Tánc

Túl magas? Túl alacsony? Túl kövér? Túl sovány?

2017.07.13. 09:25
Ajánlom
Milyen az ideális balerina testalkat? A Pointe Magazine a szakma élvonalában dolgozó táncosokat, koreográfusokat kérdezett arról, hogyan látják és hogyan élik meg a trendek változását.

Maria Kochetkova

a San Fransisco Balett szólótáncosa

13 éves balettnövendékként soha nem állhattam az első sorban a koreográfiákban, mert magasabb voltam a többieknél. Azután fordult a kocka: mindenki megnyúlt hirtelen, én meg maradtam 155 cm. Oroszországban soha nem táncolnak szólószerepeket az alacsony balerinák. Ez a divat.

A táncos meghallgatásokon rendszeresen azt mondták nekem: túl alacsony vagyok.

Egyszer azonban látott engem egy nagy befolyású művészeti vezető, aki tehetségesnek gondolt. Most már évek óta szerepelek vendégművészként azoknál a társulatoknál - a Bolsoj, a moszkvai Stanislavsky Balett és a Mikhajlovszkij Balett előadásaiban – ahonnan korábban elutasító választ kaptam. Az esetem azt bizonyítja, hogy tulajdonképpen nem igazán számít a magasság, sokkal inkább az, hogy hogyan vagy jelen a szerepben. A színpad ugyanis csal, minden arról szól, hogyan táncolsz.

Peter Boal

a Pacific Northwest Ballet művészeti vezetője

Megváltoztak a testtípusok a balettban.

Amint Suzanne Farrell lett Balanchine múzsája, hirtelen a hosszú lábak, a rövid torzó, a hosszú nyak és a kicsi fej lett a balerina-ideál,

ami szerint már a balettiskolák felvételijén is megválogatják a nyolcéveseket. Emlékszem, amikor én az American Ballet School diákja lettem, mindenki arról beszélt, milyen nagy a fejem. Feltételezem, Balanchine nem a kis fejeket részesítette előnyben, hanem a hosszú végtagokat, csak időközben valahogy áttevődött a hangsúly a fejméretre is. A tánc egy profi sportolói szakma. Folyamatosan a testen van a tekintet  és a néző is a tökéletes testekre van kihegyezve. Ezzel a legtöbb táncos tisztában van és ezért igyekeznek egy sportolóhoz mérten fittek maradni, hogy a legjobbat tudják nyújtani a színpadon.

George Balanchine és Suzanne Farrell

George Balanchine és Suzanne Farrell (Fotó/Forrás: Rda / Getty Images Hungary)

Paul Vasterling

a Nashville Ballet művészeti vezetője

Megváltozott az ízlés a balett világán belül. A hetvenes években például a szupervékony táncosokat részesítették előnyben. Szerintem a közönség nem így gondolkodik, hiszen itt nemcsak a súlyról van szó, hanem a végtagok hosszáról, az arányokról, a magasságról és sok más genetikai adottságról. Nincs még egy olyan művészeti ág, ahol ennyire fontos a fizikum. Mindenesetre én az atletikus, egészséges, izmos táncosokat szeretem. A női táncosokkal szemben azonban alapelvárás, hogy ne legyenek túl nehezek, hiszen akkor nem tudnák őket felemelni a férfi táncosok. Ez egy nagyon kényes téma. Sokan mentálisan megbetegszenek attól, hogy folyamatosan a súlyukon kell gondolkodniuk. Az én filozófiám az, hogy nem ítélek meg egyetlen táncost sem a külseje alapján.

Az igazán jó táncos el tudja feledtetni veled azt is, hogy nincs „ideális” teste.

Melissa Sandvig

szabadúszó táncos

13 éves koromban egy orosz táncos méltatlankodva csóválta a fejét, amikor észrevette, hogy banánt eszem, emlékeztetve arra, hogy túl sok kalóriát tartalmaz.

Tudom, hogy segíteni akart ezzel. A tanárom pedig azt mondta nekem, figyeljek a testemre, mert hajlamos vagyok túl izmossá válni. Bizonyos kortárs táncegyüttesek nagyon örültek volna ennek az alkatnak, de én a balettért rajongtam. Aztán megkaptam az első szerződésemet a Milwaukee Balettől, ahol a művészeti vezető nagyon kedvelte az alkatomat és mozgásomat. 19 évesen azonban hormonokat írtak fel nekem, és ettől felszedtem néhány kilót. A súlyom miatt próbaidőre köteleztek és nem tudtam megfelelni a művészeti vezetésnek. Egy időre szakítottam a balettal. Nagyon hiányzott, de végre olyanokkal dolgozhattam, akik elfogadtak a testemmel együtt. Hirtelen azon vettem észre magam, hogy többet dolgozok, mint valaha. Végre elfogadtam önmagamat. A So You Think You Can Dance című televíziós show résztvevőjeként végre balerinának neveztek.

Dorothy Gunther Pugh

a Ballet Memphis művészeti igazgatója

Művészeti vezetőként nagyon is foglalkoztat, hogyan néznek ki az együttesem táncosai. A súly például nagyon fontos.

A koreográfusok gyakran jönnek oda hozzám azzal, hogy ezt vagy azt a táncost nem szeretnék beválogatni a darabba, mert túl nehéz.

A meghallgatásokon pedig különösen kritikussá válunk, amikor 350 jelentkező közül nagyon gyorsan kell kiválasztani a megfelelő táncost. Ilyenkor az egyik elsődleges szempont tagadhatatlanul a súly és a magasság. Én sem akarok kórosan sovány embereket az együttesembe, sem  olyan társulatot, ahol mindenki ugyanolyan magas és ugyanolyan súlyú. Szerintem ez nem is méltó Amerikához. Mégis, valami olyasfajta összképet törekszünk mutatni, ami a klasszikus balettra hajaz.

Wendy Whelan

a New York City Ballet szólótáncosa

12 éves koromban kiderült, hogy súlyos gerincferdülésem van. Körülbelül öt éven keresztül hordtam egy speciális fűzőt, amit csak fürdésnél és táncolásnál vettem le. A tánctól felszabadultam és fellélegeztem - szó szerint. Ettől a gyerekkori betegségtől felismertem a gyengeségeimet és az erősségeimet, mind fizikailag, mind lelkileg. Minden rendben ment a karrieremben, aztán életemben először kritizálták a testemet, mondván, hogy túl vékony, és túl szögletes vagyok. Sokkhatásként ért mindez, azok után, hogy nagy nehézségek árán a profik közé jutottam. Olyan testem van, amin azonnal meglátszik, ha leadok egy-két kilót. Nem szoktam erre tudatosan törekedni, de ha sokat dolgozok, megtörténik, és sokak szemében ez már kóros soványságnak tűnik. Mind a mai napig nagyon érzékenyen érint, ha egy kritikus a testemről beszél a mozgásom helyett, hiszen rengeteg energiát teszek abba, hogy jó legyek.

A testem egy kártyavár, egy személyes műalkotás, amit évtizedek óta építgetek.

Éppen ezért soha nem változtatnék rajta. Nincs tökéletes test, mint ahogyan tökéletes táncos sincsen. Az igazi szépség bennünk rejlik, és rajtunk múlik, hogy ki tudjuk-e hozni belőle a legtöbbet.

#repost @dancenthusiast

Wendy Whelan (@wendyw) ltal megosztott bejegyzs,

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.