Tánc

Új Magyar Táncszínház

2011.06.11. 10:14
Ajánlom
Új Világ címmel mutatja be egész estés produkcióját a Presidance Company a fiatalokból álló Új Magyar Táncszínház közreműködésével a RaM Colosseumban,

A megújuló Presidance Company Új Magyar Táncszínház néven indítja útjára az ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfus, Baranyai Balázs társulatvezető és Nagy Tamás produkciós vezető nevével fémjelzett fiatal társulatot, amely tizenkét táncművészével a legfiatalabb profi együttes jelenleg az országban, hiszen a társulati tagok többsége a napokban végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán vagy valamelyik művészeti iskolában.

Az együttes átalakulására azért volt szükség - indokolta a változást tájékoztatójában a társulat új vezetője Baranyai Balázs -, mert a sikeres munkát megújult színházi és táncos eszközrendszerrel kívánják a jövőben folytatni. Ez annyit jelent, hogy az autentikus néptánc gyökereihez közelebb álló koreográfiát láthat majd a közönség. A készülő produkció amely egy roma fiatal kitörési és asszimilációs kísérleteit követi nyomon, aki elindul szülőhelyéről, elhagyva családját, hogy a messzi városban, egy számára Új Világ­ban, megvalósítsa az álmát. Erről a kalandos útról mesél az előadás, „rengeteg humorral, remek zenével és fantasz­tikus táncokkal, amelyek kizárólag az Új Magyar Táncszínház jellegzetességeit hordozzák" - legalábbis így reméli ifj. Zsuráfszky Zoltán, aki jövőbeni koreográfiáival mindig a társadalom aktuális problémáira kíván rámutatni. Célja érzékenyen reflektáló, sokakat érintő kérdésekről szóló előadásokat létre hozni.

A sajtótájékoztató meghívott vendége volt az Experidance művészeti igazgatója Román Sándor, aki lezártnak tekinti a két együttes közötti, névhasználattal kapcsolatos jogvitát és bízik a további együttműködésben. Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy egy olyan együttes alakul, amely a néptánchagyományok ápolását és fejlesztését tűzte ki célul. A társulat tervei között szerepel, hogy ősztől további két bemutatóval, egy a környezetvédelem témájával foglalkozó és egy gyermekdarabbal jelentkezik.   

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Zenés színház

Kálmán Yvonne: Nem támogatom Kerényi Miklós Gábort

Közösségi oldalán jelentette be a Budapesti Operettszínház korábbi művészeti vezetője, hogy megpályázza a Nagymező utcai teátrum főigazgatói székét. Bejegyzésében Kálmán Imre lányának öt évvel ezelőtti ajánlására hivatkozik, Kálmán Yvonne azonban visszautasítja, hogy támogatná a rendező pályázatát.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc misty copeland

Táncfilmek, amik miatt érdemes várni az őszt

Misty Copeland, Szergej Poluynin, és Carlos Acosta - többek között ők gondoskodnak arról, hogy a hűvösebb napokban lenyűgöző táncfilmeket lássunk a mozikban.
Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.