Tánc

Újcirkusz és utcai tánc a Tap Factory-től

2015.04.07. 10:58
Ajánlom
Áprilisban először jön Magyarországra, és háromállomásos előadással indít a világhírű Tap Factory show. A különleges produkció az utcai zenétől a dobokon keresztül az akrobatikáig, az új cirkusz jellegzetességeivel fűszerezve mindent felvonultat, amitől szórakoztató és látványos lehet egy előadás.

A nagyvárosi kultúrából feltörekvő hip-hop és a tradicionálisabb sztepptánc elemeit élőzenével vegyítő Tap Factory turné állomásainak Budapest mellett Pécs és Veszprém ad helyet. Aki szereti a STOMP-ot, a Lord of the Dance-t és a Cirque du Soleil-t, és kíváncsi arra, hogy e formációk különböző stílusait hogyan lehet ízlésesen újragondolni és ismét kerek egésszé gyúrni, annak ajánljuk a Tap Factory előadását.

Az indusztriális látványvilágot tükröző, egyszerre vadító és humoros előadás alatt a 8 fős csapat tagjai hordókon, autó felniken, közlekedési táblákon, úgynevezett „városi dobokon" diktálják a lüktető ritmust, ami hol erőteljesebben, hol könnyedebben - szinte a háttérből - kíséri a sztepp, az akrobatika és a tánc különleges kombinációjából összeálló műsort. 

Az előadás producere, Patrice Marques nevéhez olyan show-k fűződnek, mint a Stomp vagy David Copperfield produkciói.  A világkörüli turné részeként hazánkba látogató, többszörösen díjnyertes produkciót pedig az a Vincent Pausanias hívta életre, aki számos szenvedélyes és nagy sikert aratott tap dance előadás koreográfusaként és rendezőjeként vált ismertté. Ha ez még nem lenne elég garancia a felhőtlen szórakozásra, az előadás táncosai is rátesznek egy lapáttal. A világ legkülönbözőbb részeiről érkező csapattagok között sztepp-, urban dance és capoeira táncosok, kubai és afrikai ütősök és francia cirkuszi akrobaták is vannak, akik felléptek már a világ szinte összes ismertebb színpadán.

A show egyik központi elemét a sztepptánc adja. 1930-as '40-es években teret hódító műfaj számos táncost inspirált, a későbbiekben pedig a musical filmek és színdarabok elengedhetetlen részévé vált. A Tap Factory egyedülálló előadása során most élőben is megnézhetjük, hogy napjainkra hová fejlődött, miként változott a műfaj, melyben többek között olyan tehetséges táncosok lesznek segítségünkre, a kétszeres sztepp világbajnok Gilles Guenat vagy a "So You Think You Can Dance" című táncos tehetségkutató műsor francia finalistája, Jérémie Champagne.

A Tap Factory stílusában emellett fontos szerepet játszó új cirkusz is nagy utat járt be, mire megtalálta jelenlegi formáját és választ talált a 21. századi közönség igényeire. Az új cirkusz jóval összetettebb elődjénél, az akrobata mutatványok itt már lélegzetelállító trükkökből eszközzé, mély karakterrajzzal dolgozó elbeszélések káprázatos elemeivé váltak. Több figyelmet szentelnek az esztétikai összhatásra, a jellemfejlődésre, valamint az elbeszélés tartalmára és vonalvezetésére is. A Tap Factory által színpadra vitt produkciók tehát nem írhatók le látványos trükkök láncolataiként - sokkal inkább tekinthetők kiforrott cselekménnyel rendelkező, attrakciókkal tűzdelt és gazdagított műveknek.

A másik stíluselem, ami meghatározza a világ minden tájáról kiegészülő, de nagyrészt francia tagokból álló csapat produkcióit, az az utcai tánc. Ez a műfaj a breaktánctól a funky-n át minden olyan táncfajtát magában foglal, ami nem hagyományos táncstúdiók falai között alakult ki. Az utcai tánc minden válfajára jellemző az improvizáció és a zenei beleérzés. Ez persze nem azt jelenti, hogy a sokszor városi néptáncként is emlegetett utcai tánc alá sorolható egyes ágazatoknak ne lennének kialakult és viszonylag kötött stílusjegyei és csak rájuk jellemző mozdulatok, csupán azt, hogy egyes régióknak hasonló, mégis sokban különböző koreográfiai elemei lehetnek.

Az előadások időpontjai és helyszínei:

Pécs, Kodály Központ: 2015. április 13., 19:00

Veszprém Aréna: 2015. április 14., 19:00

Budapest Kongresszusi Központ: 2015. április 19., 15:00, 20:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élet és a halál közti lebegés – Újra színpadon Feledi János Rekviemje

A felújított előadás március 4-én látható a Nemzeti Táncszínházban, a Budapest Táncfesztivál programjában.
Tánc magazin

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Tánc hír

Névtelen vádak miatt felfüggesztették a Berlini Állami Balettiskola két vezetőjét

A bejelentés a tanítványokkal való rossz bánásmódról szól. A két vezetőt a kivizsgálás idejére felmentették a munkavégzés alól.
Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.