Tánc

Új életre kelt az OSZMI Táncarchívuma

2014.06.24. 21:43
Ajánlom
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tavasztól megújult Táncarchívumával várja a kutatókat és érdeklődőket. Gyűjteményükben a 19. század végéről származó tánctörténeti ritkaságok és értékes hagyatéki kincsek is megtalálhatók.

Az elmúlt hónapokban zajlott le az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának csaknem hárommillió forintos költségvetésű megújulása. Új kutatószoba és frissen feldolgozott anyagok várják a táncművészet története iránt érdeklődőket. A Táncarchívum vezetését a közelmúltban Szúdy Esztertől vette át Halász Tamás, aki aktív szerepet vállalt az archívum fejlesztésének kigondolásában. Dr. Ács Piroska, az OSZMI igazgatója a Táncarchívum megújulása kapcsán elmondta, hogy az archívum terének bővítésére egyetlen lehetőség kínálkozott: a gazdasági osztályt a gyűjtemény szintjéről elköltöztették, a Táncarchívum pedig egy különálló helyiséggel egészült ki. A projekt kivitelezéséhez két fő anyagi forrás állt rendelkezésre, az NKA és a Magyar Művészeti Akadémia támogatása.

Az előbbi meghívásos pályázata két elemet tartalmazott: az egyik a tér és a kutatás technikai hátterének megújítása, a másik a gyűjtemény feldolgozásának elősegítésére szánt összeg. A még jelenleg is zajló pályázat eredményeképpen létrejött egy audiovizuális eszközökkel felszerelt, megújult munkaszoba, illetve folyamatban van az archívum jelentős mennyiségű anyagának feldolgozása. A Táncarchívum valódi kutatóhellyé változott; a gyűjteménykezelők jó kapcsolatot ápolnak a Táncművészeti Főiskolával és az Akadémia Tánctudományi Bizottságával, és szívesen fogadják azokat is, akik szakdolgozatukhoz, publikációhoz vagy egy disszertációhoz szeretnének kutatni.

A Táncarchívum az ötvenes évek végén jött létre, gyűjteménye kezdetben a Táncszövetség tulajdonában volt és tudományos műhelyként is működött. 1987-ben az archívumnak fel kellett számolnia korábbi működési formáját, végül a Színháztörténeti Múzeum fogadta be, mostani helyén pedig a kilencvenes évek elejétől érhető el. A Táncarchívum Európa egyik leggazdagabb szakgyűjteménye: anyagának egyik jelentős részét képezi a videótár, amely körülbelül tízezer tételt számlál. Halász Tamás az archívum kihasználtságával kapcsolatban elmondta, hogy a leggyakrabban a Balettintézet diákjai kutatnak itt, de a tíz hónapos nyitvatartási idő alatt idén több mint kétszázötvenen fordultak meg az archívumban. Beszélt arról is, hogy szeretnének szolgáltatói módon működni, sok igényt kielégíteni, ezért minden lehetséges forrást igyekeznek felkutatni.

A videókon kívül az archívum gyűjteményébe tartozik mintegy hatezer fénykép, egy közel hatezer tételes könyvtár, valamint egy gazdag dokumentációs anyag, amelynek zömét újságcikkek képezik. Az archívum talán legizgalmasabb része a hagyatéktár, amelyben közel kilencven ember hagyatékát őrzik. A hetvenes évek elejétől gyarapodó gyűjteményben olyan táncosok személyes tárgyai is megtalálhatóak mint Havas Ferenc, Lakatos Gabriella vagy Pallai Anna. Bár az anyagok feldolgozása még mindig zajlik, az ide látogató kutatók már láthatják és tapasztalhatják a projekt eredményét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.