Tánc

Új bemutató és nemzetközi turné előtt a MU Terminál

2011.01.27. 20:12
Ajánlom
Wa(h)rEsGelogen címmel mutatja be idei évadának második előadását a MU Terminál projekttársulata. Fidelio Táncest keretében bemutatandó, magyar és külföldi táncosok részvételével készült előadást Andrea Boll és Kádár Péter koreografálta.

A MU Terminál alapvetően magas színvonalú táncművészeti produkciók létrehozására, valamint fiatal táncművészek és koreográfusok képzésére, pályára segítésére jött létre, ám évek óta működtet egy alkalmi, úgynevezett projekttársulatot, melyben az intézmény egykori növendékeinek részvételével hoz létre előadásokat. Az idei szezon elején Fehér Ferenc és Fejes Ádám munkáit láthattuk, január végén pedig Andrea Boll és Kádár Péter koreográfiáját mutatják be a MU Színházban. Andrea Boll és Kádár Péter a hágai Korzo Theaterben kezdték meg az előkészületeket, s 2010 novemberében csatlakozott hozzájuk a MU Terminál négy táncosa - köztük Fejes Ádám, a MU Terminál művészeti vezetője -, valamint Manon Avermaete táncos Antwerpenből.

A Wa(h)rEsGelogen a mai ember életét alapvetően meghatározó vizuális kultúra pozitív és negatív kísérőjelenségeit próbálja meg szemléltetni: hol van a határ a felfogás, az értelmezés és a manipuláció között. "Szellemes és kritikus szatíra arról, hogy »mi van valójában«. Körkép vágyainkról, céljainkról, ösztöneinkről, szenvedélyeinkről, amely azt a képzetet kelti bennünk, hogy tudjuk, mi igaz, és hisszük, hogy amit megtapasztalunk, az maga a valóság" - írja a színlap. A produkció képekből indul ki: spontán elkapott pillanatokból, sajtófotókból - és megkomponált, a legapróbb részletig kidolgozott és átgondolt, beállított fényképekből. E rögzített momentumok alakulnak élő jelenetekké a színpadon, s miután mozgásba jöttek, megelevenítik a múlt a nosztalgiáját, a jelen romlatlanságát, a borzongató jövőt. A valóságok így válnak átjárhatóvá: a néző a valószínű és a bizonyos között tehet látványos utazást.

Andrea Boll nem először jár Budapesten, nem először dolgozik a Terminál táncosaival. 2007-ben vezette első koreográfiai műhelymunkáját a MU-ban, s ezt újabb workshop követte, ahol a holland-svájci táncos-koreográfus ízelítőt adott technikás és egyedi táncstílusából, melyet a mozdulatok törékenysége, ugyanakkor az akrobatikus elemek váratlan sorozata, a költői képzelet és a nyers, stilizált valóság ellentétéből fakadó összhang jellemez. 2009 decemberében a MU Terminál táncosaira komponált Terminológia című előadással jelentkezett, melyben koreográfusasszisztensként működött közre a Wa(h)rEsGelogen társalkotója, Kádár Péter is. 

Boll tíz éven keresztül a Hans Hof Ensemble társ-művészeti vezetője volt, jelenleg saját együttesét, a BOLLWERKproductiont vezeti. Koreográfiáit Európa szerte bemutatták, vendégkoreográfusként és meghívott tanárként dolgozott Dél-Amerikában, valamint Európa több nagyvárosában. 2011. május elsején debütál majd a Tanzhaus Zürich művészeti igazgatójaként. A svájci intézmény Európa egyik példaértékű kortárstánc-centruma: produkciós ház, próba- és játszóhely, információs központ egyszerre. Az újdonsült művészeti igazgató a korábbi értékek megőrzése mellett hosszú távú és szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítését is tervezi, s joggal bízhatunk benne, hogy ebből a magyar táncélet is profitálhat, hiszen a Terminál hosszú ideje komoly erőfeszítéseket tesz olyan koprodukciók létrehozására, melyek bekapcsolhatják a fiatal táncművészeket a nemzetközi vérkeringésbe.

Így a Wa(h)rEsGelogen is: a magyarországi, MU Színház-beli bemutatót követően hollandiai és belgiumi turnéra indul. Hágai premierje 2011. február 12-én és 13-án lesz látható a Korzo Theaterben, a CaDance Fesztiválon, melyet egy-egy groningeni és geeli vendégjátk követ, hogy a külföldi sorozat lezárásaként a nemzetközi alkotógárda négy alkalommal is eltáncolja a MU Terminál és a BOLLWERKproduction Wa(h)rEsGelogen című előadását az amszerdami Melkweg Theaterben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Kezek és lábak nélkül – Breaktáncosok, akinek szárnyakat ad a tánc

Az ILL-ABILITIES egy montreali székhelyű tánccsoport, ami nyolc olyan kiváló breaktáncost egyesít a világ különböző tájairól, akik testi hátrányukat leküzdve kerültek az élvonalba.
Tánc lapszemle

„Az életed árán is” – Meddig feszíthetik a húrt a táncosok?

Érdekes véleménycikk jelent meg a Dance Magazine oldalán: egy elismert koreográfus arról elmélkedik, mennyire fenntartható 2019-ben az a régi szemlélet, miszerint a balett-táncosoknak „bele kell halniuk” a táncba.
Tánc lapszemle

Az előadások nyolcvan százalékát férfiak koreografálják

Habár a közelmúltban tendenciává vált – főleg a nyugati országokban – a női koreográfusok jelenlétének erősítése, még mindig nem beszélhetünk a nemek közti egyenlőségről ezen a területen – írta meg a Dancemagazine.com.
Tánc ajánló

A magyar mozikban is bemutatják a Carlos Acostáról szóló életrajzi filmet

Út a királyi operába címmel augusztus 22-től kerül a mozikba az eredetileg Yuli címet viselő alkotás, ami a havannai nyomortelepről a legnagyobb balettszínpadokig jutó balett-táncos pályáját követi nyomon. A filmet a Cirko Film forgalmazza.
Tánc hír

130 év után elköltözik a Cirkusz a Városligetből

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a Nyugati-pályaudvar mellé költözik a Fővárosi Nagycirkusz – számolt be róla a hvg.hu.