Tánc

Tradíció és modernség metszéspontján

2014.10.18. 08:07
Ajánlom
Október 16. és 18. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Kalászi Kortárs Tánctalálkozót Budakalászon. A fesztivál a néptánc gyökerű kortárs táncelőadások szemléjeként a gyerekektől a felnőttekig minden korosztálynak kínál produkciókat.

A Szentendrei Kistérségben egyedülálló, regionális jelentőségű összművészeti fesztivállá nőtte ki magát a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó, a Duna Táncműhely indulásának helyszínén, a Kalászi Faluházban. A szervezők ezúttal is olyan progresszív alkotókat hívtak meg, akik műveikben a néptánchoz nyúltak vissza vagy speciális tánctechnikaként alkalmazták a tradicionális mozgásanyagot, illetve a folklór irányából érkeztek a kortárs műfajok világába.

A paletta mostanra tovább bővült, és olyan összművészeti produkciókat mutatnak be a fesztivál három napján, amelyekben az irodalom, a zene és a tánc együttes erejével hoznak létre felejthetetlen élményeket a gyerek és a felnőtt korosztály számára egyaránt.

A csütörtöki, október 16-ai nyitónapon Foltin Jolán koreográfus gyermekeknek szóló, Tititá című darabjában Ritmusországba kalauzolja el a kicsiket Novák Péter táncosok és muzsikusok közreműködésével. A fesztivál második napján a vendéglátó Duna Táncműhely produkciója lesz látható, amit József Attila Ködből, csöndből című műve ihletett.

A határon túli művészeti műhelyeket a marosvásárhelyi András Lóránt Társulata képviseli, amelynek cinikus humorral átitatott A lecke című darabja az élet és a tudás szembeállítása köré épül. A pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház Hontalanítás című alkotása szombaton a kirekesztés, és az abból fakadó lépéskényszer történelmi átkáról szól. A Grecsó testvérek Megyek utánad improvizációja tartalmas, mégis intim, könnyed szórakozást nyújt, amely a családról és a szerelmek láncolatáról szól.         

Programkereső

Legnépszerűbb

Fidelio Tours

8 kirándulóhely a Balaton körül, ahová elmehetsz idén nyáron

A hazai turizmus idén késve ébredezik. Miközben a legnépszerűbb célpontokat ellepik a látogatók, érdemes a kevésbé ismert helyszíneket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány balatoni kirándulóhelyet, hogy legyen miből válogatni.
Plusz

„Legyetek jók, ha egyáltalán tudtok” – Néri Fülöp, a humoros szent

Alakját itthon szobor őrzi, életéből népszerű olasz film készült. A 425 éve elhunyt Néri Szent Fülöp azt vallotta, hogy könnyebb a vidám embert Isten útjára téríteni, mint a szomorút.
Klasszikus

Kocsis Zoltán születésnapján indul a Nemzeti Filharmonikus Zenekar bérleteinek értékesítése

Hét bérletet kínál a következő évadra a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, az online értékesítés május 30-án indul.
Vizuál

Két tonna üvegnegatív: vidéki fényképészműtermek gyűjteménye

A kidobástól megmentett üvegnegatívokon az egyes vidékek népviselete mellett a háború előtti és alatti élet pillanatai villannak fel megmutatva azt is, mit tartottak megörökítésre érdemesnek az életükből az 1910-20-as évek táján.
Vizuál

Elhunyt Jerger Krisztina művészettörténész

Életének 72. évében, kedden hunyt el a varsói Magyar Kulturális Intézet egykori vezetője, aki sokat tett a lengyel-magyar művészeti kapcsolatokért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.