Tánc

Újabb díjakat nyertek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

2022.12.23. 14:45
Ajánlom
Két első, valamint számos dobogós helyezést értek el az intézmény hallgatói a nemzetközi viszonylatban is rangos Concorso Internazionale – Grand Prix di Natale karácsonyi balettversenyén. A Diótörő pas de deux négy díjat is elhódított.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Rövid időn belül másodszor szerepeltek sikerrel a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) hallgatói rangos nemzetközi versenyen. Nemrég ért véget ugyanis a Concorso Internazionale – Grand Prix di Natale karácsonyi balettverseny, amelyen az intézmény diákjai két első, valamint számos dobogós helyet szereztek, ezzel is bizonyítva, hogy az MTE a haza balett- és táncművészhagyományok nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő ápolója.

A Concorso Internazionale – Grand Prix di Natale verseny, az MTE szempontjából fontos eredményei

Klasszikus junior szóló:

 • 2. helyen végzett Németh Lili
 • 3. helyen végzett Bajza Gréta

Mindketten VI. évfolyamosok és Kazinczy Eszter növendékei.

Klasszikus szenior szóló:

 • 2. helyen zárt Kökény-Hámori Kamill VIII. évfolyamos hallgató, Medvecz József tanítványa.
 • 3. lett Boboi Felix, Turi Sándor VII. évfolyamos hallgatója.

Klasszikus csoportos szám:

 • 1. helyett érdemelt ki az V. évfolyam Órakeringő (Coppélia) produkciója, amely id. Harangozó Gyula koreográfiája, amelyet Kövessy Angéla évfolyamvezető „alakított” a lányokra.

Szenior modern:

 • 2. lett Csípán Csenge, Barna Mónika VIII. évfolyamos hallgatója, Kulcsár Noémi koreográfiájával.
 • Ugyancsak 2. helyen zárt Krasznai Árnika a Modern III. évfolyamból. Évfolyamvezető: Csizmadia Tamás, koreográfus: Wéninger Dalma.
 • 3. helyezést szerzett Gáspár Sámuel, Medvecz József VIII. évfolyamos hallgatója, Kalmár Attila szólójával.

Modern szenior duett:

 • 1. helyezést ért el Gáspár Sámuel és Szabó Rozina. Előbbi Medvecz József VIII. évfolyamos hallgatója, míg a VII. évfolyamos Szabó Rozina Volf Katalin tanítványa. Koreográfus: Csizmadia Tamás.

Négy díjat nyert a Diótörő pas de deux

 • A Christmas Dance kategória első díját, a verseny Grand Prix Natale fődíját és a Kultúráért különdíjat két IX. évfolyamos hallgató, Okura Iku (Fodorné Molnár Márta tanítványa) és Koizumi Juza (balettmestere Macher Szilárd) érdemelte ki.
 • A legjobb koreográfia díját Macher Szilárd kapta az MTE hagyományos előadásában nyújtott teljesítményéért.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Koizumi Juza és Okura Iku a Diótörőben (Fotó/Forrás: Csillag Pál / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Magyar Táncművészeti Egyetem

A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) 1950-ben Állami Balettintézet néven alakult, 1983-ban főiskolai, 2017. február 1-től egyetemi rangot kapott. 

„A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon. A tánc expanziójáért élek, hogy napvilágra jöjjön a táncnak ez az akarása, hogy legyen tánc, és hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hogy melyik ez a hely? Az első. Legalábbis véleményem szerint.”

Az idézet Maurice Béjart-tól, a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusától származik, akinek gondolataival a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár „teljes mértékben” azonosulni tud.

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak, munkatársainak célja, hogy európaszerte elismert, jövőorientált képzési intézményként készen álljon a 21. századi társadalom kihívásaira az oktatás, a kultúra és azon belül a táncművészet eszközeivel.

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Zenés színház

Párkapcsolati dráma színes háttér előtt – A víg özvegy Zürichben

Az operettműfaj megújítójaként is emlegetett ausztrál rendező, Barrie Kosky ezúttal Lehár-műhöz nyúlt. Produkciójában ezúttal sem alkalmazott túl radikális eszközöket, már amennyiben nem tekintjük annak az emberi lélek mélységeit feltáró elemzést.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Főszerepben az ifjú balettművészek – újra Grand Audition a Magyar Táncművészeti Egyetemen

Február 23-24-én, pénteken és szombaton ismét visszatér – immár hagyományosan – Budapestre, a Magyar Táncművészeti Egyetemre a Párizsban és Barcelonában évek óta megrendezésre kerülő Grand Audition.
Tánc ajánló

Esküvői fieszta a Feledi Projecttel

Imidzs videóval és felújítással kezdi az évet a Feledi Project. Még decemberben forgatták le a kisfilmet a társulat művészei, amelynek célja még jobban fókuszba helyezni a mozgást, a táncot, s ezzel együtt a Feledi Projectet.
Tánc hír

Nagy sikert aratott a Győri Balett Anna Karenina-előadása Kolumbiában

A 2023 áprilisában megrendezett, 6. Festival de Música Clásica de Bogotá fesztiválon aratott siker után 2024-ben ismét Bogotában vendégszerepelt a Győri Balett társulata.
Tánc hír

Yaniv Abraham gazdagította a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak művészi látásmódját

Január második felében a Magyar Táncművészeti Egyetem vendége volt Yaniv Abraham. A neves izraeli koreográfus és tánctanár a negyedéves moderntánc szakos hallgatókkal dolgozott együtt.
Tánc hír

A Magyar Táncművészeti Egyetemre látogat az elismert szlovák balettművész, Mario Radacovsky

A Brnói Nemzeti Színház Balettjének igazgatója, művészeti vezetője, az elismert balettművész és koreográfus, Mario Radacovsky, látogatása során megtekinti a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős balettévfolyamát és Csizmadia Tamás szervezésében gyakorlatot is tart a hallgatóknak.