Tánc

Űrodüsszeia a Trafóban

2015.02.04. 12:50
Ajánlom
Különleges léggömb-balett produkció lesz látható a norvég Heine Avdal és a japán Yukiko Shinozaki előadásában február 6-án és 7-én a Trafóban.

Láthatatlan látható című előadás óriási fekete luftballonok és selyemfüggönyök keringőzésével indul, majd a színpad extravagáns tájképpé változik, s az anyagok szereplőkké válnak. A térben távirányítású miniatűr helikopterek által mozgatott héliumos lufik közlekednek.

Színes ruhákba öltözött táncosok érkeznek az ezüst-fekete térbe, majd megragadják a textileket és a romantikus Strauss-keringőt szférikus hangok váltják fel. Ebben az Űrodüsszeiát idéző varázslatban a ballonok bolygókként keringenek, miközben fénnyel festenek rájuk és a drapériákra. Heine Avdal és Yukiko Shinozaki eddig főként helyspecifikus színházi produkciókban utazott, játszottak már boltban, hotelszobában, utcai tereken, sőt, még a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban is. A Láthatatlan láthatóval visszatérnek a színházba, de a különleges tér- és tárgykezelés megmarad.

A február 7-i előadás után rendezett közönségtalálkozón az alkotókkal Sipos Melinda designer, kulturális mediátor beszélget. Ugyancsak február 7-én workshopot tartanak az alkotók a SÍN Kulturális Központban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Plusz

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Klasszikus

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élet és a halál közti lebegés – Újra színpadon Feledi János Rekviemje

A felújított előadás március 4-én látható a Nemzeti Táncszínházban, a Budapest Táncfesztivál programjában.
Tánc magazin

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Tánc hír

Névtelen vádak miatt felfüggesztették a Berlini Állami Balettiskola két vezetőjét

A bejelentés a tanítványokkal való rossz bánásmódról szól. A két vezetőt a kivizsgálás idejére felmentették a munkavégzés alól.
Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.