Tánc

Új életre kelt az OSZMI Táncarchívuma

2014.06.24. 21:43
Ajánlom
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tavasztól megújult Táncarchívumával várja a kutatókat és érdeklődőket. Gyűjteményükben a 19. század végéről származó tánctörténeti ritkaságok és értékes hagyatéki kincsek is megtalálhatók.

Az elmúlt hónapokban zajlott le az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának csaknem hárommillió forintos költségvetésű megújulása. Új kutatószoba és frissen feldolgozott anyagok várják a táncművészet története iránt érdeklődőket. A Táncarchívum vezetését a közelmúltban Szúdy Esztertől vette át Halász Tamás, aki aktív szerepet vállalt az archívum fejlesztésének kigondolásában. Dr. Ács Piroska, az OSZMI igazgatója a Táncarchívum megújulása kapcsán elmondta, hogy az archívum terének bővítésére egyetlen lehetőség kínálkozott: a gazdasági osztályt a gyűjtemény szintjéről elköltöztették, a Táncarchívum pedig egy különálló helyiséggel egészült ki. A projekt kivitelezéséhez két fő anyagi forrás állt rendelkezésre, az NKA és a Magyar Művészeti Akadémia támogatása.

Az előbbi meghívásos pályázata két elemet tartalmazott: az egyik a tér és a kutatás technikai hátterének megújítása, a másik a gyűjtemény feldolgozásának elősegítésére szánt összeg. A még jelenleg is zajló pályázat eredményeképpen létrejött egy audiovizuális eszközökkel felszerelt, megújult munkaszoba, illetve folyamatban van az archívum jelentős mennyiségű anyagának feldolgozása. A Táncarchívum valódi kutatóhellyé változott; a gyűjteménykezelők jó kapcsolatot ápolnak a Táncművészeti Főiskolával és az Akadémia Tánctudományi Bizottságával, és szívesen fogadják azokat is, akik szakdolgozatukhoz, publikációhoz vagy egy disszertációhoz szeretnének kutatni.

A Táncarchívum az ötvenes évek végén jött létre, gyűjteménye kezdetben a Táncszövetség tulajdonában volt és tudományos műhelyként is működött. 1987-ben az archívumnak fel kellett számolnia korábbi működési formáját, végül a Színháztörténeti Múzeum fogadta be, mostani helyén pedig a kilencvenes évek elejétől érhető el. A Táncarchívum Európa egyik leggazdagabb szakgyűjteménye: anyagának egyik jelentős részét képezi a videótár, amely körülbelül tízezer tételt számlál. Halász Tamás az archívum kihasználtságával kapcsolatban elmondta, hogy a leggyakrabban a Balettintézet diákjai kutatnak itt, de a tíz hónapos nyitvatartási idő alatt idén több mint kétszázötvenen fordultak meg az archívumban. Beszélt arról is, hogy szeretnének szolgáltatói módon működni, sok igényt kielégíteni, ezért minden lehetséges forrást igyekeznek felkutatni.

A videókon kívül az archívum gyűjteményébe tartozik mintegy hatezer fénykép, egy közel hatezer tételes könyvtár, valamint egy gazdag dokumentációs anyag, amelynek zömét újságcikkek képezik. Az archívum talán legizgalmasabb része a hagyatéktár, amelyben közel kilencven ember hagyatékát őrzik. A hetvenes évek elejétől gyarapodó gyűjteményben olyan táncosok személyes tárgyai is megtalálhatóak mint Havas Ferenc, Lakatos Gabriella vagy Pallai Anna. Bár az anyagok feldolgozása még mindig zajlik, az ide látogató kutatók már láthatják és tapasztalhatják a projekt eredményét.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.