraz csatornákban a tengerszint alatt, sokat direkt dőltnek építettek meg. Ezekben az öreg épületekben a lépcsők nagyon keskenyek és lehetetlen rajtuk például bútorokat cipelni, ezért régen inkább ablakokon keresztül vitték be a nagyobb tárgyakat. Ha pedig az épület dől, kevésbé valószínű az ütközés. De sok más magyarázat is lehet, például egészen egyszerűen a házak így nagyobbnak látszanak, de lehet hallani azt is, hogy adót az alsó szint területe alapján kellett fizetni és így a felsőbb szinteket nagyobbították.

A lengyelországi Sopotban található Krzywy Domek, eredeti nyelven "görbített ház", egy szabálytalan alakú épület, mely 2004-ben épült. A körülbelül 4000 négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontot Szotyńscy & Zaleski tervezte, akit Jan Marcin Szancer lengyel illusztrátor tündérmeséi és rajzai ihlettek a ház megalkotásakor.

A már emlegetett prágai házak neveit az egyik építész, Frank Gehry találta ki, majd gyorsan vissza is vonta gondolatát - félt az amerikai hollywoodi giccs Prágába importálásától. A másik tervező Vlado Milunić volt - munkájukat 1992-ben kezdték és 1996-ban fejezték be. Vegyesen fogadták a Táncoló házakat, mert híres barokk, gótikus és szecessziós épületek között húzták fel. Az akkori cseh köztársasági elnök, Václav Havel viszont erősen támogatta a projektet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gálaest

Csúcspontjához érkezik a győri táncfesztivál

Áramlás címmel tartanak európai gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztiválon június 23-án, szombaton. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.
Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.
Tánc magazin

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.