Tánc

Test-határátlépő

2009.03.03. 00:00
Ajánlom
Ladjánszki Márta civilben konszolidált egyetemista látszatát kelti. Kimért karaktere, szépen tagolt beszéde, a szeméből áradó nyugodtság elkendőzi a munkájában, kísérleteiben megtalált szabadságot. A meztelenség - vagy ahogyan ő fogalmaz: pőreség- eszközét használó előadásai mégsem nevezhetőek lázadónak. A koreográfus, a test és lélek kapcsolatának egyéni hangon való megnyilatkozásait világszerte, számos külföldi fesztiválon bemutathatta már. Ladjánszki Márta állandó közege hazánkban az L1 Független Táncművészek Társulása, ahol saját alkotói pályáját sem zártan képzeli el, hanem akár a más együttesben való együtt gondolkodásban és koreografálásban is lát jövőt. INTERJÚ

TestTérKép (fotó: Kozár Edit)

Fidelio Est: A közelmúltban az Egyesült Államokban jártál egy amerikai-magyar kortárs projekt keretében. Mi volt ez pontosan?

Ladjánszki Márta: A Műhely Alapítvány tavaly azzal keresett meg, hogy lennék-e egy amerikai-magyar nemzetközi exchange program művészeti koordinátora. Örömmel elvállaltam a feladatot, és végül Talló Gergellyel választottuk ki későbbi alkotótársaimat, Hód Adriennt és Gold Beát. Három New York-i és három magyar koreográfus vett részt a programban, a New York-i koordinátor Miguel Gutierres volt. Két hetet töltöttünk Budapesten, két hetet pedig New York Cityben. A program maga nem volt termékorientált, sokkal inkább a koreográfus-szemléletmódok találkozásáról szólt, mintsem egy-egy előadás létrehozásról, bár egy informális bemutatót, egy demonstrációt, mégiscsak tartanunk kellett. Annak keretében mi New Yorkban, ők pedig a Millenárison mutatkozhattak be. Én a silence is okay! című koreográfiámat készítettem erre az alkalomra.

FE: Hogyan fogadta az amerikai közönség a demonstrációtokat?

LM: A tapson és a gratuláción kívül nem volt alkalmam igazából megbeszélni az érdeklődőkkel a bemutatót, mert még aznap éjjel továbbindultam Szöulba egy kortárs versenyre.

FE: Bizonyára érdekes volt belelátni egy ilyen távoli ország tánckultúrájába. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél a dél-koreai megmérettetésen? Hogyan sikerült a verseny?

LM: A koreai együttesek táncosai technikailag rendkívül felkészültek és sokféle stílusban képesek táncolni, ám a kortárs koreográfiák szerkezete és mozdulatanyagának összeállítása meglehetősen iskolás. A legmeghökkentőbb számomra mégis inkább a rendezvényszervezési szisztéma volt. Egy nagy fesztiválon belül rendezték meg a koreográfus versenyt, ahová tíz produkciót hívtak meg és ebből mi, magyarok voltunk az egyetlen külföldi társulat, a másik kilenc hazai együttes volt. A fesztivált ennek ellenére nemzetközinek titulálták. Egy izraeli fiú kapott még meghívást, de ő végül nem tudott eljönni. A nézők visszajelzései azt tükrözték számunkra, hogy általunk valami izgalmas, szokatlan, új dologgal találkoztak. A formanyelvem túlságosan távol esett az általuk ismert koreográfiai világtól, így díjat nem hoztunk el.

FE: Nagyon sokat utazol, külföldön is kezdenek megismerni és talán jobb feltételeket is kínálnak, mint amit hazánk tud nyújtani. Mindig vissza fogsz térni Magyarországra?

LM: Igazából én nagyon ide tartozom. El sem tudom képzelni, hogy hosszabb ideig külföldön éljek… Igaz, nem könnyű itthon sem. Annak ellenére, hogy érzem a támogatást, az érvényesülés komoly próbatétel, és kissé belefáradtam abba, hogy bizonygatni kell, amit csinálok, az jó. Anyagi problémáink nekünk is vannak, de ezzel nem vagyunk egyedül.

FE: Külföldön bevett forma, hogy egy adott együttes széles műfaji palettát kínál a klasszikus balettől a kortársig a fennmaradás és az anyagi gondok kiküszöbölése érdekében. El tudod képzelni, hogy valaha így működj?

LM: Egyetlen alkalommal magam is elvállaltam egy cég megkeresésére egy rövid etűdöt. Életem legjobban fizető fellépése volt, igaz, később vissza nem hívtak. Mégis azt gondolom, egyfajta misszió is lehetne az effajta kooperáció. Azon a fellépésen azt éreztem, hogy a sablonos műsorokhoz szokott emberek felfigyeltek a koreográfiámra, és ezt eredménynek könyveltem el.

FE: A céges meghívást talán épp a meztelenséggel foglalkozó színházi munkádnak köszönhetted. Mitől másabb, egyáltalán másabb az általad használt színpadi meztelenség? Hiszen kissé cinikusan fogalmazva szinte már minden kortárs (tánc)előadásban kötelezően megjelenik a meztelenség mint színházi eszköz.

LM: Még sosem ért az a vád, hogy öncélú lenne előadásaimban a fedetlen test látványa. Nagyon érdekel, hogy a testen keresztül a lélek hogyan mutatkozik meg. A test határait nyitogatom. Ha elfedném a testet ruhadarabokkal, akkor nem lehetne hiteles az a kísérlet, amit folytatok, nem tudnám láttatni, mi történik a fizikummal. Nem a polgárpukkasztás a célom, mindig van egy elmélyült költőisége a darabjaimnak.

FE:Egy alkalommal különös közegben játszottatok. Meztelen közönség sorai előtt zajlott az - azóta is példátlan - előadás.

LM: Igen. Felkeresett bennünket a naturisták egyesülete, azzal a kéréssel, hogy egy zártkörű rendezvény keretében maguk is ruhátlanul jelennének meg a Bakelitben. A társulatból néhányan eleinte ellenezték az ötletet, de - megismerve a naturistákat - később belátták, hogy ez számukra nem populáris divat, hanem életforma. A fedetlen testek gyűrűjében lenni viszont komoly kihívás volt a szereplőknek. A meztelen testnek más a hőleadása és a kör alakban elrendezett nézői széksor felől csak úgy áradt a forróság és energia a játéktér közepére. Táncosaim életük legjobb előadását játszották, mert hihetetlenül elkezdtek koncentrálni a szokatlan helyzet miatt.

FE: Nem felejtkezhetünk meg arról, hogy a test folyton változik, öregszik és úgy gondolom egyfajta esztétikumnak meg kell felelnie a színházi közegben a lecsupaszított testnek. Ha körültekintünk, általában fiatal táncosok vetkőznek le az előadásokban. Idős korodban, 50-60 évesen is vállalod majd a színpadi meztelenséget?

LM: Én nagyon szeretem a testet, bármilyen korában, formájában… A Lankadó extázisban például olyan szereplővel is dolgozom, akinek még kevesebb a tapasztalata a tánc terén, és ezért a fizikuma is más, mint egy táncosé, de épp ettől hiteles és élő az előadás. Több ’védtelen’ test megjelenése egyszerre, egy szintén csupasz fal előtt hihetetlen energiákat szabadít fel. A magam számára készített koreográfiákban a saját testemet teszem meg eszközzé.

FE: Adódik a kérdés: meztelenül próbálsz?

LM: Nem. Ez nem szükséges, mert a saját testemet jól ismerem, mindig vizsgálom. Már a próbaidőszakok előtt is sokat foglalkoztam a testemmel, a változásaival, a benne zajló folyamatokkal. A próbateremben nincs szükség a vetkőzésre.

FE: Hogyan tekintesz művészként az emberi testre?

LM: Számomra minden test, minden emberi forma tökéletes. Úgy tökéletes, ahogy van. Csodálom és tisztelem. Nem megváltoztatni akarom, hanem dolgozni vele.

Ladjánszki Márta márciusi előadásai:
márc. 14-15.: BodySpacePicture - L1 danceLab
márc. 17-18.: Emily & AlicE - L1 danceLab
márc. 20-21.: Still - L1 danceLab
márc. 22.: shelter - L1 danceLab
márc. 29.: a mi madre - Bakelit M.A.C.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.
Tánc hír

Az artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz új online műsora

A cirkusz új épületének 50. évfordulóját egyedülálló programokkal ünnepli az intézmény, köztük egy nagyszabású produkcióval, a Dinasztiákkal.
Tánc hír

Ingyenesen látható Mándy Ildikó táncelőadása

Mándy Ildikó Harangozó Gyula-díjas koreográfus előadása, a Bozonok, lüktető energiával tölti meg a teret, és a mozgásanyagot filmes megoldásokkal társítva húzza be a nézőt egy szinte megfoghatatlan világba.