Tánc

Új bemutató és nemzetközi turné előtt a MU Terminál

2011.01.27. 20:12
Ajánlom
Wa(h)rEsGelogen címmel mutatja be idei évadának második előadását a MU Terminál projekttársulata. Fidelio Táncest keretében bemutatandó, magyar és külföldi táncosok részvételével készült előadást Andrea Boll és Kádár Péter koreografálta.

A MU Terminál alapvetően magas színvonalú táncművészeti produkciók létrehozására, valamint fiatal táncművészek és koreográfusok képzésére, pályára segítésére jött létre, ám évek óta működtet egy alkalmi, úgynevezett projekttársulatot, melyben az intézmény egykori növendékeinek részvételével hoz létre előadásokat. Az idei szezon elején Fehér Ferenc és Fejes Ádám munkáit láthattuk, január végén pedig Andrea Boll és Kádár Péter koreográfiáját mutatják be a MU Színházban. Andrea Boll és Kádár Péter a hágai Korzo Theaterben kezdték meg az előkészületeket, s 2010 novemberében csatlakozott hozzájuk a MU Terminál négy táncosa - köztük Fejes Ádám, a MU Terminál művészeti vezetője -, valamint Manon Avermaete táncos Antwerpenből.

A Wa(h)rEsGelogen a mai ember életét alapvetően meghatározó vizuális kultúra pozitív és negatív kísérőjelenségeit próbálja meg szemléltetni: hol van a határ a felfogás, az értelmezés és a manipuláció között. "Szellemes és kritikus szatíra arról, hogy »mi van valójában«. Körkép vágyainkról, céljainkról, ösztöneinkről, szenvedélyeinkről, amely azt a képzetet kelti bennünk, hogy tudjuk, mi igaz, és hisszük, hogy amit megtapasztalunk, az maga a valóság" - írja a színlap. A produkció képekből indul ki: spontán elkapott pillanatokból, sajtófotókból - és megkomponált, a legapróbb részletig kidolgozott és átgondolt, beállított fényképekből. E rögzített momentumok alakulnak élő jelenetekké a színpadon, s miután mozgásba jöttek, megelevenítik a múlt a nosztalgiáját, a jelen romlatlanságát, a borzongató jövőt. A valóságok így válnak átjárhatóvá: a néző a valószínű és a bizonyos között tehet látványos utazást.

Andrea Boll nem először jár Budapesten, nem először dolgozik a Terminál táncosaival. 2007-ben vezette első koreográfiai műhelymunkáját a MU-ban, s ezt újabb workshop követte, ahol a holland-svájci táncos-koreográfus ízelítőt adott technikás és egyedi táncstílusából, melyet a mozdulatok törékenysége, ugyanakkor az akrobatikus elemek váratlan sorozata, a költői képzelet és a nyers, stilizált valóság ellentétéből fakadó összhang jellemez. 2009 decemberében a MU Terminál táncosaira komponált Terminológia című előadással jelentkezett, melyben koreográfusasszisztensként működött közre a Wa(h)rEsGelogen társalkotója, Kádár Péter is. 

Boll tíz éven keresztül a Hans Hof Ensemble társ-művészeti vezetője volt, jelenleg saját együttesét, a BOLLWERKproductiont vezeti. Koreográfiáit Európa szerte bemutatták, vendégkoreográfusként és meghívott tanárként dolgozott Dél-Amerikában, valamint Európa több nagyvárosában. 2011. május elsején debütál majd a Tanzhaus Zürich művészeti igazgatójaként. A svájci intézmény Európa egyik példaértékű kortárstánc-centruma: produkciós ház, próba- és játszóhely, információs központ egyszerre. Az újdonsült művészeti igazgató a korábbi értékek megőrzése mellett hosszú távú és szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítését is tervezi, s joggal bízhatunk benne, hogy ebből a magyar táncélet is profitálhat, hiszen a Terminál hosszú ideje komoly erőfeszítéseket tesz olyan koprodukciók létrehozására, melyek bekapcsolhatják a fiatal táncművészeket a nemzetközi vérkeringésbe.

Így a Wa(h)rEsGelogen is: a magyarországi, MU Színház-beli bemutatót követően hollandiai és belgiumi turnéra indul. Hágai premierje 2011. február 12-én és 13-án lesz látható a Korzo Theaterben, a CaDance Fesztiválon, melyet egy-egy groningeni és geeli vendégjátk követ, hogy a külföldi sorozat lezárásaként a nemzetközi alkotógárda négy alkalommal is eltáncolja a MU Terminál és a BOLLWERKproduction Wa(h)rEsGelogen című előadását az amszerdami Melkweg Theaterben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Táncgála, mesék és flamenco a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón

Tizenhét magyar táncegyüttes művészeinek gálája, a Recirquel újcirkusz-társulat előadása, mesék táncadaptációja és flamenco-előadás is szerepel a XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó műsorán, amelyet szeptember 12. és 15. között rendeznek meg.
Tánc gyász

Elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem professor emeritusa, a Magyar Állami Operaház egykori balettigazgatója - tudatta az egyetem kedden.
Tánc portré

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 80 éves lenne

A német koreográfus a tánc, a színház, az érzelmek, a nyelv és a dal összekapcsolásával forradalmasította a táncszínházat. Hitvallása ez volt: "nem úgy akarok mozogni, mint egy táncos, azt akarom megmutatni, ami mozgat".
Tánc mank

Eleven alkotások - Mozdulat- és képzőművészet egy helyen

Táncművészeti és mozdulatszínházi produkciókkal indít új kezdeményezést a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az Eleven alkotások című programsorozat júliustól a MANK kiállításaihoz és összművészeti programjaihoz kapcsolódóan kínál tánc-és képzőművészeti programokat.
Tánc hír

Van humora Mona Lisának? – Cirkuszi tárlatvezetés egy kislány szemével

Különös, a klasszikus cirkusz határait kitágító, egyedi hangulatú előadást mutat be július 18-án a Fővárosi Nagycirkusz.