Tánc

Új életre kelt az OSZMI Táncarchívuma

2014.06.24. 21:43
Ajánlom
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tavasztól megújult Táncarchívumával várja a kutatókat és érdeklődőket. Gyűjteményükben a 19. század végéről származó tánctörténeti ritkaságok és értékes hagyatéki kincsek is megtalálhatók.

Az elmúlt hónapokban zajlott le az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának csaknem hárommillió forintos költségvetésű megújulása. Új kutatószoba és frissen feldolgozott anyagok várják a táncművészet története iránt érdeklődőket. A Táncarchívum vezetését a közelmúltban Szúdy Esztertől vette át Halász Tamás, aki aktív szerepet vállalt az archívum fejlesztésének kigondolásában. Dr. Ács Piroska, az OSZMI igazgatója a Táncarchívum megújulása kapcsán elmondta, hogy az archívum terének bővítésére egyetlen lehetőség kínálkozott: a gazdasági osztályt a gyűjtemény szintjéről elköltöztették, a Táncarchívum pedig egy különálló helyiséggel egészült ki. A projekt kivitelezéséhez két fő anyagi forrás állt rendelkezésre, az NKA és a Magyar Művészeti Akadémia támogatása.

Az előbbi meghívásos pályázata két elemet tartalmazott: az egyik a tér és a kutatás technikai hátterének megújítása, a másik a gyűjtemény feldolgozásának elősegítésére szánt összeg. A még jelenleg is zajló pályázat eredményeképpen létrejött egy audiovizuális eszközökkel felszerelt, megújult munkaszoba, illetve folyamatban van az archívum jelentős mennyiségű anyagának feldolgozása. A Táncarchívum valódi kutatóhellyé változott; a gyűjteménykezelők jó kapcsolatot ápolnak a Táncművészeti Főiskolával és az Akadémia Tánctudományi Bizottságával, és szívesen fogadják azokat is, akik szakdolgozatukhoz, publikációhoz vagy egy disszertációhoz szeretnének kutatni.

A Táncarchívum az ötvenes évek végén jött létre, gyűjteménye kezdetben a Táncszövetség tulajdonában volt és tudományos műhelyként is működött. 1987-ben az archívumnak fel kellett számolnia korábbi működési formáját, végül a Színháztörténeti Múzeum fogadta be, mostani helyén pedig a kilencvenes évek elejétől érhető el. A Táncarchívum Európa egyik leggazdagabb szakgyűjteménye: anyagának egyik jelentős részét képezi a videótár, amely körülbelül tízezer tételt számlál. Halász Tamás az archívum kihasználtságával kapcsolatban elmondta, hogy a leggyakrabban a Balettintézet diákjai kutatnak itt, de a tíz hónapos nyitvatartási idő alatt idén több mint kétszázötvenen fordultak meg az archívumban. Beszélt arról is, hogy szeretnének szolgáltatói módon működni, sok igényt kielégíteni, ezért minden lehetséges forrást igyekeznek felkutatni.

A videókon kívül az archívum gyűjteményébe tartozik mintegy hatezer fénykép, egy közel hatezer tételes könyvtár, valamint egy gazdag dokumentációs anyag, amelynek zömét újságcikkek képezik. Az archívum talán legizgalmasabb része a hagyatéktár, amelyben közel kilencven ember hagyatékát őrzik. A hetvenes évek elejétől gyarapodó gyűjteményben olyan táncosok személyes tárgyai is megtalálhatóak mint Havas Ferenc, Lakatos Gabriella vagy Pallai Anna. Bár az anyagok feldolgozása még mindig zajlik, az ide látogató kutatók már láthatják és tapasztalhatják a projekt eredményét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Apukák, korhelyek, Alberich, gonosz vagy borvirágos pasik

Nem is igazi basszus, inkább bariton, mondja magáról. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a legjelentősebb operajátszó helyekre hívják. Pünkösdkor például Salzburgba, de az alábbi beszélgetéshez is Párizsba telefonáltunk. Márciusban A Mester és Margarita premierjén láthatjuk színpadon.
Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Klasszikus

Richter, Ojsztrah és Rosztropovics közös Beethoven-felvétele, ami borzalmasan sikerült

Maga Richter is azt mondta rá, nem hajlandó vállalni, de nem volt mit tenni, az EMI klasszikus zenei supergroup-ot álmodott magának.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.
Tánc balett

Pénzhiány miatt elmarad a rangos balettverseny

Pénzhiány miatt idén nem rendezik meg a világ egyik legrégibb és legtekintélyesebb balettversenyét, a „balettolimpiát” a bulgáriai Várnában.
Tánc hír

Fiatal táncosoknak hirdet ösztöndíjat a MANK

A Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj egy éven át tíz fő részére havi bruttó 200 ezer forint összegű támogatást jelent.
Tánc interjú

Birkózó a színházteremben – Interjú Nagy Józseffel

1986 decemberében a Szkénében mutatta be első előadását Nagy József alias „Szkipe”, de A pekingi kacsára Párizs figyelt fel igazán. A világhírű koreográfussal élete meghatározó állomásairól is beszélgettünk: Magyarkanizsa, Budapest, Párizs, majd vissza.