Tánc

Újabb dokumentumfilm készül Szergej Polunyinról

2019.11.21. 16:45
Ajánlom
A Satori című film a botrányos balett-táncos életének legújabb fejezeteit viszi vászonra, de azt egyelőre nem tudni, a film érinti-e majd a közösségi médiában tavaly elkövetett ámokfutását.

A filmet ugyanaz az Oscar-jelölt rendező, Steven Cantor rendezi, aki a Dancer című portréfilmet készítette Polunyinról. A Satori részben az ukrán sztár azonos című koreográfiájának próbafolyamatát kíséri figyelemmel. Míg tehát a Dancer elsősorban Polunyin magánéleti, családi hátterére fókuszált, addig a Satori egy olyan film lesz,a miben az alkotó kerül előtérbe.

Ahogy a Dancert, úgy ezt a filmet is a WestEnd Film fogja világszerte forgalmazni. A producerek, Steven Cantor mellett Gabrielle Tana és Jamie Schutz a következőkkel magyarázták az újabb film létrejöttét:

„Egészen le voltunk nyűgözve a Dancer világszintű fogadtatásától, ezért úgy döntöttünk, az időben előrehaladva követjük Szergej útját, hiszen ő egy enigmatikus, ugyanakkor lélegzetelállító tehetségű fiatalember”

– mondta Cantor. Hozzátette: „Míg a Dancer az ő magánéletére is kiterjedt, beleértve a családját és az inspirációs forrásait, addig a Satori sokkal inkább a kreatív alkotói folyamatokat mutatja be vele kapcsolatban, mint táncos és mint – első alkalommal bemutatkozó – koreográfus helyezi a figyelem homlokterébe”. A WestEnd szerint a Satori „lehántja a rétegeket” a balett legellentmondásosabb figurájáról. Maya Amsellem, a film kommunikációs  menedzsere  azt mondta, hatalmas kíváncsiság övezi a közönség részéről Poluynin minden lépését, a Satori pedig felfedi ezeket.

A film híre azonban nem mindenkit tölt el örömmel. A Dance Magazine véleménycikke szerint például itt az ideje, hogy végre abbahagyjuk a Polunyinról való beszédet.

Emlékeztet, a címadó Satori című darab, Polunyin első koreográfiája csekély érdeklődés mellett futott, és a kritikai visszhangja sem volt túl fényes. Emellett pedig mindannyian emékszünk egy évvel ezelőtti ámokfutására a közösségi médiában, ahol homofób és szexista gyűlöletbeszédet zúdított követőire. A Párizsi Opera Balett ezek hatására felfüggesztette a vele való együttműködést, majd egy bizarr interjú is készült vele a Guardianen és a BBC-ben, amikben megpróbálja magyarázni a bizonyítványát. Mára úgy tűnik, kezdenek elülni a botrány hullámai, a FB-on és az Instagramon is csak alkotói munkájával kapcsolatosan posztol, júniusban új darabot mutatott be a londoni Palladiumban, és jótékonysági akciót is indított az orosz balettképzés támogatására. Mindez azt sugallja,

Polunyin megpróbálja helyreállítani imidzsét, amit egy évvel ezelőtt csaknem a porig rombolt.

Ugyanakkor a Dance Magazin szerzője, Courtney Escoyne szerint, amikor filmet forgatunk róla, cikket írunk róla (ez itt az önirónia helye - a szerk.) tovább pumpáljuk amúgy sem kicsi egóját, és azt adjuk neki, amire vágyik: figyelmet. Vagyis megerősítjük abban a meggyőződésében, hogy azt tehet, amit csak akar. Talán igaza van abban, hogy ugyanezt a figyelmet ezentúl olyan táncosokra fordíthatnánk, akiket nem részegít, vagy tesz démonivá a figyelemmel járó hatalom. Az mindenesetre valóban túlzásnak hat, hogy a mindössze 29 éves táncosról máris két portré jellegű film született. 

(forrás: variety.com, dancemagazine.com, a fejlécképen a Satori című darab plakátja)

Így világosodott meg Szergej Polunyin

Kapcsolódó

Így világosodott meg Szergej Polunyin

Nagy dobásra készül a világhírű táncművész: december 5. és 9. között a londoni Colosseumban mutatja be pályája mérföldkövét jelentő, Satori című előadássorozatát Project Polunin elnevezésű kezdeményezése keretében.

Polunyin táncba foglalta saját karaktergyilkosságát

Polunyin táncba foglalta saját karaktergyilkosságát

A BBC-nek adott interjút a lassan antihőssé váló táncos az Instagram-os ámokfutásáról és legújabb előadásáról, amiben az őrült pap, Raszputyin alakját táncolja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.