Tánc

Testek filozófiája

2010.12.10. 07:42
Ajánlom
Az értelemre és az érzékekre hat elsősorban a Szegedi Kortárs Balett legújabb darabja. Juronics Tamás koreográfus azonban hozzátette, hogy a mély tartalom mellett a gazdaságosság is meghatározta a munkát.

A művészeti vezető kifejtette: nemcsak a táncosok, hanem a nézők számára is egy kísérlet az új darab. Elkészült egy nagyon gazdag mozgásanyag, melynek segítségével ugyanazokból a mozdulatokból, etűdökből, koreográfiákból két novellát jelenítenek meg. A két felvonásban azonban más a közeg, más a jelmez és más a zene is. Az első felvonásban nagyon "vaskos", nagyon mai zenei anyag kíséri a táncot, a másodikban egy zongora, elsősorban Chopin- és Gershwin-melódiák vezetik végig a koreográfiát, s ez a rész így sokkal filozofikusabb lesz - magyarázta Juronics Tamás. Az első felvonásban, mely rendkívül dinamikus, elsősorban az érzékekre akarnak hatni, a másodikban fogalmakat személyesítenek meg a táncosok. Így bemutatják például a gyönyör és a lelkiismeret párharcát - fűzte hozzá a rendező-koreográfus, megjegyezve, a tartalom mellett szempont volt a gazdaságosság is, ezért se díszlet, se jelmez nincs.

Pataki András balettigazgató elmondta: továbbra is nagyon nehéz helyzetben van a társulat. Felidézte, hogy 2009. december 31-én lejárt a várossal és a Szegedi Nemzeti Színházzal kötött hosszú távú szerződésük, az előadó-művészeti törvény alapján kapott támogatásuk ugyanakkor nem elegendő. A jelenlegi bizonytalan helyzetben a színház és a város is partner volt, így féléves szerződésekkel tudták biztosítani a társulat munkáját. Ez azonban azt jelentette, hogy sem belső, sem külső hosszú távú kötelezettségvállalást nem tudtak tenni. A nehézségek ellenére azonban a társulat jól teljesít, tavaly több mint száz előadást láthatott a közönség, igaz, épp a nagy előadásszám miatt azonban több sérülés is volt.

Az új évadban két táncossal bővült a társulat: Májer Gábor és Hortobágyi Brigitta, a Táncművészeti Főiskola két ösztöndíjas végzőse csatlakozott a Szegedi Kortárs Baletthez. A társulat repertoárján jelenleg hét produkció szerepel: a Carmina Burana, a Csipkerózsika, a Hattyúk tava gyerekek számára készült változata, a Szentivánéji álom, az Unisono, a Homo ludens és a Homo hungaricus. A december 10-i bemutató mellett tavaszra egy új darabbal készülnek, ezzel tartva magukat az évi két új produkcióhoz. A Liszt-év kapcsán a Dante-szimfóniát viszi színre Roberto Galvan koreográfus, akit jól ismerhet a szegedi közönség, hiszen már többször dolgozott a társulattal. A művész várhatóan három évtizedes pályafutása zárásaként dolgozik majd Szegeden.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Tim Burton világát is megidézi a Fővárosi Nagycirkusz új bemutatója

Az április 20-án bemutatott Repülőcirkusz című show-t a világhírű artista, Kristóf Krisztián rendezte, aki olyan jeleneteket is beemelt a cirkuszi előadásba, amiket Tim Burton kérésére álmodott meg a Dumbo című amerikai filmhez.
Tánc interjú

"A tánc segít eggyé olvadnunk a természettel" – Interjú a TAO Dance Theater vezetőjével

Igazi kuriózum lesz májusban a Nemzeti Táncszínházba látogató TAO Dance Theater, akik ezúttal a világhírű Numerical Series (Számsorok) című alkotásukból az 5 & 9 számú koreográfiákat mutatják be a magyar közönségnek. Az előadás kapcsán Tao Ye-t kérdeztük.
Tánc ajánló

Táncra fordítja le Bartók kórusműveit a Duna Művészegyüttes

Az Elmúlt időkből – Bartók & Folk című előadásban április 25-én a Szent Efrém férfikarral közösen mozdítják meg Bartók műveit.
Tánc ajánló

A láthatatlant teszi láthatóvá a Közép-Európa Táncszínház

Hámor József koreográfiájának címszereplője ezúttal az embereket összekötő, láthatatlan, finom és szakadékony szál, amit sejtelmes sziruppal, vagy félelmes szakralitással szokás szervírozni. Az április 30-án látható darab ezzel szemben könnyeden közelít a súlyossághoz.
Tánc hír

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.