Tánc

Üzenet a Tánc Világnapján

2010.04.29. 12:29
Ajánlom
Az idei üzenetet Alkis Raftis professzor, a Nemzetközi Tánc Világtanács (CID) elnöke írta.

Az ENSZ 2010-et a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Évévé nyilvánította, és az UNESCO-t jelölte ki a megemlékezések szervezésére, mivel az UNESCO-nak már több mint 60 év tapasztalata van annak támogatásában, hogy az emberek jobban megismerjék és megértsék egymást. 

Irina Bokova, az UNESCO új főigazgatója egy univerzális képet vázolt fel, amelyet ő  "új humanizmus"-nak nevezett; egy olyan képet, amely a teljes emberi társadalom számára nyitott, humán választ ad a globalizáció és a válság kérdéseire, és amelynek célja a társadalmi összetartozás támogatása, valamint a béke megőrzése. 

A tánc minden kultúrának szerves része, és ideális eszköz arra, hogy összekapcsolja a különböző  országok népeit.

A fesztiválok a legéletszerűbb módon segítik egymás kölcsönös megismerését, és a másság tiszteletét;

a nemzetközi táncfesztiválokat minden évben több százmillió ember látogatja. A külföldi országokban tanító tanárok maguk is a megértés hídját  építik, és ez a híd összeköti a táncosok testét; több tízezer tánctanár utazik külföldre minden évben.

A kongresszusok és nyitott konferenciák lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek bemutathassák a munkájukat a közönségnek; minden évben több tucat nemzetközi találkozót szerveznek a táncművészetet kutatóinak, történészeinek és kritikusainak. 

Még a fesztiválok világán kívül is, ha valaki egyszerűen a televízióban nézi egy idegen ország táncközvetítését, ennek révén a leglátványosabb, legmegragadóbb és legmeggyőzőbb módon kaphat képet egy másik etnikai csoportról. 

A kulturális sokszínűség illusztrálására és az egymáshoz való közeledés megtestesítésére nincs jobb eszköz a táncnál.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gálaest

Csúcspontjához érkezik a győri táncfesztivál

Áramlás címmel tartanak európai gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztiválon június 23-án, szombaton. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.
Tánc beszámoló

Nők, férfiak és ezek különféle kombinációi

Ha összegezni kellene a győri táncfesztivál 5. napján látottakat, akkor az egyik fontos tapasztalat az lenne, mennyire különbözőképpen gondolkodnak a jelenkori alkotók a nemi szerepekről.
Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.
Tánc magazin

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.