Tánc

Újcirkusz és utcai tánc a Tap Factory-től

2015.04.07. 10:58
Ajánlom
Áprilisban először jön Magyarországra, és háromállomásos előadással indít a világhírű Tap Factory show. A különleges produkció az utcai zenétől a dobokon keresztül az akrobatikáig, az új cirkusz jellegzetességeivel fűszerezve mindent felvonultat, amitől szórakoztató és látványos lehet egy előadás.

A nagyvárosi kultúrából feltörekvő hip-hop és a tradicionálisabb sztepptánc elemeit élőzenével vegyítő Tap Factory turné állomásainak Budapest mellett Pécs és Veszprém ad helyet. Aki szereti a STOMP-ot, a Lord of the Dance-t és a Cirque du Soleil-t, és kíváncsi arra, hogy e formációk különböző stílusait hogyan lehet ízlésesen újragondolni és ismét kerek egésszé gyúrni, annak ajánljuk a Tap Factory előadását.

Az indusztriális látványvilágot tükröző, egyszerre vadító és humoros előadás alatt a 8 fős csapat tagjai hordókon, autó felniken, közlekedési táblákon, úgynevezett „városi dobokon" diktálják a lüktető ritmust, ami hol erőteljesebben, hol könnyedebben - szinte a háttérből - kíséri a sztepp, az akrobatika és a tánc különleges kombinációjából összeálló műsort. 

Az előadás producere, Patrice Marques nevéhez olyan show-k fűződnek, mint a Stomp vagy David Copperfield produkciói.  A világkörüli turné részeként hazánkba látogató, többszörösen díjnyertes produkciót pedig az a Vincent Pausanias hívta életre, aki számos szenvedélyes és nagy sikert aratott tap dance előadás koreográfusaként és rendezőjeként vált ismertté. Ha ez még nem lenne elég garancia a felhőtlen szórakozásra, az előadás táncosai is rátesznek egy lapáttal. A világ legkülönbözőbb részeiről érkező csapattagok között sztepp-, urban dance és capoeira táncosok, kubai és afrikai ütősök és francia cirkuszi akrobaták is vannak, akik felléptek már a világ szinte összes ismertebb színpadán.

A show egyik központi elemét a sztepptánc adja. 1930-as '40-es években teret hódító műfaj számos táncost inspirált, a későbbiekben pedig a musical filmek és színdarabok elengedhetetlen részévé vált. A Tap Factory egyedülálló előadása során most élőben is megnézhetjük, hogy napjainkra hová fejlődött, miként változott a műfaj, melyben többek között olyan tehetséges táncosok lesznek segítségünkre, a kétszeres sztepp világbajnok Gilles Guenat vagy a "So You Think You Can Dance" című táncos tehetségkutató műsor francia finalistája, Jérémie Champagne.

A Tap Factory stílusában emellett fontos szerepet játszó új cirkusz is nagy utat járt be, mire megtalálta jelenlegi formáját és választ talált a 21. századi közönség igényeire. Az új cirkusz jóval összetettebb elődjénél, az akrobata mutatványok itt már lélegzetelállító trükkökből eszközzé, mély karakterrajzzal dolgozó elbeszélések káprázatos elemeivé váltak. Több figyelmet szentelnek az esztétikai összhatásra, a jellemfejlődésre, valamint az elbeszélés tartalmára és vonalvezetésére is. A Tap Factory által színpadra vitt produkciók tehát nem írhatók le látványos trükkök láncolataiként - sokkal inkább tekinthetők kiforrott cselekménnyel rendelkező, attrakciókkal tűzdelt és gazdagított műveknek.

A másik stíluselem, ami meghatározza a világ minden tájáról kiegészülő, de nagyrészt francia tagokból álló csapat produkcióit, az az utcai tánc. Ez a műfaj a breaktánctól a funky-n át minden olyan táncfajtát magában foglal, ami nem hagyományos táncstúdiók falai között alakult ki. Az utcai tánc minden válfajára jellemző az improvizáció és a zenei beleérzés. Ez persze nem azt jelenti, hogy a sokszor városi néptáncként is emlegetett utcai tánc alá sorolható egyes ágazatoknak ne lennének kialakult és viszonylag kötött stílusjegyei és csak rájuk jellemző mozdulatok, csupán azt, hogy egyes régióknak hasonló, mégis sokban különböző koreográfiai elemei lehetnek.

Az előadások időpontjai és helyszínei:

Pécs, Kodály Központ: 2015. április 13., 19:00

Veszprém Aréna: 2015. április 14., 19:00

Budapest Kongresszusi Központ: 2015. április 19., 15:00, 20:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.