Tánc

Újraértelmezett táncmozdulatok a Trafóban

2021.12.01. 11:45
Ajánlom
Maurer Milán táncművész két nem mindennapi táncelőadással érkezik a Trafóba: december 9-én és 10-én a Cage, 14-én pedig a Sziget – Táncmonológok fényfürdőben című produkcióval áll színpadra.

Milán pályatársaihoz képest későn, 15 éves korában kezdett a balett iránt érdeklődni. „Szerelem volt első látásra” – emlékezett vissza, és bár karrierje egy musicallel, a Pécsi Nemzeti Színház Olivér című darabjával kezdődött, hamar megtalálták a táncos feladatok. A művész azóta nemzetközi szinten is ismert és elismert táncos lett, az Egyesült Államoktól Németországig a világ számos pontján megfordult.

Táncával rendszeresen feszegeti a műfaj határait, a Cage – amely egy új generációs társulás első előadásaként kerül színpadra – például vizionális perspektívába helyezi a jelent, megidézve egy vágyott, illúziókra épülő kort. Az előadás fel-felvillanó emlékképeket tár a néző elé, az érzelmek oldaláról közelítve a témához.

A táncosok azonban nem kínálnak konkrét értelmezéseket, a közönségre bízzák a látottak befogadását.

A FrenAK szabta keretek között az a Radikal Dance formáció (melynek tagjai Esterházy Fanni, Eoin MacDonncha, Maurer Milán és Anibal dos Santos) egyetlen célja az önazonosság és hitelesség.

bobal_cage-113959.jpg

Maurer Milán a Cage-ben (Fotó/Forrás: Bobal Photography)

A Góbi Rita Társulat Sziget című táncmonológja sem illeszthető konkrét műfaji keretek közé: a produkció a tánc és képzőművészet határmezsgyéjén mozog. A tér két szigetre oszlik, melyre kikerülhetetlenül süt az életet adó Nap, a szigeteket azonban saját világegyetemükbe zárt, magányos lelkek lakják. Találkozásaikat csupán annak a természetes mágneses vonzódásnak, amely egyre közelebb sodorja őket egymáshoz. Kiszolgáltatottság, összeolvadás, a társra találás vágya keveredik a két alak táncában.

A Cage december 9-én és 10-én, a Sziget – Táncmonológok fényfürdőben pedig december 14-én látható a Trafóban.

Fejléckép: jelenet a Szigetből (fotó: Bobal Photography)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek. 
Tánc videó

Seress Rezső Szomorú vasárnapjának remix változatára táncol Mihail Barisnyikov

Az orosz születésű világhírű amerikai balett-táncos egy amerikai street dance sztárral, Lil Buckkal készített közös klipet még 2015-ben, egy divatmárka kampányához.
Tánc gyász

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében szerdán elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.
Tánc hír

Ünnepi előadással tiszteleg Novák Tata előtt a Vígszínház

2021-ben ünnepelte 90. születésnapját Novák Ferenc Tata, melyet barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére január 25-én, egy gála keretében ünnepel meg a Vígszínház.