Tánc

Tisztán tánc

2010.03.08. 15:24
Ajánlom
Március 12-én és 13-án ismét látható a Trafóban az izraeli táncos-koreográfus, Emanuel Gat, aki ezúttal két darabbal mutatkozik be. A Téli utazás és a Téli variációk duettek, partnere mindkettőben Roy Assaf. A két premier között öt év telt el.

- A 2004-es Téli utazás próbái alatt már megvolt a Téli variációk ötlete?

- Nem, egyáltalán nem gondoltam arra, hogy folytatódik a Téli-sorozat. A Téli utazás készítésekor csak a Schubert-dalokra koncentráltam, új darabra egyáltalán nem gondoltam. Ám az elmúlt évek alatt Royjal több százszor adtuk elő ezt a duettet, és amellett, hogy természetesen nem változtattunk a koreográfián, de minden egyes előadás óhatatlanul is más, mint az előző vagy a következő. És természetesen mi is változtunk az évek alatt, a hangsúlyok megváltoztak, új ötletek merültek fel. Azt találtuk érdekesnek, hogy ezt a változást a tánc nyelvén megfogalmazzuk, hogy összegezzük azt, ami velünk az utóbbi öt évben történt. Az is célunk volt, hogy a Téli utazás kapjon egy párt. Úgy érzem, a Téli variációkkal kiteljesedett a darab.

- Folyamatról beszél, de mégis érdekelne, hogyan kezdődött a Variációk próbafolyamata a gyakorlatban?

- Nem tudnám megmondani konkrétan, mikor kezdődött, ugyanis mindketten más-más irányból közelítettük meg a témát. Öt-hat ötlet is felmerült, ezek mindegyikén párhuzamosan dolgoztunk, majd amikor egymás mellé tettük őket, akkor derült ki, melyikek között van kohézió.

- A Téli utazás zenei világa egységes, Schubert dalaira készült a koreográfia, a Téli variációk zenéje, Gustav Mahler, Riad al Sunbati és a Beatles azonban meglehetősen eklektikus. Mi inspirálta ennél a választásnál, és mi köti össze ezeket a darabokat?

- Évek óta "kísértettek" ezek a zenék, mindig ott voltak bennem, és csak arra vártam, hogy eljöjjön a megfelelő pillanat és a megfelelő inspiráció. De van egy gyakorlati oka is annak, hogy egy darabban használom őket: egyik sem elég hosszú ahhoz, hogy önálló koreográfia készüljön rá. Az utazás cím ebben az esetben tehát a zenei utazásra is utal. Közös gondolatra nem fűzhetők fel, ám egymást ellenpontozzák, így adnak különös dinamikát a táncnak.

- A Lincoln Center Festival igazgatója, Nigel Redden a következőképp jellemezte önt: "Olyan, mintha Gat az életét koreografálná meg. A végletekig elmegy, és a pengeélen táncol, mint ahogyan sok izraeli teszi ezt a mindennapokban." Mit gondol erről a két mondatról? Egyetért ezekkel az állításokkal?

- Nem gondolom, hogy önéletrajzi ihletettségűek lennének a koreográfiáim. Nem akarok úgy beszélni az életemről, azokról a dolgokról, amik velem történnek pontosan úgy, ahogyan azok megtörténnek. Én úgy látom, hogy a darabjaim és a magánéletem között nincs összefüggés. Természetesen az, hogy a világ változik, és abban én is változom, hogy ma már másképp értek valamit, az hatással van a munkáimra, de csupán áttételesen. Az izraeli végletességről pedig nem tudok nyilatkozni, mivel ez valószínűleg belőlem jön, a gyökereimből, a zsigereimből, és semmiképp sem tudatos.

- Izraeli származású, nemzetközi társulatával viszont Franciaországban dolgozik. Hogyan befolyásolja ez az ön munkáját?

- A gyakorlatban ez jobb munkafeltételeket jelent, és azt, hogy közelebb vagyok a nemzetközi táncélethez. Művészeti értelemben, azt hiszem, nem jelent semmit, mivel a tíz-tizenöt éve, a külső körülményektől függetlenül a magam belső logikája mentén járom az utam.

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.