Tánc

Új Fiúk

2010.01.04. 12:18
Ajánlom
Bár a Frenák Pál készítette Fiúk premierje hat évvel ezelőtt volt, mégis, mind a mai napig levehetetlen és megunhatatlan darabnak tűnik. A közönség rajongása szinte folyamatosan repertoáron tartja az előadást. Január 7., 8., 9. 20:00 - Trafó - Kortárs Művészetek Háza - a Frenák Pál Társulat előadása

A 2004-es FIÚK óriási siker volt mind ide haza, mind külföldön. A darab átfogó hatását bizonyítja többek között az is, hogy a Duna Televízió 2008-ban felvette az előadást és filmet készített belőle. Valamint 2006-ban a FIÚK nyerte a Trafó - Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház által alapított Lábán Rudolf díjat, mely szakmai díj a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak és alkotóinak elismerését és népszerűsítését tűzte ki célul.

Bár a FIÚK premierje hat évvel ezelőtt volt, mégis, mind a mai napig levehetetlen és megunhatatlan darabnak tűnik. A közönség rajongása szinte folyamatosan repertoáron tartja az előadást.

Idén két új, fiatal tehetséggel - Holoda Péter és Major László - bővült társulat, akik számára óriási kihívást jelent e nagysikerű darabban való részvétel. Mellettük további három, jól ismert, kiváló táncos szerepel a felújításban: Fekete Zoltán, Nelson Reguera és Várnagy Kristóf.

Az előadás Frenák Pál a nemek szerepét, a nemek viszonyrendszerét vizsgáló trilógiájának az első és legnépszerűbb darabja. Túl azon, hogy megmutatja a férfiszépséget - vajon miért beszélünk olyan ritkán úgy a férfi test esztétikájáról, ahogyan a nőiéről - a FIÚK speciális térhasználata fontos kifejezőeszközként is szolgál. Rámutat az alkotói szándékra, ami szerint az előadás mélyrepülés a tudattalanban, kutatás az ösztönökben, amelyekből személyiségünk is táplálkozik.

A FIÚK különös tükröt tart elénk, amelyben látjuk a "Macsót", a "Nárciszt" és a "Herkulest" is, így közelről tanulmányozhatjuk a férfilét alaptípusait. Frenák váltakozva jeleníti meg a sovén gyűlöletet, az ostoba követelőzést, a figurák közt fennálló, törékeny erőegyensúlyt a színpadon. Radikális vízióját átitatja az emberi kapcsolatokban rejlő reménytelenség tudata. A férfiszexualitást különböző aspektusokból vizsgálja: felmutatja eredetét és a tudattalanban rejlő forrásait. Érzékisége kegyetlen, könyörtelensége költői. Szimbólumrendszere asszociációkra késztet.

Az előadás feketehumorral, éles iróniával, az agresszió felmutatásával érzékelteti az érzelmek elsivárosodását, a klisészerűséget, amely a ma emberi kapcsolatait elborítja. Frenák Pál koreográfiai koncepciója filmes, már-már színházi dimenzióban fogant: az alkotás magában hordozza készítőjének az emberi lélek működéséről felhalmozott intuitív tudásanyagát. A FIÚK közvetlen kapcsolatban van a tudattalan mélyrétegeivel, de egyszerre fogható fel könyörtelen társadalmi látleletként is.

FIÚK

Koreográfus, látvány: Frenák Pál

Táncosok: Holoda Péter, Fekete Zoltán, Major László, Nelson Reguera, Várnagy Kristóf + 1 akrobata

Zene: Fabrice Planquette, Gergely Attila

Fény: Marton János

Hang: Hajas Attila

Alpintechnika: Ferenci Miklós

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.
Tánc sziget 2018

Ez a cirkusz már rég nem az, amitől ódzkodsz!

A cirkusz legmodernebb, legbeszédesebb, legtartalmasabb oldalát is megismerhetjük a Sziget fesztivál Cirque Du Sziget helyszínén, augusztus 9. és 14. között.
Tánc hírek

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye Egerházi Attila igazgatásával,13 balettművésszel.