Tánc

Tánctilalom: Az NKA támogatások elmaradásáról

2014.06.01. 10:02
Ajánlom
A Nemzeti Kulturális Alap május 16-i döntése miatt több mint egymillió eurónyi uniós támogatástól (azaz mintegy 312 millió forinttól) estek el EU-nyertes művészeti programok főszervezői. Néhányukat arról kérdeztük, milyen veszélyeket jelent ez jövőbeni munkájukra, a szervezetük létére nézve.

"Június hatodikáig adtunk magunknak határidőt, hogy megpróbáljuk átnézni, milyen lehetőségeink vannak" - mondta Talló Gergely a Műhely Alapítványtól - "de az EU-s projektet valószínűleg le kell zárnunk és visszafizetnünk a támogatást". A legrosszabb forgatókönyv szerinte az lenne, ha a kuratórium döntése nyomán huszonkét év után fel kellene függeszteniük az alapítvány működését. "Ez több éves kihagyást jelentene" - magyarázta Talló - és együtt járna például négy próbaterem bezárásával is."

Ezt pedig nem csak az alapítvány, de sok más társulat és a tánc iránt érdeklődők is megéreznék. "Itt nincsenek olyan infrastrukturális helyek, mint a színházban. Talán egy-két társulatnak van csak saját próbahelye, de a hozzánk hasonló szervezetek ezt másoknak is biztosítják. Nálunk tavaly 147 egyéni alkotó és társulat próbált, ebből hatvan-hetvenen előadást is létrehoztak. Van nálunk heti 50 táncóra is, 1000-1200 fős közönséggel. A táncpedagógusok megélhetése mellett ezért veszélybe kerül a közönségépítés is." Talló az NKA döntését "rendszerszintű hibaként" értékelte. "310 millió forint jöhetne be az országba, erre mondtak most nemet. Szakmai érvek pedig nincsenek, legalábbis eddig nem hallottunk ilyeneket."

Vannak, akiket nem lehetetlenít el teljesen a támogatás hiánya, de a szakma és a nemzetközi kapcsolatok megérzik a mozgásterük beszűkülését. "A Kortárs Táncért Alapítvány, ami a Frenák Pál társulatot is működteti, több fontos programot is fenntart, például sérült gyerekekkel foglalkozik" - fejtette ki Juhász Dóra, a Frenák Pál Társulat művészeti menedzsere. "Emellett a pályázatban érintett Európai Uniós projektünk olyan hiánypótló kutatási program, ami a szakmánk elméleti hátterét fejleszthetné, nemzetközi partnerekkel együttműködve. Ez kerül veszélybe most, holott egy ilyen elméleti, kutatásra fókuszáló program a magyar kortárs táncnak teremt nemzetközi kontextust, ráadásul az ilyen projekteknek az alapvető működési struktúra nem tud keretet biztosítani. A terület fejlesztése fontos irány lenne, népszerűsíteni, érthetővé kellene tenni a kortárs táncot. A túlélésre koncentrálva azonban nehéz ezzel foglalkozni." Véleménye szerint az eredetileg reálisan megállapított keretösszegből megoldható lett volna a támogatás, ha csak "mindenki tíz százalékkal kevesebbet kapott volna", már elég is lehetett volna a felajánlott forrás.

Számolni lehet tehát azzal, hogy egyes szervezetekre támogatás nélkül a megszűnés vár. De az érintettek megszólalásaiból az is kiderül, hogy a veszély nem csak az egyes szervezeteket fenyegeti, messze túlmutat azon. Egyrészt a nemzetközi szakmai kapcsolatok gyengülésével járhat, ezek nélkül pedig nehéz Magyaroszágot fenntartani Európa és a világ kulturális térképén. Másrészt az önnfenntartás nehézségeivel küzdő szervezeteknek a mindennapi gondokkal harcolva talán nem lesz elég szabad kapacitásuk oktatni, fejleszteni és az emberekhez eljuttatni a művészetet.

"Mi sem tudjuk még, hogyan tudnánk megoldani ezt a helyzete" - vallotta be Petrányi Barna, a Pro Progressione igazgatója. "Nálunk az okoz különösen nagy problémát, hogy főleg nemzetközi programokkal foglalkozunk. Legutóbb is harminc táncost vontunk be, talán negyvenet, akik lehet, hogy csak egy napot dolgoztak velünk, de el tudtuk őket vinni külföldre. Vagy egy másik példa: el tudtunk hívni egy amerikai koreográfust, ebben például a Ludwig Múzeum volt a partnerünk. Nem csak a kulturális szférában dolgozó partnereink vannak, hanem igyekszünk elismert szervezeteket bevonni más ágazatokból is: a Rivers of Europe projektben például az Andrássy Egyetemmel és az Antall József Tudásközponttal dolgoztunk együtt. A bizonytalanság miatt most ösztöndíjban részesülőket, gyakornokokat is lehet, hogy el kell küldenünk. A támogatás egyébként egy egyedi Duna-Régió Stratégiába illeszkedő kulturális programot támogatott volna, amely így könnyen ellehetetlenülhet. Ezzel Magyarország kulturális jelentősége a DRS-ben gyengül. Ez azért is érdekes, mert ennek erősítése a kormány irányvonala volt a 2011-es EU-s elnökség alatt."

A pályázó szervezetek rögtön a döntés után szakmai egyeztetésre hívták a kormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap illetékeseit. Válaszul Kálomista Gábor a Kulturális Fesztiválok Kollégiumának elnöke a nol.hu-nak azt mondta: „az NKA-döntéseket eddig sem kommentáltam és ezután sem szeretném", L. Simon László leköszönő NKA alelnök pedig az MTI-nek kijelentette: "Az NKA részéről nem kötelező EU-s pályázatokhoz önrészt biztosítani, ez csak egy lehetőség. Erre pályázatot kell benyújtani, amelyet meg lehet nyerni, de ez nem automatikus". Továbbá kiemelte: aki uniós pályázaton elindult, annak tudnia kellett, hogy amennyiben önrészt kell biztosítania, azt miből fogja finanszírozni. L. Simon László elmondása szerint idén erre és több más célra is kevesebb forrás áll rendelkezésre.

Nehezen értelmezhető az NKA leköszönő alelnökének a forrásokra vonatkozó nyilatkozata, hiszen a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által az EU-s önrész pályázatokra a 2014-ben kiírt keret százmillió forint volt, ahogy 2013-ban is, 2012-ben pedig csak ötven. A kollégium idén összesen 626 millió forintra írt ki pályázatot (526-ot fesztiválokra, 100-at EU-s projektekre), a május 16-i döntéssel 116 millióval többet osztottak szét, azaz 742 millió forintot. L Simon Lászlónak abban igaza van, hogy a támogatás nem automatikus, soha nem is volt az. Ezzel szemben az általa is jegyzett, 2012-2015-ös időszakra vonatkozó NKA középtávú stratégiában (link: http://80.99.236.241:81/nka_belso/_temp/ckfinder/files/jogi_hatter/kozeptavu_strategia.pdf) olyan ígéretek olvashatók a jövőbeni forrásbevonásra, támogatásokra és önrészek biztosítására vonatkozóan, amelyek után érthetővé válik, miért érte sokként a döntés az érintett szervezeteket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Klasszikus

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 10-én Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.