Tánc

Új növedékek a Táncművészetin

2013.09.03. 15:26
Ajánlom
256 növendék számára kezdődött el szeptember 2-án a 2013-14-es tanév a Magyar Táncművészeti Főiskola Művészképző Intézetében.

Idén a frissen felvettek közül 27-en a klasszikus balett szakirányon, 20-an pedig az ismét induló modern tánc szakirányon kezdhették meg tanulmányaikat. Idén két végzős évfolyam lesz, a klassszikus balett és a néptánc szakirányon. A klasszikus balett szakirány összevont végzős évfolyamának élén mestercsere történt, a hallgatókat a továbbiakban Dózsa Imre professzor emeritus veszi át és készíti fel a képesítő és a koncertvizsgára. A végzősök a hagyományos júniusi operaházi koncertvizsgán ezúttal is mesterdarabokban parádézhatnak. A tervek szerint a műsoron szerepel majd Seregi László 1976-os koreográfiája a Kamarazene No.1, a kortárs amerikai koreográfus Robert North Könnyed fandangó-ja, Harangozó Gyula Johann Strauss zenéjére írt vidám és irónikus egyfelvonásos balettje a Térzene és Aszefjev-Zaharov Bahcsiszeráji szökőkút című balettjének húszperces szvittszerű feldolgozása.  

A Táncművészeti Főiskola tavalyhoz képest 31 közalkalmazásban lévő oktatót és dolgozót kénytelen nélkülözni az időközben megváltozott nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatási szabályok miatt. Az oktatás színvonalát az új tanévben nagy erőfeszítésekkel és extra terhekkel, de sikerült az intézménynek megőriznie. A finanszírozási problémák nem enyhültek, évtized óta először okozott gondot az intézménynek a közüzemi számlák késedelem nélküli kiegyenlítése. A bevételek markáns részét adó költségtérítéses hallgatók létszáma már korábban is jelentősen csökkent, mivel a fenntartó 196 ezer forintról 300 ezer forintra emelte a félévenkénti térítési díjakat.

Idén pedig az érvényes kormányrendelet értelmében a meghatározott ponthatárt elérőket államilag finanszírozott helyre vette fel az intézmény, így friss belépők között már nincs fizetős képzést igénybe vevő. Mindezek ellenére a nyári szünet alatt is sikerült a legfontosabb felújítási és karbantartási munkákat elvégezni, bár némi civil segítséggel. A intézmény külön keretéből megvalósult a Columbus utcai campus műemlékvédelem alatt álló közoktatási épületének külső felújítása és a Kazinczy utcai pedagógiai épület tetőszigetelése. Ez utóbbi intézmény általános állapota, bár némileg javult, ám továbbra sem megnyugtató. Szakály György, az intézmény rektora évindító beszédében utalt arra, hogy a Táncpedagógiai Intézet színvonalas szakmai működtetésének megnyugtató megoldása a Columbus utcai campus területén való elhelyezése lenne, amelynek anyagi fedezetére, megoldások keresésére az intézmény ígéretet kapott a fenntartótól.

A szeptember 2-i intézményi évnyitón Szakály György köszöntötte az ötven és a negyven évvel ezelőtt végzettek közül a megjelenteket. Baráth Ibolya, Lieszkovszki Melinda, Galovits Attila ötven évvel ezelőtt, Fajth Blanka, Györgypál Gabriella, Magasházi Katalin, Zarnóczay Gizella, Fehér Tibor, Molnár János, Rotter Oszkár, Szabó Tibor, Szolnoki Zoltán pedig negyven évvel ezelőtt kapott táncművész diplomát. Idén Földi Lea IX. évfolyamos klasszikus balett szakirányon tanuló hallgató kapott Köztársasági Ösztöndíjat.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb táncosává avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Barta Luca beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Tánc szergei polunyin

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.