Tánc

Táncra kelt házak

2012.08.21. 11:14
Ajánlom
A prágai Táncoló házakat, vagyis Gingert és Fredet (naná, hogy Rogers és Astaire) valószínűleg sokan ismerik, szerte a világon viszont több épület is táncol, áll és mozog egyszerre.

A Maison Go magánépület Thionville-ben, Franciaországban. A házat a Périphériques építészeti iroda tervezte 2003-ban, 310 négyzetméter építési területen. Hatalmas ablakokon és egy döntött rámpán keresztül lehet belépni az összesen három emeletnyi épületbe (és akkor még nem számoltuk a parkoló beton pinceszintjét). Egy spirállépcsővel is fel van szerelve az otthon, ami a kert szintjére visz le (1,3 méter) - itt alszanak a gyerekek, szobáik praktikusan egy fürdőszoba köré épültek.

Amellett, hogy az amszterdami épületek közül sok háromszáz éve áll instabil terepen, száraz csatornákban a tengerszint alatt, sokat direkt dőltnek építettek meg. Ezekben az öreg épületekben a lépcsők nagyon keskenyek és lehetetlen rajtuk például bútorokat cipelni, ezért régen inkább ablakokon keresztül vitték be a nagyobb tárgyakat. Ha pedig az épület dől, kevésbé valószínű az ütközés. De sok más magyarázat is lehet, például egészen egyszerűen a házak így nagyobbnak látszanak, de lehet hallani azt is, hogy adót az alsó szint területe alapján kellett fizetni és így a felsőbb szinteket nagyobbították.

A lengyelországi Sopotban található Krzywy Domek, eredeti nyelven "görbített ház", egy szabálytalan alakú épület, mely 2004-ben épült. A körülbelül 4000 négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontot Szotyńscy & Zaleski tervezte, akit Jan Marcin Szancer lengyel illusztrátor tündérmeséi és rajzai ihlettek a ház megalkotásakor.

A már emlegetett prágai házak neveit az egyik építész, Frank Gehry találta ki, majd gyorsan vissza is vonta gondolatát - félt az amerikai hollywoodi giccs Prágába importálásától. A másik tervező Vlado Milunić volt - munkájukat 1992-ben kezdték és 1996-ban fejezték be. Vegyesen fogadták a Táncoló házakat, mert híres barokk, gótikus és szecessziós épületek között húzták fel. Az akkori cseh köztársasági elnök, Václav Havel viszont erősen támogatta a projektet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Ízelítő a BTF idei fellépőiből

Akram Khan Company, Third Coast Percussion, Tank and the Bangas, Joep Beving, Horváth Charlie és Manu Delago – újabb neveket és programokat jelentett be a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.
Tánc balett

Pénzhiány miatt elmarad a rangos balettverseny

Pénzhiány miatt idén nem rendezik meg a világ egyik legrégibb és legtekintélyesebb balettversenyét, a „balettolimpiát” a bulgáriai Várnában.
Tánc hír

Fiatal táncosoknak hirdet ösztöndíjat a MANK

A Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj egy éven át tíz fő részére havi bruttó 200 ezer forint összegű támogatást jelent.
Tánc interjú

Birkózó a színházteremben – Interjú Nagy Józseffel

1986 decemberében a Szkénében mutatta be első előadását Nagy József alias „Szkipe”, de A pekingi kacsára Párizs figyelt fel igazán. A világhírű koreográfussal élete meghatározó állomásairól is beszélgettünk: Magyarkanizsa, Budapest, Párizs, majd vissza.