Tánc

Táncra kelt házak

2012.08.21. 11:14
Ajánlom
A prágai Táncoló házakat, vagyis Gingert és Fredet (naná, hogy Rogers és Astaire) valószínűleg sokan ismerik, szerte a világon viszont több épület is táncol, áll és mozog egyszerre.

A Maison Go magánépület Thionville-ben, Franciaországban. A házat a Périphériques építészeti iroda tervezte 2003-ban, 310 négyzetméter építési területen. Hatalmas ablakokon és egy döntött rámpán keresztül lehet belépni az összesen három emeletnyi épületbe (és akkor még nem számoltuk a parkoló beton pinceszintjét). Egy spirállépcsővel is fel van szerelve az otthon, ami a kert szintjére visz le (1,3 méter) - itt alszanak a gyerekek, szobáik praktikusan egy fürdőszoba köré épültek.

Amellett, hogy az amszterdami épületek közül sok háromszáz éve áll instabil terepen, száraz csatornákban a tengerszint alatt, sokat direkt dőltnek építettek meg. Ezekben az öreg épületekben a lépcsők nagyon keskenyek és lehetetlen rajtuk például bútorokat cipelni, ezért régen inkább ablakokon keresztül vitték be a nagyobb tárgyakat. Ha pedig az épület dől, kevésbé valószínű az ütközés. De sok más magyarázat is lehet, például egészen egyszerűen a házak így nagyobbnak látszanak, de lehet hallani azt is, hogy adót az alsó szint területe alapján kellett fizetni és így a felsőbb szinteket nagyobbították.

A lengyelországi Sopotban található Krzywy Domek, eredeti nyelven "görbített ház", egy szabálytalan alakú épület, mely 2004-ben épült. A körülbelül 4000 négyzetméter alapterületű bevásárlóközpontot Szotyńscy & Zaleski tervezte, akit Jan Marcin Szancer lengyel illusztrátor tündérmeséi és rajzai ihlettek a ház megalkotásakor.

A már emlegetett prágai házak neveit az egyik építész, Frank Gehry találta ki, majd gyorsan vissza is vonta gondolatát - félt az amerikai hollywoodi giccs Prágába importálásától. A másik tervező Vlado Milunić volt - munkájukat 1992-ben kezdték és 1996-ban fejezték be. Vegyesen fogadták a Táncoló házakat, mert híres barokk, gótikus és szecessziós épületek között húzták fel. Az akkori cseh köztársasági elnök, Václav Havel viszont erősen támogatta a projektet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Jazz/World

Dresch Mihály az idei Fonó-díjak nagy nyertese

Vasárnap este az online térben nézhette meg a közönség az első Fonó-díj átadóját. Tizenegy kategóriában osztották ki a díjakat a legjobbnak ítélt művészeknek, lemezeknek és programsorozatoknak, valamint átadtak egy életműdíjat is, amelyet a közönség szavazatai alapján Dresch Mihálynak ítélt oda a zsűri.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.
Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.
Tánc hír

Az artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz új online műsora

A cirkusz új épületének 50. évfordulóját egyedülálló programokkal ünnepli az intézmény, köztük egy nagyszabású produkcióval, a Dinasztiákkal.