Tánc

Testek filozófiája

2010.12.10. 07:42
Ajánlom
Az értelemre és az érzékekre hat elsősorban a Szegedi Kortárs Balett legújabb darabja. Juronics Tamás koreográfus azonban hozzátette, hogy a mély tartalom mellett a gazdaságosság is meghatározta a munkát.

A művészeti vezető kifejtette: nemcsak a táncosok, hanem a nézők számára is egy kísérlet az új darab. Elkészült egy nagyon gazdag mozgásanyag, melynek segítségével ugyanazokból a mozdulatokból, etűdökből, koreográfiákból két novellát jelenítenek meg. A két felvonásban azonban más a közeg, más a jelmez és más a zene is. Az első felvonásban nagyon "vaskos", nagyon mai zenei anyag kíséri a táncot, a másodikban egy zongora, elsősorban Chopin- és Gershwin-melódiák vezetik végig a koreográfiát, s ez a rész így sokkal filozofikusabb lesz - magyarázta Juronics Tamás. Az első felvonásban, mely rendkívül dinamikus, elsősorban az érzékekre akarnak hatni, a másodikban fogalmakat személyesítenek meg a táncosok. Így bemutatják például a gyönyör és a lelkiismeret párharcát - fűzte hozzá a rendező-koreográfus, megjegyezve, a tartalom mellett szempont volt a gazdaságosság is, ezért se díszlet, se jelmez nincs.

Pataki András balettigazgató elmondta: továbbra is nagyon nehéz helyzetben van a társulat. Felidézte, hogy 2009. december 31-én lejárt a várossal és a Szegedi Nemzeti Színházzal kötött hosszú távú szerződésük, az előadó-művészeti törvény alapján kapott támogatásuk ugyanakkor nem elegendő. A jelenlegi bizonytalan helyzetben a színház és a város is partner volt, így féléves szerződésekkel tudták biztosítani a társulat munkáját. Ez azonban azt jelentette, hogy sem belső, sem külső hosszú távú kötelezettségvállalást nem tudtak tenni. A nehézségek ellenére azonban a társulat jól teljesít, tavaly több mint száz előadást láthatott a közönség, igaz, épp a nagy előadásszám miatt azonban több sérülés is volt.

Az új évadban két táncossal bővült a társulat: Májer Gábor és Hortobágyi Brigitta, a Táncművészeti Főiskola két ösztöndíjas végzőse csatlakozott a Szegedi Kortárs Baletthez. A társulat repertoárján jelenleg hét produkció szerepel: a Carmina Burana, a Csipkerózsika, a Hattyúk tava gyerekek számára készült változata, a Szentivánéji álom, az Unisono, a Homo ludens és a Homo hungaricus. A december 10-i bemutató mellett tavaszra egy új darabbal készülnek, ezzel tartva magukat az évi két új produkcióhoz. A Liszt-év kapcsán a Dante-szimfóniát viszi színre Roberto Galvan koreográfus, akit jól ismerhet a szegedi közönség, hiszen már többször dolgozott a társulattal. A művész várhatóan három évtizedes pályafutása zárásaként dolgozik majd Szegeden.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Tánc hír

Magyarok is csatlakoztak a #BoysDanceToo kampányhoz

A Táncművészet Magazin felhívására több magyar táncegyüttes és táncos is csatlakozott fotóval a két hete indult internetes mozgalomhoz, ami a férfi táncosok társadalmi elfogadottságát igyekszik növelni.
Tánc hír

Több mint háromszáz táncos állt egyszerre spiccen

Megdőlt a „legtöbb egyidejűleg spiccen álló táncos” világrekordja. Szeptember 10-én még a reggeli kávé előtt sikerült történelmet írniuk a balettosoknak.
Tánc ajánló

70 éves a Honvéd Férfikar és a Nemzeti Táncegyüttes

Egész estés gálaműsorral ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Honvéd Együttes két művészeti kara, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar szeptember 29-én az Erkel Színházban.
Tánc ajánló

Mexikói zenészek magyar flamencotáncosokkal fűtik fel a Ráday utcát

Szeptember 15-én vasárnap Andalúzia zenei kincsét mexikói és magyar művészek hozzák el a Stúdió K színpadára.