Tánc

Test, színház, képzőművészet

2010.05.06. 23:46
Ajánlom
Egy Ladjánszki-darab testről, fizikai kapcsolatról, érzelmekről, és egy cseh fizikai színház találkozása az élő festészettel.

Az L1 Kortárs Táncfesztivál második napján is a Bakelit a helyszín, a program pedig 19:30-kor kezdődik.

 

Ladjánszki Márta: Emily&AlicE (H)

Koncepció/rendező, koreográfus: Ladjánszki Márta

Tánc: Gold Bea, Lakat Andrea

Zene: montage by Flame

Kosztüm: Pillangó

Külön köszönet: Csorba Kriszta, Varga Zsolt

"Gold Bea és Lakat Andrea duója, gyönyörű. Két nő, két test, két női test. Zavarba ejtő ösztönlények, a következő pillanatban egymásba kapaszkodó, egymást szorosan átölelő kiegészítő pár... Ladjánszki Márta darabjaitól általában ʼbefordulósʼ leszek, és nem azért, mert ʼbefordulósʼ darabok. Sokkal inkább azért, mert nagyon mély darabok. Olyan témáról mesél, olyan kérdéseket feszeget, és olyan mélyről hozza föl mind magából, mind alkotótársaiból, vagy táncosaiból a válaszokat, válaszcsírákat, hogy az nagy figyelmet kíván. És persze bennem is megrezdülnek / megpendülnek a hasonló szálak, a hasonló mélységek érintődnek." (részlet Seszták Ágota írásából)

Spitfire Company, Petr Boháč: Halálraítéltek világa

Rendezte: Petr Boháč

Előadják: Jan Miko, Petr Vaněk, Miřenka Čechová, Jindřiška Křivánková, Iris Kristeková

Díszlet: Spitfire Company

Jelmez: Barbora Wojtkowiak, Petra Vlachynská

Ötlet: Spitfire Company

Forgatókönyv: Petr Boháč

Zene: Jan Kučera

Készült Jiří Jarkowski meséje alapján

A hiúság, az intolerancia és a megértés lehetetlenségének érzése fejeződik ki a tánc és a freskó festészet nyelvén. Szürreális hangulatú fizikai színház egy rothadó társadalmról, amely úgy dönt, hogy elpusztítja önmagát. Minden előadás Jan Miko egy a színpadon készülő festményére épül, amely a főszereplő tőrténetéhez kapcsolódik és végül felfedi a halálraítéltek világát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.