Tánc

Ünnepelni a táncot

2009.04.11. 00:00
Ajánlom
"Költészet, festészet és tánc. Uraim, mindez nem más, mint a gyönyörű természet pontos mása – vagy legalábbis annak kellene lennie." Így fogalmazott Jean-Georges Noverre az 1760-ban megjelent Levelek a táncról című munkájában a mozdulatművészetről. Noverre százötven koreográfiájának egyike sem maradt meg az utókor számára, de a balettművészetre gyakorolt hatása mind a mai napig vitathatatlan. Ezért 1982 óta a "balett nagyapjának" születésnapján, április 29-én ünnepljük a Tánc Világnapját.

Cullberg Balett, három az egyben

 

Cullberg Balett - Empty House (fotó: Urban Jörén)
 

A Svéd Nemzeti Utazó Társulat, a Riksteatern a részeként működő Cullberg Balett öt évtizede a modern táncművészet élvonalába tartozik. Mély szakmai felkészültség, erős színpadi jelenlét jellemzi a társulat minden tagját. A Cullberg Balettnél több jelentős magyar táncos és koreográfus is megfordult már, olyanok például, mint Lőrinc Katalin vagy Dózsa Imre. Az idei Táncfórum keretében a skandinávok három különálló etűdöt mutatnak be a hazai közönségnek. Az Empty House különlegessége, hogy a zenei montázsok a különc hegedűvirtuóz Lajkó Félix munkái. A Negro con Flores a sötétség-fény, komolyság-könnyedség kettőségéből építkező feszült mozdulatszekvenciák együttese, a darabbeli útkeresés pedig a felszabadulás felé vezet. A Walking Mad drámai kaland, amelyet Ravel Bolerójának dallamaira komponáltak: három nő története ez, akik önmagukról, kapcsolataikról és a férfivilágról viccesen, de mégis fájdalmasan mesélnek.

Naplegenda

 

Naplegenda
 

A mű tökéletes példája annak, hogy a Magyar Állami Népi Együttes nagy múlttal rendelkező társulata micsoda frissességet és kreativitást tud felvonultatni a hagyományok őszinte tisztelete mellett. Igazi modern darabot hoztak létre, amelyben Nikola Parov dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjében a népzenei eszközök mellett szaxofon, dobok és rézfúvósok erősítik a hangzást, és a színpadra hozzák a Napot. Az előadás koreográfiájáért Mihályi Gábor a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta Az év legjobb alkotója díját.

Bemutatkoznak a fiatal tehetségek

 

Fotó: Kanyó Béla
 

A Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, akik éjt nappallá téve keményen és alázatosan dolgoznak a próbateremben, nagyon sokáig csak versenyeken és különböző házi megmérettetéseken léphetnek a világot jelentő deszkákra. Április 20-án azonban a lehetőségünk nyílik arra, hogy megismerjük az elmúlt év legtehetségesebb növendékeit, azaz a jövő művészeit, akik a tavalyi szezon önálló estjeinek, a Diótörő kamaraszínpadi előadásnak és a Nemzetközi Ifjúsági Táncfesztiválnak a keresztmetszetét mutatják be.

A próza és a mozgás ötvözete

A csodálatos mandarin Bartók Béla azonos című zeneművére alkotott sajátos táncverzió. Juronics Tamás koreográfiájában azonban a mandarin, az utcalány és a csavargók szinte csak mellékszereplőként jelennek meg. Ebben az adaptációban a mindent felforgató viharos szerelem és elementáris vágy áll a középpontban, s ezáltal megszűnik a külvilág, csak a szexualitás létezik. A katona története Igor Stravinsky és egy francia költő, Charles Ferdinand Ramuz közös alkotása. A Faust-legendára épülő, az ördög és ember párbajáról, az állandó megkísértésről szóló művet Magyarországon eddig csak oratorikus formában mutatták be. A Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Nemzeti Színház és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójában a Juronics készítette koreográfia mellett jelentős szerepet kap Megyeri Zoltán és Székhelyi József vásári játéka, és a Horváth Illés által megformált Mesélő figurája.

A fa világa

A Duna Művészegyüttes utóbbi időkben készült koreográfiáit az autentikusság mellett új utak keresése is jellemzi, a hagyománytisztelet és a modern megfogalmazás együtt lelhető fel produkcióikban. Korszerű interpretációjukban a néptánc és népzene a legszélesebb közönségrétegek számára válik befogadhatóvá. Az Aranyághoz és a Tavaszi szélhez hasonlóan legújabb előadásuk, az Örökkön-örökké is a néptánc, a képzőművészet és a világzenei hangzás szép ötvözete. Az Örökkön-örökké a fák misztikus világába kalauzolja nézőjét. A fa, ami nélkül még lélegezni sem tudnánk, ami elgondolkodtat és megnyugtat, rítusaink, privát és kollektív mítoszaink jelentős szereplője. A darabban felvillannak mindennapjaink fái – az élet és a halál, a termékenység és a bőség, a szerelem és a felemelkedés fája, a sámánfa, a lélekfa, a tudás fája, az idő és történelem fája és a kereszt maga –, így az alkotók és a táncosok látványszínházukkal az örök körforgást jelenítik meg ezen az estén.

Gaudí

Egy mindenki által ismert építész életét, szokásait, és legnagyobb műveit a kortárs tánc eszközeivel bemutatni – ezt a célt tűzte ki maga elé a Győri Balett Gaudí című koreográfiája készítésekor. Az Antoni Gaudí által létrehozott stílusjegyek, az egyedi harmónia, az anyag- és színkavalkád, és az a bátorság, ahogyan ezeket alkalmazta, s amellyel világhírt vívott ki magának mind megjelenik a különleges, két felvonásos, Gustavo Ramirez Sansano megálmodta táncelőadásban.

Nyugodt pillanatok

 

Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan - Moon Water
 

1973-ban alapították Tajvan szigetén a Cloud Gate Dance Theatre-t, a világ első kínai nyelvű kortárs tánctársulatát. Az azóta is töretlen lendülettel működő együttes előadásait szépség, líraiság, szoborszerűség és nyugalom jellemzi. A Táncfórumon bemutatásra kerülő darab címe, a Moon Water (Hold Víz) a shui yuei szóösszetételre, a taoista filozófia alapgondolatára utal, és akár buddhista tanulmányként is értelmezhető, amely a jin és a jang, valamint az idő kérdéseit feszegeti. Lin Hwai-Minnel koreográfiájában a vizet hívta segítségül, hogy így érzékeltesse igazán: ami körülvesz minket az igazából csak illúzió. Johann Sebastian Bach csellószvitjei és keleti táncnyelv – igazi kihagyhatatlan csemege.

Örömtánc

A Táncfórum 2009 zárásaként április 29-én, a Magyar Táncművészek Szövetségének hagyományos gálaestjén adják át a szervezet szakmai elismeréseit: az életműdíjat, A táncművészetért díjat, az Imre Zoltán Alapítvány díját és a Fülöp Viktor-ösztöndíjat. Az est műsorát szokásosan az előző évben díjazott művészek produkciói alkotják, ennek megfelelően idén ifj. Zsuráfszki Zoltán a Magyar Állami Népi Együttes tagja, Szász Dániel, a Tünet Együttes táncosa, Jónás Zsuzsa, a Szegedi Kortárs Balett tagja, Pozsár Kitti, a Duna Művészegyüttes néptáncművésze, Hajszán Kitti, a Szegedi Kortárs Balett tagja, Szabó Richárd táncos, a bécsi Staatsoper balettegyüttesének tagja, valamint Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus áll majd színpadra.

(2009. április 17., 18. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Cullberg Balett – Empty House/Negro con Flores/Walking Mad
2009. április 19. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Magyar Állami Népi Együttes – Naplegenda
2009. április 20. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Magyar Táncművészeti Főiskola gálaestje – Válogatás az évközi versenyek és kiskoncertek számaiból
2009. április 21. 15:00 és 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Szegedi Kortárs Balett – A csodálatos mandarin/A katona története
2009. április 23. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Duna Művészegyüttes – Örökkön-örökké
2009. április 24. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Győri Balett – Gaudí
2009. április 27., 28. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan – Moon Water
2009. április 29. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Gálaest a Tánc Világnapja tiszteletére – A Magyar Táncművészek Szövetsége díjazottjaink előadása)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Kékben táncol a Szegedi Kortárs Balett

Bár a járványhelyzet a Szegedi Kortárs Balettet is online térbe kényszeríti, új bemutatóra készül Juronics Tamás, aki ezúttal Czár Gergellyel és Kurucz Sándorral együtt vágott bele egy formailag és tartalmilag is érdekes kísérletbe. A három koreográfus narratíváktól mentes koncepcióban gondolkodik, mely a mai társadalom konfliktusaira irányítja a figyelmet, uralkodó színe pedig a kék.
Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.