Tánc

Traumák zárt ajtók mögött: a Győri Balett Ne bánts! előadása a Nemzeti Táncszínházban

2022.04.27. 15:00
Ajánlom
2015-ben mutatta be a Győri Balett a Ne bánts! című darabot, Velekei László koreográfiájával. Az előadás a családon belüli erőszak kényes témáját dolgozza fel a tánc kelléktárával. A Győri Balett produkcióját most a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség május 3-án, a Budapest Táncfesztivál eseményeként.

Nebants-110925.jpg

Ne bánts! - Győri Balett előadása (Fotó/Forrás: Nemzeti Táncszínház)

Látod, mit csináltál?... Te buta... Mire volt ez jó?... Most már minden rendben lesz... az a fiú... látod... kinevetnek téged... nem szeretnek... rám számíthatsz... csak rám... a családodra... ez most már így lesz, mindenkinek ez lesz a legjobb... látod mi lenne veled nélkülem... a múltkoriról meg... nem kell tudnia senkinek... nem nagy ügy... maradjon a mi kis titkunk... anyád is rendben van, látod, hogy megnyugodott... ne törd össze a szívét... gyere ide... ne menekülj... úgysem hisz neked senki... tönkre akarod tenni a családodat…

A Győri Balett Ne bánts! című előadásának fókuszában egy fiatal lány áll; a család „szentháromságának” egyik tagja.

A társadalmi nyilvánosság felé a normális család képét betegesen közvetítő szülők a lakás ajtaját becsukva már nem alkotnak olyan szoros köteléket. Az anya rideg passzivitása utat enged a mindent irányítani akaró apa ámokfutásának.

De mit tehet egy lány akkor, ha az őt felemésztő családi közeg börtönként zárul rá? Ha már a saját testével is más rendelkezik? Ha a körülötte élők sem látnak semmit? Ha a barátok nem akarnak látni semmit? S ha a saját anyánk is úgy tesz, mintha nem történt volna semmi.

Az előadás nem ad feloldozást, sem megoldást. Egy tabuként kezelt társadalmi jelenséget ábrázol. A célja is az, hogy bevonja a nézőt, hogy érezze elviselhetetlennek és fojtogatónak az előadás minden pillanatát.

Ne bánts!

Budapesti bemutató: 2022. május 3. 19:00, Nemzeti Táncszínház (Nagyterem)

Előadják a Győri Balett táncművészei

  • Asszisztens: Gyurmánczi Diána (Harangozó-díjas)
  • Díszlet: Katavics Lajos
  • Zene: montázs
  • Videó effektek: Jekli Zoltán
  • Dramaturg: Csepi Alexandra
  • Koreográfus: Velekei László (Seregi- és Harangozó-díjas, érdemes művész)

További információ itt érhető el, jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Ne bánts! - a Győri Balett előadása (forrás: Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.
Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Tánc hír

A háború kezdete óta először tartottak előadást Lvivben

A Nemzeti Opera május 6-i balettelőadását, a Giselle-t 300 ember láthatta.
Tánc ajánló

Akiknek a házfal is táncparkett – újra Magyarországon a vertikális tánc úttörői

Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, amikor a semmiből hirtelen megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. Valami ilyesmit tesz a BANDALOOP. Érdemes fürkészni a nagyvárosok házfalait!
Tánc ajánló

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.