Tánc

Újabb dokumentumfilm készül Szergej Polunyinról

2019.11.21. 16:45
Ajánlom
A Satori című film a botrányos balett-táncos életének legújabb fejezeteit viszi vászonra, de azt egyelőre nem tudni, a film érinti-e majd a közösségi médiában tavaly elkövetett ámokfutását.

A filmet ugyanaz az Oscar-jelölt rendező, Steven Cantor rendezi, aki a Dancer című portréfilmet készítette Polunyinról. A Satori részben az ukrán sztár azonos című koreográfiájának próbafolyamatát kíséri figyelemmel. Míg tehát a Dancer elsősorban Polunyin magánéleti, családi hátterére fókuszált, addig a Satori egy olyan film lesz,a miben az alkotó kerül előtérbe.

Ahogy a Dancert, úgy ezt a filmet is a WestEnd Film fogja világszerte forgalmazni. A producerek, Steven Cantor mellett Gabrielle Tana és Jamie Schutz a következőkkel magyarázták az újabb film létrejöttét:

„Egészen le voltunk nyűgözve a Dancer világszintű fogadtatásától, ezért úgy döntöttünk, az időben előrehaladva követjük Szergej útját, hiszen ő egy enigmatikus, ugyanakkor lélegzetelállító tehetségű fiatalember”

– mondta Cantor. Hozzátette: „Míg a Dancer az ő magánéletére is kiterjedt, beleértve a családját és az inspirációs forrásait, addig a Satori sokkal inkább a kreatív alkotói folyamatokat mutatja be vele kapcsolatban, mint táncos és mint – első alkalommal bemutatkozó – koreográfus helyezi a figyelem homlokterébe”. A WestEnd szerint a Satori „lehántja a rétegeket” a balett legellentmondásosabb figurájáról. Maya Amsellem, a film kommunikációs  menedzsere  azt mondta, hatalmas kíváncsiság övezi a közönség részéről Poluynin minden lépését, a Satori pedig felfedi ezeket.

A film híre azonban nem mindenkit tölt el örömmel. A Dance Magazine véleménycikke szerint például itt az ideje, hogy végre abbahagyjuk a Polunyinról való beszédet.

Emlékeztet, a címadó Satori című darab, Polunyin első koreográfiája csekély érdeklődés mellett futott, és a kritikai visszhangja sem volt túl fényes. Emellett pedig mindannyian emékszünk egy évvel ezelőtti ámokfutására a közösségi médiában, ahol homofób és szexista gyűlöletbeszédet zúdított követőire. A Párizsi Opera Balett ezek hatására felfüggesztette a vele való együttműködést, majd egy bizarr interjú is készült vele a Guardianen és a BBC-ben, amikben megpróbálja magyarázni a bizonyítványát. Mára úgy tűnik, kezdenek elülni a botrány hullámai, a FB-on és az Instagramon is csak alkotói munkájával kapcsolatosan posztol, júniusban új darabot mutatott be a londoni Palladiumban, és jótékonysági akciót is indított az orosz balettképzés támogatására. Mindez azt sugallja,

Polunyin megpróbálja helyreállítani imidzsét, amit egy évvel ezelőtt csaknem a porig rombolt.

Ugyanakkor a Dance Magazin szerzője, Courtney Escoyne szerint, amikor filmet forgatunk róla, cikket írunk róla (ez itt az önirónia helye - a szerk.) tovább pumpáljuk amúgy sem kicsi egóját, és azt adjuk neki, amire vágyik: figyelmet. Vagyis megerősítjük abban a meggyőződésében, hogy azt tehet, amit csak akar. Talán igaza van abban, hogy ugyanezt a figyelmet ezentúl olyan táncosokra fordíthatnánk, akiket nem részegít, vagy tesz démonivá a figyelemmel járó hatalom. Az mindenesetre valóban túlzásnak hat, hogy a mindössze 29 éves táncosról máris két portré jellegű film született. 

(forrás: variety.com, dancemagazine.com, a fejlécképen a Satori című darab plakátja)

Így világosodott meg Szergej Polunyin

Kapcsolódó

Így világosodott meg Szergej Polunyin

Nagy dobásra készül a világhírű táncművész: december 5. és 9. között a londoni Colosseumban mutatja be pályája mérföldkövét jelentő, Satori című előadássorozatát Project Polunin elnevezésű kezdeményezése keretében.

Polunyin táncba foglalta saját karaktergyilkosságát

Polunyin táncba foglalta saját karaktergyilkosságát

A BBC-nek adott interjút a lassan antihőssé váló táncos az Instagram-os ámokfutásáról és legújabb előadásáról, amiben az őrült pap, Raszputyin alakját táncolja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.
Tánc hír

Magyarországra hozza szociális cirkusz programját a Cirquel du Soleil

Veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó szakembereknek indított továbbképzést a Cirque du Soleil-jel együttműködésben a Recirquel.
Tánc hír

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.
Tánc interjú

Milyen esélyeink vannak a függetlenségre? – Interjú Juhász Katával

Juhász Kata a Declaration of Indepence című szólójában a stand-up, a fizikai színház és a kortárs tánc elemeinek ötvözésével járja körbe az egyik legégetőbb kérdést: milyen fajta függéseknek van ma kitéve az egyén a mediatizált és átpolitizált európai kulturális térben? A darab az USA és Dánia után a dunaPart –Kortárs Előadóművészeti Platformon is bemutatkozott.
Tánc magazin

Klasszikus balettek, amik mai szemmel diszkriminatívnak tűnhetnek

Itt A diótörő-szezon, amelynek egyes karaktertáncai kapcsán újra rácsodálkozhatunk, vajon bizonyos pontokon nem rögzítenek-e meghaladott ábrázolásmódokat ezek a 19. századi balettek?