Tánc

Ünnepelni a táncot

2009.04.11. 00:00
Ajánlom
"Költészet, festészet és tánc. Uraim, mindez nem más, mint a gyönyörű természet pontos mása – vagy legalábbis annak kellene lennie." Így fogalmazott Jean-Georges Noverre az 1760-ban megjelent Levelek a táncról című munkájában a mozdulatművészetről. Noverre százötven koreográfiájának egyike sem maradt meg az utókor számára, de a balettművészetre gyakorolt hatása mind a mai napig vitathatatlan. Ezért 1982 óta a "balett nagyapjának" születésnapján, április 29-én ünnepljük a Tánc Világnapját.

Cullberg Balett, három az egyben

 

Cullberg Balett - Empty House (fotó: Urban Jörén)
 

A Svéd Nemzeti Utazó Társulat, a Riksteatern a részeként működő Cullberg Balett öt évtizede a modern táncművészet élvonalába tartozik. Mély szakmai felkészültség, erős színpadi jelenlét jellemzi a társulat minden tagját. A Cullberg Balettnél több jelentős magyar táncos és koreográfus is megfordult már, olyanok például, mint Lőrinc Katalin vagy Dózsa Imre. Az idei Táncfórum keretében a skandinávok három különálló etűdöt mutatnak be a hazai közönségnek. Az Empty House különlegessége, hogy a zenei montázsok a különc hegedűvirtuóz Lajkó Félix munkái. A Negro con Flores a sötétség-fény, komolyság-könnyedség kettőségéből építkező feszült mozdulatszekvenciák együttese, a darabbeli útkeresés pedig a felszabadulás felé vezet. A Walking Mad drámai kaland, amelyet Ravel Bolerójának dallamaira komponáltak: három nő története ez, akik önmagukról, kapcsolataikról és a férfivilágról viccesen, de mégis fájdalmasan mesélnek.

Naplegenda

 

Naplegenda
 

A mű tökéletes példája annak, hogy a Magyar Állami Népi Együttes nagy múlttal rendelkező társulata micsoda frissességet és kreativitást tud felvonultatni a hagyományok őszinte tisztelete mellett. Igazi modern darabot hoztak létre, amelyben Nikola Parov dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjében a népzenei eszközök mellett szaxofon, dobok és rézfúvósok erősítik a hangzást, és a színpadra hozzák a Napot. Az előadás koreográfiájáért Mihályi Gábor a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta Az év legjobb alkotója díját.

Bemutatkoznak a fiatal tehetségek

 

Fotó: Kanyó Béla
 

A Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei, akik éjt nappallá téve keményen és alázatosan dolgoznak a próbateremben, nagyon sokáig csak versenyeken és különböző házi megmérettetéseken léphetnek a világot jelentő deszkákra. Április 20-án azonban a lehetőségünk nyílik arra, hogy megismerjük az elmúlt év legtehetségesebb növendékeit, azaz a jövő művészeit, akik a tavalyi szezon önálló estjeinek, a Diótörő kamaraszínpadi előadásnak és a Nemzetközi Ifjúsági Táncfesztiválnak a keresztmetszetét mutatják be.

A próza és a mozgás ötvözete

A csodálatos mandarin Bartók Béla azonos című zeneművére alkotott sajátos táncverzió. Juronics Tamás koreográfiájában azonban a mandarin, az utcalány és a csavargók szinte csak mellékszereplőként jelennek meg. Ebben az adaptációban a mindent felforgató viharos szerelem és elementáris vágy áll a középpontban, s ezáltal megszűnik a külvilág, csak a szexualitás létezik. A katona története Igor Stravinsky és egy francia költő, Charles Ferdinand Ramuz közös alkotása. A Faust-legendára épülő, az ördög és ember párbajáról, az állandó megkísértésről szóló művet Magyarországon eddig csak oratorikus formában mutatták be. A Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Nemzeti Színház és a Nemzeti Táncszínház közös produkciójában a Juronics készítette koreográfia mellett jelentős szerepet kap Megyeri Zoltán és Székhelyi József vásári játéka, és a Horváth Illés által megformált Mesélő figurája.

A fa világa

A Duna Művészegyüttes utóbbi időkben készült koreográfiáit az autentikusság mellett új utak keresése is jellemzi, a hagyománytisztelet és a modern megfogalmazás együtt lelhető fel produkcióikban. Korszerű interpretációjukban a néptánc és népzene a legszélesebb közönségrétegek számára válik befogadhatóvá. Az Aranyághoz és a Tavaszi szélhez hasonlóan legújabb előadásuk, az Örökkön-örökké is a néptánc, a képzőművészet és a világzenei hangzás szép ötvözete. Az Örökkön-örökké a fák misztikus világába kalauzolja nézőjét. A fa, ami nélkül még lélegezni sem tudnánk, ami elgondolkodtat és megnyugtat, rítusaink, privát és kollektív mítoszaink jelentős szereplője. A darabban felvillannak mindennapjaink fái – az élet és a halál, a termékenység és a bőség, a szerelem és a felemelkedés fája, a sámánfa, a lélekfa, a tudás fája, az idő és történelem fája és a kereszt maga –, így az alkotók és a táncosok látványszínházukkal az örök körforgást jelenítik meg ezen az estén.

Gaudí

Egy mindenki által ismert építész életét, szokásait, és legnagyobb műveit a kortárs tánc eszközeivel bemutatni – ezt a célt tűzte ki maga elé a Győri Balett Gaudí című koreográfiája készítésekor. Az Antoni Gaudí által létrehozott stílusjegyek, az egyedi harmónia, az anyag- és színkavalkád, és az a bátorság, ahogyan ezeket alkalmazta, s amellyel világhírt vívott ki magának mind megjelenik a különleges, két felvonásos, Gustavo Ramirez Sansano megálmodta táncelőadásban.

Nyugodt pillanatok

 

Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan - Moon Water
 

1973-ban alapították Tajvan szigetén a Cloud Gate Dance Theatre-t, a világ első kínai nyelvű kortárs tánctársulatát. Az azóta is töretlen lendülettel működő együttes előadásait szépség, líraiság, szoborszerűség és nyugalom jellemzi. A Táncfórumon bemutatásra kerülő darab címe, a Moon Water (Hold Víz) a shui yuei szóösszetételre, a taoista filozófia alapgondolatára utal, és akár buddhista tanulmányként is értelmezhető, amely a jin és a jang, valamint az idő kérdéseit feszegeti. Lin Hwai-Minnel koreográfiájában a vizet hívta segítségül, hogy így érzékeltesse igazán: ami körülvesz minket az igazából csak illúzió. Johann Sebastian Bach csellószvitjei és keleti táncnyelv – igazi kihagyhatatlan csemege.

Örömtánc

A Táncfórum 2009 zárásaként április 29-én, a Magyar Táncművészek Szövetségének hagyományos gálaestjén adják át a szervezet szakmai elismeréseit: az életműdíjat, A táncművészetért díjat, az Imre Zoltán Alapítvány díját és a Fülöp Viktor-ösztöndíjat. Az est műsorát szokásosan az előző évben díjazott művészek produkciói alkotják, ennek megfelelően idén ifj. Zsuráfszki Zoltán a Magyar Állami Népi Együttes tagja, Szász Dániel, a Tünet Együttes táncosa, Jónás Zsuzsa, a Szegedi Kortárs Balett tagja, Pozsár Kitti, a Duna Művészegyüttes néptáncművésze, Hajszán Kitti, a Szegedi Kortárs Balett tagja, Szabó Richárd táncos, a bécsi Staatsoper balettegyüttesének tagja, valamint Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus áll majd színpadra.

(2009. április 17., 18. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Cullberg Balett – Empty House/Negro con Flores/Walking Mad
2009. április 19. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Magyar Állami Népi Együttes – Naplegenda
2009. április 20. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Magyar Táncművészeti Főiskola gálaestje – Válogatás az évközi versenyek és kiskoncertek számaiból
2009. április 21. 15:00 és 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Szegedi Kortárs Balett – A csodálatos mandarin/A katona története
2009. április 23. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Duna Művészegyüttes – Örökkön-örökké
2009. április 24. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Győri Balett – Gaudí
2009. április 27., 28. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan – Moon Water
2009. április 29. 19:00 - Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Gálaest a Tánc Világnapja tiszteletére – A Magyar Táncművészek Szövetsége díjazottjaink előadása)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.