Tánc

Trianon árnyékában táncol a Székesfehérvári Balett Színház

2021.03.20. 12:50
Ajánlom
Egy barátság történetét meséli el a Székesfehérvári Balett Színház táncdrámája, melyet a társulat a Trianon-évfordulóra készített még tavaly. A Fantomfájdalom most ingyen lesz látható.

A megrendítő előadás egyszerre szól az összetartozás erejéről és a politikai harcok nyomán szétszakított nemzetről. Azonban nem törekszik a politikatörténeti események bemutatására, sokkal inkább a döntés emberi oldalára fókuszál.

Hétköznapi küzdelmek és tragédiák elevenednek meg, miközben központi témává válik az önazonosság kérdése is.

Nincsenek nevek, csak egy „fehérvári” meg egy „nagyváradi” fiú és lány, szüleik, valamint egy seregnyi katona. Ebben a névtelenségben bontakozik ki a két fiú barátsága, akiket egy tollvonással szakítanak el egymástól.

Egerházi Attila koreográfiájának főbb szerepeit Fernando Gabriel Luis Luis, Dávid Janík, Cristina Porres Mormeneo, Dusana Heráková, Elisa Insalata, Leigh Alderson, Kovalszki Boglárka, Valerio Zaffalon, Francesco Vitale Farris, valamint Lin Yun-Cheng táncolják.

Az előadás március 20-án 20 órától ingyenesen látható a Fehérvári Balett Színház Youtube-csatornáján.

Fejléckép: Jelenet a Fantomfájdalomból (forrás: Székesfehérvár.hu)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek. 
Tánc videó

Seress Rezső Szomorú vasárnapjának remix változatára táncol Mihail Barisnyikov

Az orosz születésű világhírű amerikai balett-táncos egy amerikai street dance sztárral, Lil Buckkal készített közös klipet még 2015-ben, egy divatmárka kampányához.
Tánc gyász

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében szerdán elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.
Tánc hír

Ünnepi előadással tiszteleg Novák Tata előtt a Vígszínház

2021-ben ünnepelte 90. születésnapját Novák Ferenc Tata, melyet barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére január 25-én, egy gála keretében ünnepel meg a Vígszínház.
Tánc interjú

„Döbbenetesen nagy munka zajlik a balettben” – Beszélgetés Déri Andrással

Milyen karrierutat jár be egy balettkarmester? Van-e kedvenc balettje? Déri Andrást a véletlenek sorozata terelte erre a különleges pályára, és idén éppoly izgalommal és várakozással tekint A diótörő-szezon elé, mint húsz évvel ezelőtt.