Tánc

Test, tudás, cselekvés, szerelem

2010.05.08. 08:39
Ajánlom
Az L1 Kortárs Táncfesztivál második napján kiderül, milyen nyelvet diktál a test, mit jelent a vertikális száműzetés, és merre tart Rosana és Gregor kapcsolata.

Szente Borbála a The Dust Brothers, Joan Martínez és a The Fall zenéire készült, Akár az igazi felnőttek című szólójához olyan táncnyelvet keresett, ami erős fizikalitásával a testet extrém teherbírásra kényszeríti, a munkafolyamathoz pedig elsődleges eszközként improvizációt használta, hagyva, hogy ezt a nyelvet a test diktálja. "A testem, az arcom, a szemem, a kezeim hasonlítanak valaki más testáre, arcára, szemére, kezeire. Emléket álliíok. Szeretnék beszélni és hallgatni egy idöben, szeretnék gyönyörű és csúnya lenni egyszerre. Törékeny és erős, hogy elmesélhessem a törtenetemet. Csak a törtenetet, tanulság nélkül. Elmondásához figyelő szemekre van szükségem, hogy csatlakozzanak saját figyelő szememhez" - vall a táncos-koreográfus.

A szlovén Rosana Hribar és Gregor Luštek olyan művészek, akik életüket a táncon keresztül élik és fáradhatatlanul bizonyítják, milyen csodákra képes a kortárs tánc. Duet 012 című előadásukkal közös (táncos és magánéleti) útkeresésük nyolcadik évfordulóján megkezdett duettorozatukat folytatják. A  Duet 8 év első helyezést ért el a Belgrádi Nemzetközi Koreográfus Versenyen, után következett a Duet 10 év című darabjuk, amely a Hannoveri Nemzetközi Koreográfus Versenyen a Kritikusok Díját és a Zsűri Különdíját hozta az alkotóknak, továbbá második helyezettek lettek a Ludwigshafeni Nemzetközi Koreográfus Versenyen és elnyerték vele a Povodni mož és a Trdin Prize díjakat is Szlovéniában.

A táncfesztivál keretében egy különleges előadásra is sor kerül, amelyen Sara Gebran és Ylva Henrikson mutatják be a Vertical Exile - Ciszjordánia, Koppenhága és Stockholm című közösségi művészeti projektet, amelynek ötlete 2009 áprilisában a ciszjordániai Jalazoun és Deheisha menekülttáborokban született, 2009 augusztusban Koppenhága egyik külvárosában megrendezett Metropolis Biennale Festivalon került bemutatásra és jelenleg egy stockholmi külvárosi negyedben, a Botkyrkaban állomásozik 2010. január 20-tól június 4-ig. Egy igazán dinamikus előadásnak lehetünk résztvevői, ahol képek, vidók és a közönség kérdései segítik majd a teljesebb megértést. Végül előkerülnek a hullahoppkarikák, hogy mindenki kedvére kipróbálhassa a legújabb eszközt a minél gyorsabb egymás közti kommunikáció megteremtéséhez és nem utolsó sorban próbára tehesse állóképességét vagy csak egy jót szórakozzon. Bemutatják az egyes helyszíneken használt módszereket és ezek eredményeit, elméleti keretrendszerük vizsgálatát, azokat a társadalmi és politikai struktúrákat, amelyek ezeket a helyszíneket meghatározzák és amelyek befolyásolták a projekt alakulását.

"Amikor eltérő környezetben dolgozunk, az egyéni önazonosságáról való tudásunkat próbáljuk meg közvetíteni belső és külső szemlélőként egyaránt, a hasonlóságok és eltérések megfigyelésével és saját történeteinken, szubjektív szűrőn keresztül osztjuk meg élményeinket szakemberekkel, kollégákkal, minden érdeklődő lakossal. Ezzel az elődással a tudás és cselekvés erejének forrásán szeretnénk osztozni a közönséggel. A Vertical Exile olyan platformot kíván létrehozni, amelyben az éppen aktuális város közösségét saját városukról való közös gondolkodásra invitáljuk. Ehhez rendszerint egyrészt helyi építészeket, tánc- és képzőművészeket szoktunk meghívni, hogy tartsanak műhely foglalkozásokat, akciókat, nyilvános eszmecseréket, előadásokat és performanszokat a résztvevő közösségek számára. Másrészt megpróbálunk a ʻtérképʼ különböző aspektusait felhasználva létrehozni egy olyan pódiumot, amely a mozgás átalakulásával, a közösség felé irányuló mozdulatainkkal, a közösség mozdulataival, a táncosok színpadi mozgásával, a közönség mozgatásával foglalkozik, ahol a cél a közönség megmozdítása, hogy az előadás részeseivé válhassanak. A projekt inkább tekinthető folyamatnak, mint eredménynek, ugyanis a munka oroszlánrészét rendszerint azzal a helyi közösséggel közösen végezzük, amelyben éppen az előadást tartjuk" - vallanak az alkotók munkájukról.

Május 8. 19:30 - Bakelit M.A.C.

Akár az igazi felnőttek; Vertical exile; Duet 012

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.