Tánc

Tradíció és modernség metszéspontján

2014.10.18. 08:07
Ajánlom
Október 16. és 18. között tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Kalászi Kortárs Tánctalálkozót Budakalászon. A fesztivál a néptánc gyökerű kortárs táncelőadások szemléjeként a gyerekektől a felnőttekig minden korosztálynak kínál produkciókat.

A Szentendrei Kistérségben egyedülálló, regionális jelentőségű összművészeti fesztivállá nőtte ki magát a Kalászi Kortárs Tánctalálkozó, a Duna Táncműhely indulásának helyszínén, a Kalászi Faluházban. A szervezők ezúttal is olyan progresszív alkotókat hívtak meg, akik műveikben a néptánchoz nyúltak vissza vagy speciális tánctechnikaként alkalmazták a tradicionális mozgásanyagot, illetve a folklór irányából érkeztek a kortárs műfajok világába.

A paletta mostanra tovább bővült, és olyan összművészeti produkciókat mutatnak be a fesztivál három napján, amelyekben az irodalom, a zene és a tánc együttes erejével hoznak létre felejthetetlen élményeket a gyerek és a felnőtt korosztály számára egyaránt.

A csütörtöki, október 16-ai nyitónapon Foltin Jolán koreográfus gyermekeknek szóló, Tititá című darabjában Ritmusországba kalauzolja el a kicsiket Novák Péter táncosok és muzsikusok közreműködésével. A fesztivál második napján a vendéglátó Duna Táncműhely produkciója lesz látható, amit József Attila Ködből, csöndből című műve ihletett.

A határon túli művészeti műhelyeket a marosvásárhelyi András Lóránt Társulata képviseli, amelynek cinikus humorral átitatott A lecke című darabja az élet és a tudás szembeállítása köré épül. A pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház Hontalanítás című alkotása szombaton a kirekesztés, és az abból fakadó lépéskényszer történelmi átkáról szól. A Grecsó testvérek Megyek utánad improvizációja tartalmas, mégis intim, könnyed szórakozást nyújt, amely a családról és a szerelmek láncolatáról szól.         

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gálaest

Csúcspontjához érkezik a győri táncfesztivál

Áramlás címmel tartanak európai gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztiválon június 23-án, szombaton. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.
Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.
Tánc magazin

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.