Tánc

Új szereposztásban a Rómeó és Júlia

2012.02.28. 17:00
Ajánlom
Legyen partnerével a Fidelio vendége a Nemzeti Táncszínház március 3-i, Barta Dóra koreografálta előadásán, melyet alkotói beszélgetés követ Kamarás Iván vezetésével!

Rómeó szerepében a március 3-i előadáson már Liebich Rolandot láthatja a közönség, aki a bemutatón Mercutio szerepét táncolta, az ő helyére Kerényi Miklós Dávid, a Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosa áll be. De nem csupán ettől lesz különleges a március 3-i este. Szombaton az előadás után a teátrum kávézójában alkotói beszélgetés lesz a Rómeó és Júlia kapcsán, melyen Kamarás Iván beszélget az alkotókkal. Az esemény résztvevői: Barta Dóra (koreográfus-rendező), Liebich Roland (Rómeó), Horváth Zita (Júlia), Apáti Bence (Tybalt) és Katonka Zoltán (Capulet).

Kamarás Iván színművész drámai előadásban játszotta már a címszerepet, a tánc világa pedig nem áll távol tőle, hiszen édesanyja Uhrik Dóra táncművész. Shakespeare műve azért is áll közel Kamarás Ivánhoz, mert Spiró Györggyel sokat elemezték ezt a darabot. A beszélgetésben érintik majd egyebek között azt a kérdéskört, hogy milyen különböző feldolgozásmódjai, nézőpontjai lehetségesek a tragikus szerelmi történetnek, illetve természetesen az is szóba kerül, hogy napjainkban mennyire aktuális ez a téma.

Kérdésünk: A Nemzeti Táncszínház márciusi programjában egy másik Shakespare-mű, az Otello táncos feldolgozása is szerepel. Mely társulat előadásáról van szó?

A március 2. 10 óráig helyesen válaszolók közül ketten tekinthetik meg parnterükkel a március 3-i Rómeó és Júlia című előadást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.