Tánc

Unisono

2010.03.24. 13:50
Ajánlom
A Beethoven-zenékre készülő darab koreográfusai Juronics Tamás és a római Spellbound Dance Company művészeti vezetője, Mauro Astolfi.

A két egyfelvonásos mű Beethoven zenéjére, éppen halálának 183. évfordulóján ölt alakot. Astolfi Beethoven kamarazenei műveinek dallamára a muzsika és az emberi lélek szárnyalása közti összefüggést kutatja, az ember racionális, tökéletességre törekvő énje és a társadalmi elvárásokat sokszor felrúgó érzelmei közötti konfliktust. Juronics Tamás a IX. szimfóniát választotta, a zenei világban betöltött pozíciója mellett azért tartja nagyszerű műnek, mert máig érvényes gondolatokat fogalmaz meg: az emberi lelkek, szellemek egységes, közös fellángolása, a gondolatok egy irányba hatásának ereje és harmóniája a Szegedi Kortárs Balett vezető koreográfusa szerint régi vágya minden humanista gondolkodónak, és különösen aktuális napjainkban. Juronics táncjátékában arra keresi a választ, vajon túlzott optimizmus-e ez a vágy, vajon az ilyen szellemi "unisono" képes lenne-e változtatni világunkon és mindennapjainkon.

Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója arról tájékoztatott, hogy társulata heroikus munkát végez, idén a szokásos 70 helyett 120 előadást játszik mindössze 12 táncművésszel, akik pihenés nélkül, szinte folyamatosan dolgoznak. Ilyen esetekben előfordulhatnak sérülések, most például az egyik vezető táncos, Haller János esett át térdoperáción. A táncművész jól van, dr. Varga Endre, a SZTE sebész professzora szerint 4-6 hét múlva újból színpadra léphet, őt addig az új darabban Major László helyettesíti, aki Frenák Pál társulatából érkezett Szegedre, és mindössze pár nap alatt kiválóan betanulta a koreográfiát. A Szentivánéji álomban Csetényi Vencel, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze ugrik be Haller János  helyett,  a Homo ludens című táncjátékban pedig Juronics Tamás művészeti vezető veszi át táncosa szerepét. Pataki András azt is elmondta, hogy a Szegedi Kortárs Balett a szokásosnál aktívabb jelenléttel szerepel több hazai színházban is: Budapest és Szeged mellett 13 nagyvárosban játssza 8 repertoárdarabját. Emellett az együttes külföldi vendégjátékot is vállalt, a 2010-es Sanghaji Világkiállításon a nemzetközi hírű zeneszerző, Eötvös Péter Atlantisz című művére készült Juronics-koreográfiát adja elő, az év végén pedig a Kairói Operában lép fel Carmina Burana című klasszikusával.

Mindemellett a direktor arra is rámutatott, hogy a tavaly hatályba lépő előadó művészeti törvény a társulat megszokott működési biztonságát hátrányosan befolyásolta, az ilyen jellegű együttesek strukturális és financiális hátterét nem határozta meg egyértelműen, ennek következtében a Szegedi Kortárs Balett szerződése mindössze júniusig tart a Szegedi Nemzeti Színházzal, és a jövőben is csak áthidaló kontraktust tud számukra biztosítani a teátrum. Pataki András nemcsak a Szegedi Kortárs Balett, de az egész magyarországi táncos szakma képviseletében igyekszik kidolgozni azokat a törvénymódosítási javaslatokat, amelyek a professzionálisan működő, nagy előadásszámot teljesítő társulatok művészi és gazdasági biztonságát garantálják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.