Tánc

Újraértelmezett táncmozdulatok a Trafóban

2021.12.01. 11:45
Ajánlom
Maurer Milán táncművész két nem mindennapi táncelőadással érkezik a Trafóba: december 9-én és 10-én a Cage, 14-én pedig a Sziget – Táncmonológok fényfürdőben című produkcióval áll színpadra.

Milán pályatársaihoz képest későn, 15 éves korában kezdett a balett iránt érdeklődni. „Szerelem volt első látásra” – emlékezett vissza, és bár karrierje egy musicallel, a Pécsi Nemzeti Színház Olivér című darabjával kezdődött, hamar megtalálták a táncos feladatok. A művész azóta nemzetközi szinten is ismert és elismert táncos lett, az Egyesült Államoktól Németországig a világ számos pontján megfordult.

Táncával rendszeresen feszegeti a műfaj határait, a Cage – amely egy új generációs társulás első előadásaként kerül színpadra – például vizionális perspektívába helyezi a jelent, megidézve egy vágyott, illúziókra épülő kort. Az előadás fel-felvillanó emlékképeket tár a néző elé, az érzelmek oldaláról közelítve a témához.

A táncosok azonban nem kínálnak konkrét értelmezéseket, a közönségre bízzák a látottak befogadását.

A FrenAK szabta keretek között az a Radikal Dance formáció (melynek tagjai Esterházy Fanni, Eoin MacDonncha, Maurer Milán és Anibal dos Santos) egyetlen célja az önazonosság és hitelesség.

bobal_cage-113959.jpg

Maurer Milán a Cage-ben (Fotó/Forrás: Bobal Photography)

A Góbi Rita Társulat Sziget című táncmonológja sem illeszthető konkrét műfaji keretek közé: a produkció a tánc és képzőművészet határmezsgyéjén mozog. A tér két szigetre oszlik, melyre kikerülhetetlenül süt az életet adó Nap, a szigeteket azonban saját világegyetemükbe zárt, magányos lelkek lakják. Találkozásaikat csupán annak a természetes mágneses vonzódásnak, amely egyre közelebb sodorja őket egymáshoz. Kiszolgáltatottság, összeolvadás, a társra találás vágya keveredik a két alak táncában.

A Cage december 9-én és 10-én, a Sziget – Táncmonológok fényfürdőben pedig december 14-én látható a Trafóban.

Fejléckép: jelenet a Szigetből (fotó: Bobal Photography)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.
Tánc hír

Újabb díjakat nyertek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

Két első, valamint számos dobogós helyezést értek el az intézmény hallgatói a nemzetközi viszonylatban is rangos Concorso Internazionale – Grand Prix di Natale karácsonyi balettversenyén. A Diótörő pas de deux négy díjat is elhódított.
Tánc hír

Január 6-ig lehet jelentkezni a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételi előkészítőjére

A Magyar Táncművészeti Egyetem felvételt hirdet a 2023/24-es tanév felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész szakirányon, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra, amelynél a következő tanévben az osztály közösen indul.