Tánc

Unisono

2010.03.24. 13:50
Ajánlom
A Beethoven-zenékre készülő darab koreográfusai Juronics Tamás és a római Spellbound Dance Company művészeti vezetője, Mauro Astolfi.

A két egyfelvonásos mű Beethoven zenéjére, éppen halálának 183. évfordulóján ölt alakot. Astolfi Beethoven kamarazenei műveinek dallamára a muzsika és az emberi lélek szárnyalása közti összefüggést kutatja, az ember racionális, tökéletességre törekvő énje és a társadalmi elvárásokat sokszor felrúgó érzelmei közötti konfliktust. Juronics Tamás a IX. szimfóniát választotta, a zenei világban betöltött pozíciója mellett azért tartja nagyszerű műnek, mert máig érvényes gondolatokat fogalmaz meg: az emberi lelkek, szellemek egységes, közös fellángolása, a gondolatok egy irányba hatásának ereje és harmóniája a Szegedi Kortárs Balett vezető koreográfusa szerint régi vágya minden humanista gondolkodónak, és különösen aktuális napjainkban. Juronics táncjátékában arra keresi a választ, vajon túlzott optimizmus-e ez a vágy, vajon az ilyen szellemi "unisono" képes lenne-e változtatni világunkon és mindennapjainkon.

Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója arról tájékoztatott, hogy társulata heroikus munkát végez, idén a szokásos 70 helyett 120 előadást játszik mindössze 12 táncművésszel, akik pihenés nélkül, szinte folyamatosan dolgoznak. Ilyen esetekben előfordulhatnak sérülések, most például az egyik vezető táncos, Haller János esett át térdoperáción. A táncművész jól van, dr. Varga Endre, a SZTE sebész professzora szerint 4-6 hét múlva újból színpadra léphet, őt addig az új darabban Major László helyettesíti, aki Frenák Pál társulatából érkezett Szegedre, és mindössze pár nap alatt kiválóan betanulta a koreográfiát. A Szentivánéji álomban Csetényi Vencel, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze ugrik be Haller János  helyett,  a Homo ludens című táncjátékban pedig Juronics Tamás művészeti vezető veszi át táncosa szerepét. Pataki András azt is elmondta, hogy a Szegedi Kortárs Balett a szokásosnál aktívabb jelenléttel szerepel több hazai színházban is: Budapest és Szeged mellett 13 nagyvárosban játssza 8 repertoárdarabját. Emellett az együttes külföldi vendégjátékot is vállalt, a 2010-es Sanghaji Világkiállításon a nemzetközi hírű zeneszerző, Eötvös Péter Atlantisz című művére készült Juronics-koreográfiát adja elő, az év végén pedig a Kairói Operában lép fel Carmina Burana című klasszikusával.

Mindemellett a direktor arra is rámutatott, hogy a tavaly hatályba lépő előadó művészeti törvény a társulat megszokott működési biztonságát hátrányosan befolyásolta, az ilyen jellegű együttesek strukturális és financiális hátterét nem határozta meg egyértelműen, ennek következtében a Szegedi Kortárs Balett szerződése mindössze júniusig tart a Szegedi Nemzeti Színházzal, és a jövőben is csak áthidaló kontraktust tud számukra biztosítani a teátrum. Pataki András nemcsak a Szegedi Kortárs Balett, de az egész magyarországi táncos szakma képviseletében igyekszik kidolgozni azokat a törvénymódosítási javaslatokat, amelyek a professzionálisan működő, nagy előadásszámot teljesítő társulatok művészi és gazdasági biztonságát garantálják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Tánc

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.