Tánc

Új növedékek a Táncművészetin

2013.09.03. 15:26
Ajánlom
256 növendék számára kezdődött el szeptember 2-án a 2013-14-es tanév a Magyar Táncművészeti Főiskola Művészképző Intézetében.

Idén a frissen felvettek közül 27-en a klasszikus balett szakirányon, 20-an pedig az ismét induló modern tánc szakirányon kezdhették meg tanulmányaikat. Idén két végzős évfolyam lesz, a klassszikus balett és a néptánc szakirányon. A klasszikus balett szakirány összevont végzős évfolyamának élén mestercsere történt, a hallgatókat a továbbiakban Dózsa Imre professzor emeritus veszi át és készíti fel a képesítő és a koncertvizsgára. A végzősök a hagyományos júniusi operaházi koncertvizsgán ezúttal is mesterdarabokban parádézhatnak. A tervek szerint a műsoron szerepel majd Seregi László 1976-os koreográfiája a Kamarazene No.1, a kortárs amerikai koreográfus Robert North Könnyed fandangó-ja, Harangozó Gyula Johann Strauss zenéjére írt vidám és irónikus egyfelvonásos balettje a Térzene és Aszefjev-Zaharov Bahcsiszeráji szökőkút című balettjének húszperces szvittszerű feldolgozása.  

A Táncművészeti Főiskola tavalyhoz képest 31 közalkalmazásban lévő oktatót és dolgozót kénytelen nélkülözni az időközben megváltozott nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatási szabályok miatt. Az oktatás színvonalát az új tanévben nagy erőfeszítésekkel és extra terhekkel, de sikerült az intézménynek megőriznie. A finanszírozási problémák nem enyhültek, évtized óta először okozott gondot az intézménynek a közüzemi számlák késedelem nélküli kiegyenlítése. A bevételek markáns részét adó költségtérítéses hallgatók létszáma már korábban is jelentősen csökkent, mivel a fenntartó 196 ezer forintról 300 ezer forintra emelte a félévenkénti térítési díjakat.

Idén pedig az érvényes kormányrendelet értelmében a meghatározott ponthatárt elérőket államilag finanszírozott helyre vette fel az intézmény, így friss belépők között már nincs fizetős képzést igénybe vevő. Mindezek ellenére a nyári szünet alatt is sikerült a legfontosabb felújítási és karbantartási munkákat elvégezni, bár némi civil segítséggel. A intézmény külön keretéből megvalósult a Columbus utcai campus műemlékvédelem alatt álló közoktatási épületének külső felújítása és a Kazinczy utcai pedagógiai épület tetőszigetelése. Ez utóbbi intézmény általános állapota, bár némileg javult, ám továbbra sem megnyugtató. Szakály György, az intézmény rektora évindító beszédében utalt arra, hogy a Táncpedagógiai Intézet színvonalas szakmai működtetésének megnyugtató megoldása a Columbus utcai campus területén való elhelyezése lenne, amelynek anyagi fedezetére, megoldások keresésére az intézmény ígéretet kapott a fenntartótól.

A szeptember 2-i intézményi évnyitón Szakály György köszöntötte az ötven és a negyven évvel ezelőtt végzettek közül a megjelenteket. Baráth Ibolya, Lieszkovszki Melinda, Galovits Attila ötven évvel ezelőtt, Fajth Blanka, Györgypál Gabriella, Magasházi Katalin, Zarnóczay Gizella, Fehér Tibor, Molnár János, Rotter Oszkár, Szabó Tibor, Szolnoki Zoltán pedig negyven évvel ezelőtt kapott táncművész diplomát. Idén Földi Lea IX. évfolyamos klasszikus balett szakirányon tanuló hallgató kapott Köztársasági Ösztöndíjat.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.