Tánc

Tommi Kitti&Co: Still Life for Four Dancers

2011.04.18. 14:00
Ajánlom
"A táncosok emberi darabot táncolnak, melyben a szünetek és tekintetek majdnem annyira beszédesek, mint az érintések.”- írja Aulu Rasanen, a Helsingin Sanomat kritikusa Tommi Kitti egyedülálló táncdarabjáról, melyet a magyar közönség a Budapesti Táncfesztivál keretében vasárnap este tekinthet meg a Nemzeti Táncszínházban.

"Az elsődleges feladat olyan egyszerű: legyen négy táncos a színpadon... de tényleg ennyi az egész? Egyre és egyre lehetetlenebbnek tűnik jó, vagy akár még csak kielégítő megoldást is találni. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, amiből választani lehet." - Tommi Kitti

And the Line Begins to Blur - Susanna Leinonen Company; Still Life for Four Dancers - Tommi Kitti & Co.

2011. április 24. 19:00 Nemzeti Táncszínház Budapest Táncfesztivál

And the Line Begins to Blur 
Ea.: Elina Häyrynen, Kaisu Hölttä, Natasha Lommi, Pekka Louhio, Jarkko Lehmus, Maija Kiviluoto, Liisa Pietikäinen 
Zene: Kasperi Laine 
Fényterv: Matti Jykylä 
J.: Erika Turunen 
Jelmez kivitelezés: Liisa Mäenpää, Tipi Taskinenű 
Kor.: Susanna Leinonen 

Still Life for Four Dancers 
Zene: Doina Klezmer 
Fényterv: Janne Teivainen 
Kor.: Tommi Kitti

Tommi Kitti egyedülállóan tehetséges táncos és koreográfus; nemcsak a mozgást és a különböző táncstílusokat kezeli mesterien, hanem mély érzéseket és gondolatokat is ki tud fejezni a tánc révén. Tommi Kitti mozgásának virtuozitása, csodálatos zenei tehetsége, valamint a tánchoz való emberi hozzáállása azt eredményezte, hogy korunk finn és nemzetközi táncvilágában az elsők között kell őt említeni. Mint táncos, az 1970-es évek elején kezdte a karrierjét. Táncosként és koreográfusként dolgozott többek között olyanokkal, mint a Helsinki Színházi Tánccsoport, a Cullberg Balett, a Raatikko Táncszínház és a Finn Nemzeti Balett. 1975 óta több mint 40 művet készített, mint koreográfus. Ezek között van a Loviisa, egy olyan darab, amelynek alapját a jól ismert finn Niskavuori művek képezik, a zenéjét Eero Hämeenniemi szerezte, és a Finn Nemzeti Balett számára készült 1987-ben, valamint a Leonardo, amely ugyanennek a komponistának a zenéjére született 1996-ban a Helsinki Fesztivál alkalmából. 2000-ben Tommi Kitti műve, a Csendélet négy táncossal (Still Life for Four Dancers) elnyerte a zsűri különdíját a „Rencontres Choregraphiques Internationales de Seine-Saint-Denis" nemzetközi versenyen, melyet koreográfusok számára rendeznek meg. 2000 óta Tommi Kitti a saját társulatát (Tommi Kitti & Co.) igazgatja. A művészek számára készített legújabb zenés művek a „Piece for a Small Stage" (Fellépés kis színpadon - 2004), a „Leap" (Szökkenés - 2005), a „Darlings" (Szeretők - 2007), valamint a „Girls and Boys" (Fiúk és lányok - 2009). Tommi Kitti Finnországban megkaptam a legjelentősebb művészeti díjakat, amelyek között ott van a Finn Nemzeti Művészeti Díj (2000) és a „Pro Finlandia" érem (2003) is. Az elmúlt évtizedben a táncosként, koreográfusként és tanárként végzett munkájában tovább finomította a művészeti elemeket. Az alkalmazott technikákban felhasználja mindazokat az ismereteket, amelyeket az évek során táncosként sajátított el. Ebben a folyamatban egyre inkább fordul az improvizáció kínálta lehetőségek felé. Tommi Kitti számos improvizációs előadás népszerű vendégművésze, és ilyenkor az utánozhatatlan stílusával mindig lenyűgözi a közönséget.

A Tommi Kitti & Co. társulat 2000-ben alakult meg. A repertoárjukban egész estét betöltő és rövidebb fellépések is vannak, köztük Tommi Kitti szólói. Évente átlagosan két új művet visznek színpadra, amelyeket minden jelentős finn táncfesztiválon bemutatnak, és az elmúlt tíz év alatt sok jelentős nemzetközi színpadon is előadták őket. A társulat virtuozitása és az a kifinomult mód, ahogy a táncot kezelik, azt biztosítja, hogy a Tommi Kitti & Co. napjainkban a finn és a nemzetközi táncvilág reflektorfényében van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.