Tánc

Újabb dokumentumfilm készül Szergej Polunyinról

2019.11.21. 16:45
Ajánlom
A Satori című film a botrányos balett-táncos életének legújabb fejezeteit viszi vászonra, de azt egyelőre nem tudni, a film érinti-e majd a közösségi médiában tavaly elkövetett ámokfutását.

A filmet ugyanaz az Oscar-jelölt rendező, Steven Cantor rendezi, aki a Dancer című portréfilmet készítette Polunyinról. A Satori részben az ukrán sztár azonos című koreográfiájának próbafolyamatát kíséri figyelemmel. Míg tehát a Dancer elsősorban Polunyin magánéleti, családi hátterére fókuszált, addig a Satori egy olyan film lesz,a miben az alkotó kerül előtérbe.

Ahogy a Dancert, úgy ezt a filmet is a WestEnd Film fogja világszerte forgalmazni. A producerek, Steven Cantor mellett Gabrielle Tana és Jamie Schutz a következőkkel magyarázták az újabb film létrejöttét:

„Egészen le voltunk nyűgözve a Dancer világszintű fogadtatásától, ezért úgy döntöttünk, az időben előrehaladva követjük Szergej útját, hiszen ő egy enigmatikus, ugyanakkor lélegzetelállító tehetségű fiatalember”

– mondta Cantor. Hozzátette: „Míg a Dancer az ő magánéletére is kiterjedt, beleértve a családját és az inspirációs forrásait, addig a Satori sokkal inkább a kreatív alkotói folyamatokat mutatja be vele kapcsolatban, mint táncos és mint – első alkalommal bemutatkozó – koreográfus helyezi a figyelem homlokterébe”. A WestEnd szerint a Satori „lehántja a rétegeket” a balett legellentmondásosabb figurájáról. Maya Amsellem, a film kommunikációs  menedzsere  azt mondta, hatalmas kíváncsiság övezi a közönség részéről Poluynin minden lépését, a Satori pedig felfedi ezeket.

A film híre azonban nem mindenkit tölt el örömmel. A Dance Magazine véleménycikke szerint például itt az ideje, hogy végre abbahagyjuk a Polunyinról való beszédet.

Emlékeztet, a címadó Satori című darab, Polunyin első koreográfiája csekély érdeklődés mellett futott, és a kritikai visszhangja sem volt túl fényes. Emellett pedig mindannyian emékszünk egy évvel ezelőtti ámokfutására a közösségi médiában, ahol homofób és szexista gyűlöletbeszédet zúdított követőire. A Párizsi Opera Balett ezek hatására felfüggesztette a vele való együttműködést, majd egy bizarr interjú is készült vele a Guardianen és a BBC-ben, amikben megpróbálja magyarázni a bizonyítványát. Mára úgy tűnik, kezdenek elülni a botrány hullámai, a FB-on és az Instagramon is csak alkotói munkájával kapcsolatosan posztol, júniusban új darabot mutatott be a londoni Palladiumban, és jótékonysági akciót is indított az orosz balettképzés támogatására. Mindez azt sugallja,

Polunyin megpróbálja helyreállítani imidzsét, amit egy évvel ezelőtt csaknem a porig rombolt.

Ugyanakkor a Dance Magazin szerzője, Courtney Escoyne szerint, amikor filmet forgatunk róla, cikket írunk róla (ez itt az önirónia helye - a szerk.) tovább pumpáljuk amúgy sem kicsi egóját, és azt adjuk neki, amire vágyik: figyelmet. Vagyis megerősítjük abban a meggyőződésében, hogy azt tehet, amit csak akar. Talán igaza van abban, hogy ugyanezt a figyelmet ezentúl olyan táncosokra fordíthatnánk, akiket nem részegít, vagy tesz démonivá a figyelemmel járó hatalom. Az mindenesetre valóban túlzásnak hat, hogy a mindössze 29 éves táncosról máris két portré jellegű film született. 

(forrás: variety.com, dancemagazine.com, a fejlécképen a Satori című darab plakátja)

Így világosodott meg Szergej Polunyin

Kapcsolódó

Így világosodott meg Szergej Polunyin

Nagy dobásra készül a világhírű táncművész: december 5. és 9. között a londoni Colosseumban mutatja be pályája mérföldkövét jelentő, Satori című előadássorozatát Project Polunin elnevezésű kezdeményezése keretében.

Polunyin táncba foglalta saját karaktergyilkosságát

Polunyin táncba foglalta saját karaktergyilkosságát

A BBC-nek adott interjút a lassan antihőssé váló táncos az Instagram-os ámokfutásáról és legújabb előadásáról, amiben az őrült pap, Raszputyin alakját táncolja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Jazz/World

Visszakapta az ellopott hegedűjét Lajkó Félix

Sajtónyilvánosság előtt kapta vissza ellopott hegedűjét Lajkó Félix január 23-án, csütörtökön, Újvidéken.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Milyen hatással van az alkotói munkára a klímavészhelyzet? – Beszélgetés a Trafóklubban

A klímavédelem témakörét járja körbe február 13-án Duda Éva (Duda Éva Társulat), Hevesi Flóra (Greenpeace) és Macskásy Éva (Fridays For Future) a Trafóban.
Tánc ajánló

Vizuális színpadi varázslat – Kiállítás a Magyar Állami Népi Együttes jelmezeiből

A Magyar Állami Népi Együttes mindennapjait is bemutató tárlatot Bodor Johanna táncművész, koreográfus nyitja meg január 25-én.
Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.