Tánc

Üzenet a Tánc Világnapján

2010.04.29. 12:29
Ajánlom
Az idei üzenetet Alkis Raftis professzor, a Nemzetközi Tánc Világtanács (CID) elnöke írta.

Az ENSZ 2010-et a Kultúrák Közeledésének Nemzetközi Évévé nyilvánította, és az UNESCO-t jelölte ki a megemlékezések szervezésére, mivel az UNESCO-nak már több mint 60 év tapasztalata van annak támogatásában, hogy az emberek jobban megismerjék és megértsék egymást. 

Irina Bokova, az UNESCO új főigazgatója egy univerzális képet vázolt fel, amelyet ő  "új humanizmus"-nak nevezett; egy olyan képet, amely a teljes emberi társadalom számára nyitott, humán választ ad a globalizáció és a válság kérdéseire, és amelynek célja a társadalmi összetartozás támogatása, valamint a béke megőrzése. 

A tánc minden kultúrának szerves része, és ideális eszköz arra, hogy összekapcsolja a különböző  országok népeit.

A fesztiválok a legéletszerűbb módon segítik egymás kölcsönös megismerését, és a másság tiszteletét;

a nemzetközi táncfesztiválokat minden évben több százmillió ember látogatja. A külföldi országokban tanító tanárok maguk is a megértés hídját  építik, és ez a híd összeköti a táncosok testét; több tízezer tánctanár utazik külföldre minden évben.

A kongresszusok és nyitott konferenciák lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek bemutathassák a munkájukat a közönségnek; minden évben több tucat nemzetközi találkozót szerveznek a táncművészetet kutatóinak, történészeinek és kritikusainak. 

Még a fesztiválok világán kívül is, ha valaki egyszerűen a televízióban nézi egy idegen ország táncközvetítését, ennek révén a leglátványosabb, legmegragadóbb és legmeggyőzőbb módon kaphat képet egy másik etnikai csoportról. 

A kulturális sokszínűség illusztrálására és az egymáshoz való közeledés megtestesítésére nincs jobb eszköz a táncnál.  

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Lánykérés táncelőadáson

A Bethlen Téri Színház SŐT7 Fesztiválján kérte meg a Liselotte és a május című előadás rendező-koreográfusa, Bánházy Eszter kezét táncművész kedvese, Hernicz Albert, aki az Experidance együttesből lehet ismert a nagyközönség számára.
Tánc hír

Taroltak a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a Milánóban rendezett versenyen

Kiválóan szerepeltek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a 2022. október végén, a Milánóban megrendezett 5th Milano Dance Competition professzionális nemzetközi táncversenyen: összesen 12 díjat nyertek.
Tánc ajánló

Embertánc – A Fitos Dezső Társulat új előadása a Hagyományok Házában

A népi kultúra értékeit több mint kétszáz esztendeje tartjuk számon. Ahhoz, hogy valóban megismerjük, nemzedékek fáradságos gyűjtő- és kutatómunkája volt szükséges – közben pedig maga a népi kultúra is változott. A Fitos Dezső Társulat legújabb előadását november 23-án láthatjuk a Hagyományok Házában.
Tánc gyász

Meghalt Domján Mária, a Pécsi Balett alapító tagja

Hosszú ideig tartó, súlyos betegségben hunyt el a a Pécsi Balett alapító tagja, Domján Mária – közölte a Pécsi Balett társulata.
Tánc hír

Első helyezést ért el Párizsban a Magyar Nemzeti Balettintézet növendéke

Pollák Julianna Éva klasszikus balett kategóriában nyerte el az első helyezést egyedüli magyar indulóként a világ legnagyobb nonprofit nemzetközi balettversenye, a Youth America Grand Prix (YAGP) november 3. és 6. között megrendezett párizsi elődöntőjén.