Tánc

Traumák zárt ajtók mögött: a Győri Balett Ne bánts! előadása a Nemzeti Táncszínházban

2022.04.27. 15:00
Ajánlom
2015-ben mutatta be a Győri Balett a Ne bánts! című darabot, Velekei László koreográfiájával. Az előadás a családon belüli erőszak kényes témáját dolgozza fel a tánc kelléktárával. A Győri Balett produkcióját most a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség május 3-án, a Budapest Táncfesztivál eseményeként.

Nebants-110925.jpg

Ne bánts! - Győri Balett előadása (Fotó/Forrás: Nemzeti Táncszínház)

Látod, mit csináltál?... Te buta... Mire volt ez jó?... Most már minden rendben lesz... az a fiú... látod... kinevetnek téged... nem szeretnek... rám számíthatsz... csak rám... a családodra... ez most már így lesz, mindenkinek ez lesz a legjobb... látod mi lenne veled nélkülem... a múltkoriról meg... nem kell tudnia senkinek... nem nagy ügy... maradjon a mi kis titkunk... anyád is rendben van, látod, hogy megnyugodott... ne törd össze a szívét... gyere ide... ne menekülj... úgysem hisz neked senki... tönkre akarod tenni a családodat…

A Győri Balett Ne bánts! című előadásának fókuszában egy fiatal lány áll; a család „szentháromságának” egyik tagja.

A társadalmi nyilvánosság felé a normális család képét betegesen közvetítő szülők a lakás ajtaját becsukva már nem alkotnak olyan szoros köteléket. Az anya rideg passzivitása utat enged a mindent irányítani akaró apa ámokfutásának.

De mit tehet egy lány akkor, ha az őt felemésztő családi közeg börtönként zárul rá? Ha már a saját testével is más rendelkezik? Ha a körülötte élők sem látnak semmit? Ha a barátok nem akarnak látni semmit? S ha a saját anyánk is úgy tesz, mintha nem történt volna semmi.

Az előadás nem ad feloldozást, sem megoldást. Egy tabuként kezelt társadalmi jelenséget ábrázol. A célja is az, hogy bevonja a nézőt, hogy érezze elviselhetetlennek és fojtogatónak az előadás minden pillanatát.

Ne bánts!

Budapesti bemutató: 2022. május 3. 19:00, Nemzeti Táncszínház (Nagyterem)

Előadják a Győri Balett táncművészei

  • Asszisztens: Gyurmánczi Diána (Harangozó-díjas)
  • Díszlet: Katavics Lajos
  • Zene: montázs
  • Videó effektek: Jekli Zoltán
  • Dramaturg: Csepi Alexandra
  • Koreográfus: Velekei László (Seregi- és Harangozó-díjas, érdemes művész)

További információ itt érhető el, jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Ne bánts! - a Győri Balett előadása (forrás: Nemzeti Táncszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Új bemutatóra készül a Duna Művészegyüttes

Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán címmel készíti legújabb előadását a Duna Művészegyüttes, a produkciót szeptember 21-én 19 órától a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség.
Tánc interjú

Ónodi Béla: Nem unatkoztak, nem is fognak unatkozni a néptáncosok!

Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányának vezetője a a néptáncpedagógus és a néptáncművész szakirány hallgatóinak és oktatóinak nyár elfoglaltságairól mesélt.
Tánc hír

Aranyéremmel díjazták Andrea P. Merlo végzős hallgatókról készített fotósorozatát Párizsban

Andrea Paolini Merlo „Movements” fotósorozata a PX3 2023 – Prix De La Photographie Paris fotóversenyen nyert aranyérmet. A sorozatot a Fine Art/People kategóriában sorolták a legjobbak közé 2023-ban.
Tánc gyász

Elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója

Szeptember 4-én este, életének 82. évében elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója, artistaművész, Jászai Mari- Ezüst Bohóc-díjas és Érdemes Művész – tette közzé a szomorú hírt az intézmény.
Tánc ajánló

Háromnapos fesztivállal ünnepel a harmincéves Bozsik Yvette Társulat

Szeptember 16. és 18. között a Nemzeti Táncszínházban szervez minifesztivált a jubileumát ünneplő társulat. A közönség október végén tekintheti meg Iványi Marcell dokumentumfilmjét, amely nyomon követi az együttes elmúlt három évtizedét.