Tánc

Tradíció és modernség metszéspontján

2014.10.18. 08:07
Ajánlom
Október 16. és 18. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Kalászi Kortárs Tánctalálkozót Budakalászon. A fesztivál a néptánc gyökerű kortárs táncelőadások szemléjeként a gyerekektől a felnőttekig minden korosztálynak kínál produkciókat.

A Szentendrei Kistérségben egyedülálló, regionális jelentőségű összművészeti fesztivállá nőtte ki magát a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó, a Duna Táncműhely indulásának helyszínén, a Kalászi Faluházban. A szervezők ezúttal is olyan progresszív alkotókat hívtak meg, akik műveikben a néptánchoz nyúltak vissza vagy speciális tánctechnikaként alkalmazták a tradicionális mozgásanyagot, illetve a folklór irányából érkeztek a kortárs műfajok világába.

A paletta mostanra tovább bővült, és olyan összművészeti produkciókat mutatnak be a fesztivál három napján, amelyekben az irodalom, a zene és a tánc együttes erejével hoznak létre felejthetetlen élményeket a gyerek és a felnőtt korosztály számára egyaránt.

A csütörtöki, október 16-ai nyitónapon Foltin Jolán koreográfus gyermekeknek szóló, Tititá című darabjában Ritmusországba kalauzolja el a kicsiket Novák Péter táncosok és muzsikusok közreműködésével. A fesztivál második napján a vendéglátó Duna Táncműhely produkciója lesz látható, amit József Attila Ködből, csöndből című műve ihletett.

A határon túli művészeti műhelyeket a marosvásárhelyi András Lóránt Társulata képviseli, amelynek cinikus humorral átitatott A lecke című darabja az élet és a tudás szembeállítása köré épül. A pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház Hontalanítás című alkotása szombaton a kirekesztés, és az abból fakadó lépéskényszer történelmi átkáról szól. A Grecsó testvérek Megyek utánad improvizációja tartalmas, mégis intim, könnyed szórakozást nyújt, amely a családról és a szerelmek láncolatáról szól.         

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.