Tánc

Új Magyar Táncszínház

2011.06.11. 10:14
Ajánlom
Új Világ címmel mutatja be egész estés produkcióját a Presidance Company a fiatalokból álló Új Magyar Táncszínház közreműködésével a RaM Colosseumban,

A megújuló Presidance Company Új Magyar Táncszínház néven indítja útjára az ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfus, Baranyai Balázs társulatvezető és Nagy Tamás produkciós vezető nevével fémjelzett fiatal társulatot, amely tizenkét táncművészével a legfiatalabb profi együttes jelenleg az országban, hiszen a társulati tagok többsége a napokban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán vagy valamelyik művészeti iskolában.

Az együttes átalakulására azért volt szükség - indokolta a változást tájékoztatójában a társulat új vezetője Baranyai Balázs -, mert a sikeres munkát megújult színházi és táncos eszközrendszerrel kívánják a jövőben folytatni. Ez annyit jelent, hogy az autentikus néptánc gyökereihez közelebb álló koreográfiát láthat majd a közönség. A készülő produkció amely egy roma fiatal kitörési és asszimilációs kísérleteit követi nyomon, aki elindul szülőhelyéről, elhagyva családját, hogy a messzi városban, egy számára Új Világ­ban, megvalósítsa az álmát. Erről a kalandos útról mesél az előadás, „rengeteg humorral, remek zenével és fantasz­tikus táncokkal, amelyek kizárólag az Új Magyar Táncszínház jellegzetességeit hordozzák" - legalábbis így reméli ifj. Zsuráfszky Zoltán, aki jövőbeni koreográfiáival mindig a társadalom aktuális problémáira kíván rámutatni. Célja érzékenyen reflektáló, sokakat érintő kérdésekről szóló előadásokat létre hozni.

A sajtótájékoztató meghívott vendége volt az Experidance művészeti igazgatója Román Sándor, aki lezártnak tekinti a két együttes közötti, névhasználattal kapcsolatos jogvitát és bízik a további együttműködésben. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy egy olyan együttes alakul, amely a néptánchagyományok ápolását és fejlesztését tűzte ki célul. A társulat tervei között szerepel, hogy ősztől további két bemutatóval, egy a környezetvédelem témájával foglalkozó és egy gyermekdarabbal jelentkezik.   

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.