Tánc

Új életre kelt az OSZMI Táncarchívuma

2014.06.24. 21:43
Ajánlom
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tavasztól megújult Táncarchívumával várja a kutatókat és érdeklődőket. Gyűjteményükben a 19. század végéről származó tánctörténeti ritkaságok és értékes hagyatéki kincsek is megtalálhatók.

Az elmúlt hónapokban zajlott le az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Táncarchívumának csaknem hárommillió forintos költségvetésű megújulása. Új kutatószoba és frissen feldolgozott anyagok várják a táncművészet története iránt érdeklődőket. A Táncarchívum vezetését a közelmúltban Szúdy Esztertől vette át Halász Tamás, aki aktív szerepet vállalt az archívum fejlesztésének kigondolásában. Dr. Ács Piroska, az OSZMI igazgatója a Táncarchívum megújulása kapcsán elmondta, hogy az archívum terének bővítésére egyetlen lehetőség kínálkozott: a gazdasági osztályt a gyűjtemény szintjéről elköltöztették, a Táncarchívum pedig egy különálló helyiséggel egészült ki. A projekt kivitelezéséhez két fő anyagi forrás állt rendelkezésre, az NKA és a Magyar Művészeti Akadémia támogatása.

Az előbbi meghívásos pályázata két elemet tartalmazott: az egyik a tér és a kutatás technikai hátterének megújítása, a másik a gyűjtemény feldolgozásának elősegítésére szánt összeg. A még jelenleg is zajló pályázat eredményeképpen létrejött egy audiovizuális eszközökkel felszerelt, megújult munkaszoba, illetve folyamatban van az archívum jelentős mennyiségű anyagának feldolgozása. A Táncarchívum valódi kutatóhellyé változott; a gyűjteménykezelők jó kapcsolatot ápolnak a Táncművészeti Főiskolával és az Akadémia Tánctudományi Bizottságával, és szívesen fogadják azokat is, akik szakdolgozatukhoz, publikációhoz vagy egy disszertációhoz szeretnének kutatni.

A Táncarchívum az ötvenes évek végén jött létre, gyűjteménye kezdetben a Táncszövetség tulajdonában volt és tudományos műhelyként is működött. 1987-ben az archívumnak fel kellett számolnia korábbi működési formáját, végül a Színháztörténeti Múzeum fogadta be, mostani helyén pedig a kilencvenes évek elejétől érhető el. A Táncarchívum Európa egyik leggazdagabb szakgyűjteménye: anyagának egyik jelentős részét képezi a videótár, amely körülbelül tízezer tételt számlál. Halász Tamás az archívum kihasználtságával kapcsolatban elmondta, hogy a leggyakrabban a Balettintézet diákjai kutatnak itt, de a tíz hónapos nyitvatartási idő alatt idén több mint kétszázötvenen fordultak meg az archívumban. Beszélt arról is, hogy szeretnének szolgáltatói módon működni, sok igényt kielégíteni, ezért minden lehetséges forrást igyekeznek felkutatni.

A videókon kívül az archívum gyűjteményébe tartozik mintegy hatezer fénykép, egy közel hatezer tételes könyvtár, valamint egy gazdag dokumentációs anyag, amelynek zömét újságcikkek képezik. Az archívum talán legizgalmasabb része a hagyatéktár, amelyben közel kilencven ember hagyatékát őrzik. A hetvenes évek elejétől gyarapodó gyűjteményben olyan táncosok személyes tárgyai is megtalálhatóak mint Havas Ferenc, Lakatos Gabriella vagy Pallai Anna. Bár az anyagok feldolgozása még mindig zajlik, az ide látogató kutatók már láthatják és tapasztalhatják a projekt eredményét.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Újabb sikereket arattak a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei Olaszországban

Magyar táncosok taroltak a Cantu' Che Danza nemzetközi balettversenyen, öt fiatal tehetség összesen hat érmet hódított el. 
Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.