Tánc

Újcirkusz és utcai tánc a Tap Factory-től

2015.04.07. 10:58
Ajánlom
Áprilisban először jön Magyarországra, és háromállomásos előadással indít a világhírű Tap Factory show. A különleges produkció az utcai zenétől a dobokon keresztül az akrobatikáig, az új cirkusz jellegzetességeivel fűszerezve mindent felvonultat, amitől szórakoztató és látványos lehet egy előadás.

A nagyvárosi kultúrából feltörekvő hip-hop és a tradicionálisabb sztepptánc elemeit élőzenével vegyítő Tap Factory turné állomásainak Budapest mellett Pécs és Veszprém ad helyet. Aki szereti a STOMP-ot, a Lord of the Dance-t és a Cirque du Soleil-t, és kíváncsi arra, hogy e formációk különböző stílusait hogyan lehet ízlésesen újragondolni és ismét kerek egésszé gyúrni, annak ajánljuk a Tap Factory előadását.

Az indusztriális látványvilágot tükröző, egyszerre vadító és humoros előadás alatt a 8 fős csapat tagjai hordókon, autó felniken, közlekedési táblákon, úgynevezett „városi dobokon" diktálják a lüktető ritmust, ami hol erőteljesebben, hol könnyedebben - szinte a háttérből - kíséri a sztepp, az akrobatika és a tánc különleges kombinációjából összeálló műsort. 

Az előadás producere, Patrice Marques nevéhez olyan show-k fűződnek, mint a Stomp vagy David Copperfield produkciói.  A világkörüli turné részeként hazánkba látogató, többszörösen díjnyertes produkciót pedig az a Vincent Pausanias hívta életre, aki számos szenvedélyes és nagy sikert aratott tap dance előadás koreográfusaként és rendezőjeként vált ismertté. Ha ez még nem lenne elég garancia a felhőtlen szórakozásra, az előadás táncosai is rátesznek egy lapáttal. A világ legkülönbözőbb részeiről érkező csapattagok között sztepp-, urban dance és capoeira táncosok, kubai és afrikai ütősök és francia cirkuszi akrobaták is vannak, akik felléptek már a világ szinte összes ismertebb színpadán.

A show egyik központi elemét a sztepptánc adja. 1930-as '40-es években teret hódító műfaj számos táncost inspirált, a későbbiekben pedig a musical filmek és színdarabok elengedhetetlen részévé vált. A Tap Factory egyedülálló előadása során most élőben is megnézhetjük, hogy napjainkra hová fejlődött, miként változott a műfaj, melyben többek között olyan tehetséges táncosok lesznek segítségünkre, a kétszeres sztepp világbajnok Gilles Guenat vagy a "So You Think You Can Dance" című táncos tehetségkutató műsor francia finalistája, Jérémie Champagne.

A Tap Factory stílusában emellett fontos szerepet játszó új cirkusz is nagy utat járt be, mire megtalálta jelenlegi formáját és választ talált a 21. századi közönség igényeire. Az új cirkusz jóval összetettebb elődjénél, az akrobata mutatványok itt már lélegzetelállító trükkökből eszközzé, mély karakterrajzzal dolgozó elbeszélések káprázatos elemeivé váltak. Több figyelmet szentelnek az esztétikai összhatásra, a jellemfejlődésre, valamint az elbeszélés tartalmára és vonalvezetésére is. A Tap Factory által színpadra vitt produkciók tehát nem írhatók le látványos trükkök láncolataiként - sokkal inkább tekinthetők kiforrott cselekménnyel rendelkező, attrakciókkal tűzdelt és gazdagított műveknek.

A másik stíluselem, ami meghatározza a világ minden tájáról kiegészülő, de nagyrészt francia tagokból álló csapat produkcióit, az az utcai tánc. Ez a műfaj a breaktánctól a funky-n át minden olyan táncfajtát magában foglal, ami nem hagyományos táncstúdiók falai között alakult ki. Az utcai tánc minden válfajára jellemző az improvizáció és a zenei beleérzés. Ez persze nem azt jelenti, hogy a sokszor városi néptáncként is emlegetett utcai tánc alá sorolható egyes ágazatoknak ne lennének kialakult és viszonylag kötött stílusjegyei és csak rájuk jellemző mozdulatok, csupán azt, hogy egyes régióknak hasonló, mégis sokban különböző koreográfiai elemei lehetnek.

Az előadások időpontjai és helyszínei:

Pécs, Kodály Központ: 2015. április 13., 19:00

Veszprém Aréna: 2015. április 14., 19:00

Budapest Kongresszusi Központ: 2015. április 19., 15:00, 20:00

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Tim Burton világát is megidézi a Fővárosi Nagycirkusz új bemutatója

Az április 20-án bemutatott Repülőcirkusz című show-t a világhírű artista, Kristóf Krisztián rendezte, aki olyan jeleneteket is beemelt a cirkuszi előadásba, amiket Tim Burton kérésére álmodott meg a Dumbo című amerikai filmhez.
Tánc interjú

"A tánc segít eggyé olvadnunk a természettel" – Interjú a TAO Dance Theater vezetőjével

Igazi kuriózum lesz májusban a Nemzeti Táncszínházba látogató TAO Dance Theater, akik ezúttal a világhírű Numerical Series (Számsorok) című alkotásukból az 5 & 9 számú koreográfiákat mutatják be a magyar közönségnek. Az előadás kapcsán Tao Ye-t kérdeztük.
Tánc ajánló

Táncra fordítja le Bartók kórusműveit a Duna Művészegyüttes

Az Elmúlt időkből – Bartók & Folk című előadásban április 25-én a Szent Efrém férfikarral közösen mozdítják meg Bartók műveit.
Tánc ajánló

A láthatatlant teszi láthatóvá a Közép-Európa Táncszínház

Hámor József koreográfiájának címszereplője ezúttal az embereket összekötő, láthatatlan, finom és szakadékony szál, amit sejtelmes sziruppal, vagy félelmes szakralitással szokás szervírozni. Az április 30-án látható darab ezzel szemben könnyeden közelít a súlyossághoz.
Tánc hír

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.