Tánc

Testek filozófiája

2010.12.10. 07:42
Ajánlom
Az értelemre és az érzékekre hat elsősorban a Szegedi Kortárs Balett legújabb darabja. Juronics Tamás koreográfus azonban hozzátette, hogy a mély tartalom mellett a gazdaságosság is meghatározta a munkát.

A művészeti vezető kifejtette: nemcsak a táncosok, hanem a nézők számára is egy kísérlet az új darab. Elkészült egy nagyon gazdag mozgásanyag, melynek segítségével ugyanazokból a mozdulatokból, etűdökből, koreográfiákból két novellát jelenítenek meg. A két felvonásban azonban más a közeg, más a jelmez és más a zene is. Az első felvonásban nagyon "vaskos", nagyon mai zenei anyag kíséri a táncot, a másodikban egy zongora, elsősorban Chopin- és Gershwin-melódiák vezetik végig a koreográfiát, s ez a rész így sokkal filozofikusabb lesz - magyarázta Juronics Tamás. Az első felvonásban, mely rendkívül dinamikus, elsősorban az érzékekre akarnak hatni, a másodikban fogalmakat személyesítenek meg a táncosok. Így bemutatják például a gyönyör és a lelkiismeret párharcát - fűzte hozzá a rendező-koreográfus, megjegyezve, a tartalom mellett szempont volt a gazdaságosság is, ezért se díszlet, se jelmez nincs.

Pataki András balettigazgató elmondta: továbbra is nagyon nehéz helyzetben van a társulat. Felidézte, hogy 2009. december 31-én lejárt a várossal és a Szegedi Nemzeti Színházzal kötött hosszú távú szerződésük, az előadó-művészeti törvény alapján kapott támogatásuk ugyanakkor nem elegendő. A jelenlegi bizonytalan helyzetben a színház és a város is partner volt, így féléves szerződésekkel tudták biztosítani a társulat munkáját. Ez azonban azt jelentette, hogy sem belső, sem külső hosszú távú kötelezettségvállalást nem tudtak tenni. A nehézségek ellenére azonban a társulat jól teljesít, tavaly több mint száz előadást láthatott a közönség, igaz, épp a nagy előadásszám miatt azonban több sérülés is volt.

Az új évadban két táncossal bővült a társulat: Májer Gábor és Hortobágyi Brigitta, a Táncművészeti Főiskola két ösztöndíjas végzőse csatlakozott a Szegedi Kortárs Baletthez. A társulat repertoárján jelenleg hét produkció szerepel: a Carmina Burana, a Csipkerózsika, a Hattyúk tava gyerekek számára készült változata, a Szentivánéji álom, az Unisono, a Homo ludens és a Homo hungaricus. A december 10-i bemutató mellett tavaszra egy új darabbal készülnek, ezzel tartva magukat az évi két új produkcióhoz. A Liszt-év kapcsán a Dante-szimfóniát viszi színre Roberto Galvan koreográfus, akit jól ismerhet a szegedi közönség, hiszen már többször dolgozott a társulattal. A művész várhatóan három évtizedes pályafutása zárásaként dolgozik majd Szegeden.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.