Tánc

Trollok, sólymok, rénszarvasok

2014.12.24. 07:07
Ajánlom
A glóbusz szinte minden pontján, időjárástól függetlenül várják a karácsonyt, de nem ugyanúgy ünneplik fagytól csikorgó, hótól csillogó és napsütésben ragyogó tájakon, ami persze nem csupán a hőmérséklettől függ. Jelentésében és külsőségeiben pedig pogány, keresztény és világi gyökerei egyaránt megmutatkoznak. MAGAZIN

Nyelvészkedés amatőröknek

A magyar karácsony szó valószínűsíthetően bolgár közvetítéssel került hozzánk, keleti keresztény egyházi szláv eredettel, a szótőben a napfordulóra vonatkozó átlépés jelentéssel (kracsun). Mások úgy vélik, az óegyházi szlávban és az albán nyelvben gyökerezik (karcun), és a rönk, tuskó jelentés arra a pogány szokásra utal, ami szerint téli napfordulókor hatalmas máglyákat gyújtottak. Ez már az ókori Rómában tartott, a földművelés istenének szentelt szaturnáliákra is igaz volt. Akik a latinból származtatják, az Isten megtestesülését találják benne (incarnatio), míg a 13. századi Kassai-kódex adatára hagyatkozó nyelvészek pedig a sólymot jelentő kerecsent, az ebben az időben tartott sólyomröptetés szokását jelölve.

Az angolban a 11. század elején jelent meg a szó, ami Krisztusra és az úrvacsora szentségére utal (Christmas), a születésre utal franciául vagy spanyolul (noël, illetve navidad), németül az istenek eljövetelére, a megszentelt éjszakára a 12. század óta (Weihnachten), Skandináviában pedig egy evéssel, ivással töltött viking ünnep rejlik a szóban (Jul). Valamint azt is nyelve válogatja, hogy áldott, boldog, kellemes vagy épp csak jó karácsonyt kívánunk-e egymásnak.

Régi szokások a mai ünnepen

Az örökzöldek már az ókori, az egyiptomi, a római, a kelta, a germán kultúrában is megjelentek, bár a fenyővásárlásnál vagy a fagyöngy alatti csóknál biztosan nem gondolunk arra, hogy alapvetően a természet tiszteletének rítusa alakult át. Ha karácsonyfát díszítünk, az valószínűleg nem jut eszünkbe, hogy így hívták a földesúrnak ünnepi adóként beszolgáltatott tűzifát. A színes üveggömbök pakolásakor feltehetőleg nem emlékezünk a német nyelvterület első karácsonyfa-állítóira, akik ostyával és almával díszítettek, vagy a berlini származású Arnstein családra, akikről még a bécsi titkosrendőrség is feljegyzést készített 1814-ben, mert nem tudták mire vélni a házukban álló karácsonyfát. Ahogy Brunszvik Teréz sem jön emlékezetünkbe, aki 1824-ben Aszódon ünnepelte először ily módon a karácsonyt az országban.

A nagy karácsonyi pihenés, eszem-iszom sem friss szokás. Az ókori Rómában a téli napfordulóhoz kapcsolódva az újjászületést ünnepelték, a fény győzelmét a sötétség felett. A birodalomban kezdetben három napot engedélyezett Augustus császár, majd egyre tolódott az ünnep, amit végül december 17. és 25. közé rögzítettek, és munkaszünettel, állami népszórakozással, cirkuszi versenyekkel, gladiátorjátékokkal, a rabszolgák és tulajdonosaik ideiglenes szerepcseréjével, családon belüli ajándékozással telt.  Északon eközben szintén nem pihentek. A kelták az erdőkbe vonultak, hogy ott a druidák vezetésével engedjék szabadjára jókedvüket és vágyaikat. A vikingek ekkor vágták le az állatokat, és megfőzték a sört is, hogy télire enni- és innivalójuk legyen. Mire kisült a kenyér, tiszta lett a ház is, és mai dátummal december 13-át írtak. Véget ért, sőt tiltottá vált a munka, a trollok és a gnómok szállták meg a tájat, elindult a mulatozás, aminek romjait, a maradék ételt és italt az emberek meghagyták a kis manóknak, nehogy balszerencsét hozzanak rájuk.

Naptári bonyodalmak

A kereszténység római államvallássá tétele után a pogány szokás új tartalommal telt meg: Jézus születése került a fókuszba, ami a 4. században került december 25-re. A spanyol gyerekek számára azonban megmaradt az eredeti ünnepnap, január 6. fontossága, hiszen nekik a háromkirályok csak akkor viszik az ajándékot. (Persze csak akkor, ha a lovaknak tesznek ki táplálékot.) Ugyanígy, vízkeresztkor - ám a Julián-naptár eltérő időszámítására visszavezethetően - kezdődik az ortodox hívők karácsonya.

Nálunk már november elején megjelennek a boltokban az első adventi naptárak és csokoládé mikulások, ám ha Angliába utazunk, azon sem lepődhetünk meg, ha a bevásárlóközpontokban már októberben karácsonyi díszben álló üzletekbe lépünk be. Vannak vidékek, ahol a Miklós-napra virradó éjszakán érkezik az ajándék, december 24- 25. pedig megmaradt egyházi ünnepnek. A holland Mikulást sokan irigyeljük: az év nagy részét Spanyolországban tölti, ahonnan novemberben indul útnak gőzhajón, hogy Fekete Péter segítségével mindenkinek kiossza, ami jár. De a legeslegjobb talán a Feröer-szigeteken élőknek, ahol huszonegy napig tart a karácsony.

Persze, van, aki inkább a déli félteke irányába utazna, esetleg Tenerife, Madeira, netán Los Angeles tengerpartjára vágyna karácsonykor, hogy a sötét és hideg helyett szikrázó napfényben, rövidnadrágban egyen tradicionális karácsonyi vacsorát. Egy próbát biztosan megér ez az élmény is, de - az európai hagyományoknál maradva - hogy jönne ehhez a rénszarvaspulóver és a forralt bor?

ADVENT

A Fidelio adventi rovatának kiemelt támogatói:

 

Budapesti Nyári Fesztivál

Feledhetetlen nyáresti élmények várják jövőre is a Szabad Tér Színház látogatóit: romantika, dráma, andalító és vérpezsdítő dallamok a Budapesti Nyári Fesztivál helyszínein.

További információ: www.szabadter.hu

 

Esernyős

Óbuda szívében, a békebeli hangulatot máig őrző Fő téren 2014-ben nyitotta meg kapuit a III. kerület kulturális sokszínűségét egyedi profillal kiegészítő Esernyős. A mára népszerűvé vált multifunkcionális intézményben az egész évben látogatható koncertek, képzőművészeti kiállítások és filmvetítések mellett a helyi közösséget erősítő programok zajlanak, valamint kávézó, bisztró és turisztikai infópont és jegyiroda működik.

További információ: www.esernyos.hu

 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött. 2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

További információ: www.vigado.hu

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Kékben táncol a Szegedi Kortárs Balett

Bár a járványhelyzet a Szegedi Kortárs Balettet is online térbe kényszeríti, új bemutatóra készül Juronics Tamás, aki ezúttal Czár Gergellyel és Kurucz Sándorral együtt vágott bele egy formailag és tartalmilag is érdekes kísérletbe. A három koreográfus narratíváktól mentes koncepcióban gondolkodik, mely a mai társadalom konfliktusaira irányítja a figyelmet, uralkodó színe pedig a kék.
Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.