Tánc

Új bemutatóval ünnepli negyvenéves pályafutását Frenák Pál

2022.04.07. 11:05
Ajánlom
A Secret Off_Man a táncművész-koreográfus közel négy évtizedes alkotói munkásságát összegzi, a férfit helyezve a darab középpontjába.

Az április 8-i bemutató megidézi Frenák Pál életművének ikonikus elemeit, miközben az eddigi alkotásokhoz hasonlóan gondolkodásra késztet. Közben új nézőpontot keres: a férfilétet helyezi fókuszba, miközben az ember mibenlétét igyekszik megfejteni.

A Secret Off_Man – a FrenÁk Társulat korábbi darabjaihoz hasonlóan – nem akar a műben feszegetett kérdésekre konkrét megoldásokat kínálni, inkább csak gondolkodásra ösztönzi a nézőt.

Az alkotók arra vállalkoztak, hogy összhangba hozzák a témához fűződő érzéseiket és gondolataikat a közönség vélt asszociációival, valamint kapcsolatot találjanak a mozdulatok és a hatást erősítő effektek – hangfoszlányok, lecsengések, dobbanások, lüktetések és akusztikai hatások – között.

A látványvilág Victoria Frenák munkáját dicséri, aki Kiss Péter díszlettervezővel közösen alkotta meg a színpadi teret. Ehhez kapcsolódik Haraszti Janka és Henez Mariann jelmeze, valamint Halász Gábor zenéje és Horváth András hangeffektjei.

Előadók: Anibal Dos Santos, Esterházy Fanni, Lőrincz Emma, Vasas Erika, Eoin Mac Donncha, Maurer Milán, Keresztes Patrik, Nyáry Gergely és Szalay Attila.

Secret Off_Man április 8-tól látható a Müpa Fesztivál Színházában. A produkció adatlapja itt érhető el.

Fejléckép: Secret Off_Man (fotó: Bobál Katalin / FrenÁk Társulat)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.
Tánc hír

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Tánc hír

Európa egyik legelismertebb balettversenyének előszobájába került a Táncművészeti Egyetem fiatal hallgatója

Benedetta Maria Carrara, a Magyar Táncművészeti Egyetem ötödik évfolyamos klasszikus balett hallgatója ott lesz a Prix de Lausanne nyári kurzusán és a verseny előválogatóján.
Tánc hír

Átadták a Lábán Rudolf-díjakat

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma május 17-én pénteken adta át a 2023. év legjobb hazai kortárs táncelőadásáért járó független szakmai díját.