Tánc

Új növedékek a Táncművészetin

2013.09.03. 15:26
Ajánlom
256 növendék számára kezdődött el szeptember 2-án a 2013-14-es tanév a Magyar Táncművészeti Főiskola Művészképző Intézetében.

Idén a frissen felvettek közül 27-en a klasszikus balett szakirányon, 20-an pedig az ismét induló modern tánc szakirányon kezdhették meg tanulmányaikat. Idén két végzős évfolyam lesz, a klassszikus balett és a néptánc szakirányon. A klasszikus balett szakirány összevont végzős évfolyamának élén mestercsere történt, a hallgatókat a továbbiakban Dózsa Imre professzor emeritus veszi át és készíti fel a képesítő és a koncertvizsgára. A végzősök a hagyományos júniusi operaházi koncertvizsgán ezúttal is mesterdarabokban parádézhatnak. A tervek szerint a műsoron szerepel majd Seregi László 1976-os koreográfiája a Kamarazene No.1, a kortárs amerikai koreográfus Robert North Könnyed fandangó-ja, Harangozó Gyula Johann Strauss zenéjére írt vidám és irónikus egyfelvonásos balettje a Térzene és Aszefjev-Zaharov Bahcsiszeráji szökőkút című balettjének húszperces szvittszerű feldolgozása.  

A Táncművészeti Főiskola tavalyhoz képest 31 közalkalmazásban lévő oktatót és dolgozót kénytelen nélkülözni az időközben megváltozott nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatási szabályok miatt. Az oktatás színvonalát az új tanévben nagy erőfeszítésekkel és extra terhekkel, de sikerült az intézménynek megőriznie. A finanszírozási problémák nem enyhültek, évtized óta először okozott gondot az intézménynek a közüzemi számlák késedelem nélküli kiegyenlítése. A bevételek markáns részét adó költségtérítéses hallgatók létszáma már korábban is jelentősen csökkent, mivel a fenntartó 196 ezer forintról 300 ezer forintra emelte a félévenkénti térítési díjakat.

Idén pedig az érvényes kormányrendelet értelmében a meghatározott ponthatárt elérőket államilag finanszírozott helyre vette fel az intézmény, így friss belépők között már nincs fizetős képzést igénybe vevő. Mindezek ellenére a nyári szünet alatt is sikerült a legfontosabb felújítási és karbantartási munkákat elvégezni, bár némi civil segítséggel. A intézmény külön keretéből megvalósult a Columbus utcai campus műemlékvédelem alatt álló közoktatási épületének külső felújítása és a Kazinczy utcai pedagógiai épület tetőszigetelése. Ez utóbbi intézmény általános állapota, bár némileg javult, ám továbbra sem megnyugtató. Szakály György, az intézmény rektora évindító beszédében utalt arra, hogy a Táncpedagógiai Intézet színvonalas szakmai működtetésének megnyugtató megoldása a Columbus utcai campus területén való elhelyezése lenne, amelynek anyagi fedezetére, megoldások keresésére az intézmény ígéretet kapott a fenntartótól.

A szeptember 2-i intézményi évnyitón Szakály György köszöntötte az ötven és a negyven évvel ezelőtt végzettek közül a megjelenteket. Baráth Ibolya, Lieszkovszki Melinda, Galovits Attila ötven évvel ezelőtt, Fajth Blanka, Györgypál Gabriella, Magasházi Katalin, Zarnóczay Gizella, Fehér Tibor, Molnár János, Rotter Oszkár, Szabó Tibor, Szolnoki Zoltán pedig negyven évvel ezelőtt kapott táncművész diplomát. Idén Földi Lea IX. évfolyamos klasszikus balett szakirányon tanuló hallgató kapott Köztársasági Ösztöndíjat.  

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.