Tánc

Új növedékek a Táncművészetin

2013.09.03. 15:26
Ajánlom
256 növendék számára kezdődött el szeptember 2-án a 2013-14-es tanév a Magyar Táncművészeti Főiskola Művészképző Intézetében.

Idén a frissen felvettek közül 27-en a klasszikus balett szakirányon, 20-an pedig az ismét induló modern tánc szakirányon kezdhették meg tanulmányaikat. Idén két végzős évfolyam lesz, a klassszikus balett és a néptánc szakirányon. A klasszikus balett szakirány összevont végzős évfolyamának élén mestercsere történt, a hallgatókat a továbbiakban Dózsa Imre professzor emeritus veszi át és készíti fel a képesítő és a koncertvizsgára. A végzősök a hagyományos júniusi operaházi koncertvizsgán ezúttal is mesterdarabokban parádézhatnak. A tervek szerint a műsoron szerepel majd Seregi László 1976-os koreográfiája a Kamarazene No.1, a kortárs amerikai koreográfus Robert North Könnyed fandangó-ja, Harangozó Gyula Johann Strauss zenéjére írt vidám és irónikus egyfelvonásos balettje a Térzene és Aszefjev-Zaharov Bahcsiszeráji szökőkút című balettjének húszperces szvittszerű feldolgozása.  

A Táncművészeti Főiskola tavalyhoz képest 31 közalkalmazásban lévő oktatót és dolgozót kénytelen nélkülözni az időközben megváltozott nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatási szabályok miatt. Az oktatás színvonalát az új tanévben nagy erőfeszítésekkel és extra terhekkel, de sikerült az intézménynek megőriznie. A finanszírozási problémák nem enyhültek, évtized óta először okozott gondot az intézménynek a közüzemi számlák késedelem nélküli kiegyenlítése. A bevételek markáns részét adó költségtérítéses hallgatók létszáma már korábban is jelentősen csökkent, mivel a fenntartó 196 ezer forintról 300 ezer forintra emelte a félévenkénti térítési díjakat.

Idén pedig az érvényes kormányrendelet értelmében a meghatározott ponthatárt elérőket államilag finanszírozott helyre vette fel az intézmény, így friss belépők között már nincs fizetős képzést igénybe vevő. Mindezek ellenére a nyári szünet alatt is sikerült a legfontosabb felújítási és karbantartási munkákat elvégezni, bár némi civil segítséggel. A intézmény külön keretéből megvalósult a Columbus utcai campus műemlékvédelem alatt álló közoktatási épületének külső felújítása és a Kazinczy utcai pedagógiai épület tetőszigetelése. Ez utóbbi intézmény általános állapota, bár némileg javult, ám továbbra sem megnyugtató. Szakály György, az intézmény rektora évindító beszédében utalt arra, hogy a Táncpedagógiai Intézet színvonalas szakmai működtetésének megnyugtató megoldása a Columbus utcai campus területén való elhelyezése lenne, amelynek anyagi fedezetére, megoldások keresésére az intézmény ígéretet kapott a fenntartótól.

A szeptember 2-i intézményi évnyitón Szakály György köszöntötte az ötven és a negyven évvel ezelőtt végzettek közül a megjelenteket. Baráth Ibolya, Lieszkovszki Melinda, Galovits Attila ötven évvel ezelőtt, Fajth Blanka, Györgypál Gabriella, Magasházi Katalin, Zarnóczay Gizella, Fehér Tibor, Molnár János, Rotter Oszkár, Szabó Tibor, Szolnoki Zoltán pedig negyven évvel ezelőtt kapott táncművész diplomát. Idén Földi Lea IX. évfolyamos klasszikus balett szakirányon tanuló hallgató kapott Köztársasági Ösztöndíjat.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc misty copeland

Táncfilmek, amik miatt érdemes várni az őszt

Misty Copeland, Szergej Poluynin, és Carlos Acosta - többek között ők gondoskodnak arról, hogy a hűvösebb napokban lenyűgöző táncfilmeket lássunk a mozikban.
Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.