Tánc

Társadalmi krízistánc – Duda Éva a Kult50-ben

2020.10.13. 15:00
Ajánlom
Csodaország első ránézésre a legjobb hely, ahol elképzelhetjük az életünket: itt minden a mi szórakozásunkat szolgálja, és bármi megtörténhet, amire vágyunk. Ez azonban csak illúzió. A felszín alatt káosz uralkodik, a világ velejéig romlott. Természetesen nem véletlen, hogy a szociálisan érzékeny, kritikus gondolkodású Duda Éva éppen 2019-ben döntött úgy, hogy táncba ülteti ezt a témát.

Kult50 kategória: Tánc

Védnök: Lőrinc Katalin táncművész

Elismert teljesítmény: A Wonderland című előadásért

„Teljesen abszurdnak élem meg a mai világunkat, rengeteg szélsőséggel, szörnyűséggel, éhezéssel, klímavészhelyzettel a nyakunkban, és közben mérhetetlen fényűzés, felelőtlenség, pazarlás és nem végső soron mások kihasználása és manipulálása van a másik oldalon.

Ezeket számomra baromi nehéz feldolgozni, ezeket az érzéseket próbálom most humorba önteni, és vadabban, jókora szarkazmussal valahogy megfogalmazni, hogy ne nyomasszon annyira”, mesélte Wonderland című darabjáról Duda Éva.

És aki megnézte a produkciót, pontosan látja, hogy Duda Éva megtalálta a feldolgozás módját. A társulat tizedik születésnapjára készült darab öt tételben, színekhez rendelve sorakoztatja fel korunk legégetőbb társadalmi kríziseit. Ha választ nem is, megfontolásra érdemes gondolatokat kínál a társulat, hiszen az alkotó szerint fontos, hogy a művészi munka a legnehezebb témákról is képes legyen kommunikálni.

84715202_2679391295443712_24118809757483008_o-133553.jpg

Duda Éva (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Duda Éva egyetemi évei után, 22 évesen próbálta ki magát először alkalmazott koreográfusként, amikor Kerényi Miklós Gábor felkérte, hogy a Hoffmann meséihez készítsen koreográfiát. Tanulmányai során a kortárs táncba is belemerült, és (sok szakmabelitől eltérően) sosem érezte problémának, hogy a műfajok között kalandozzon.

Saját társulatát, a Duda Éva Társulatot 2009-ben hozta létre, és pár éven belül az ország vezető független társulatai között emlegették.

Ugyanakkor az, amitől a Duda Éva Társulat igazán összetéveszthetetlen és megkerülhetetlen, számomra egyértelműen a sokszínűség. Duda Éva az az alkotó, aki „bort iszik és bort is prédikál”, ugyanis nemcsak hirdeti a diverzitást, a nyitottságot, a kritikus gondolkodásmódot, hanem teljes személyével be is áll mögé.

Ha megnézzük a darabjait, simán elhiheti egy laikus szem, hogy mindegyik más koreográfustól származik: Duda Éva könnyűszerrel rendez koreográfiát operához vagy musicalhez, de akkor sem hőköl hátra, ha break-betétet és néptáncot kell vegyítenie egymással. A nevébe egyaránt belefuthatunk az Operett és a MU Színház műsorfüzetében, és ez a rengeteg különböző szemléletmód, amit magába szívott, talán leginkább saját társulata munkásságában követhető vissza. „Van olyan darab, amelyben nagyon tisztán kell egy stílust hozni, de van, amikor lehet vegyíteni a stíluselemeket, és azt nagyon szeretem, mert a szokványos kliséktől szívesen elrugaszkodom”, árulta el egy interjúban a Magyar Narancsnak. A diverzitás nem csupán a műfajokra jellemző: darabjaiban egymás mellett lép színpadra a fiatal, pályakezdő tehetség és a 62 éves táncos legenda, Lőrinc Katalin, a kreol bőrű afroamerikai művész és a hófehér bőrű magyar táncos.

Előadásait lehet szeretni vagy nem szeretni, ám az tagadhatatlan, hogy amit ő színpadra visz, annak hatása van.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

 

Hová tart az emberiség?

Kapcsolódó

Hová tart az emberiség?

Duda Éva Utópia címmel készít új darabot társulata régi és új tagjaival közösen, amiben a jelen valóságával szembesít. A december 7-én és 8-án a Trafóban látható előadás a globális felmelegedés és a migráció, az emberi kapcsolatok és az elidegenedés témáját is érinti.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.