Tánc

Van egy nő. (Szeret.)

2014.05.23. 13:48
Ajánlom
Nemes Zsófia Örök kikelet című új koreográfiájával az Ady 2.0 alkalmazás tölthető le tánc verzióban. A PR-Evolution Dance Company előadása május 27-én látható a Nemzeti Táncszínházban.

Az alkotók az előadás Ady ihletettségéről ezt árulják el elöljáróban: „Van egy nő. Köztünk él, keres, kutat, de nem talál. Se szerelmet, se békét, se önmagát. Hiány fojtogatja. Van egy költő, rég halott, szoborrá vált, elfeledték. Míg élt, "az élet-halál közt kifeszülő lélek napi igazságai alatt lappangó igazságot - az emberi lényeg titkát s a halállal határolt emberi idő titkát" kereste. Van egy alkalmazás, az Ady 2.0 - Ha letöltöd, eltéríti életed automobilját. Ős, buja földön gázolsz, és az elvadult tájon Ady vezet majd. Beszállsz?"

Teleki Gergő ifjú zeneszerző koncert zongorista kereste meg az együttest, hogy Ady szerelmi lírája mentén hozzanak közösen létre egy összművészeti táncelőadást. A csókok átka című vers világa volt alapinspiráció. Van-e most helye a világunkban az Ady-féle verseknek, kérdezték egymástól az alkotók, dobog-e még ifjú szíveken, ahogy remélte, vagy ebben a kihaló félben lévő, zsúfolt világban már maga az érzelem is lassacskán nevetségesnek hat.

A Nemzeti Táncszínház felkérte az együttest, hogy a Budapest Táncfesztivál keretében mutassák meg az előadást a nagyközönségnek. Szervét Tibor színművész több szerepben számtalan helyzetben jelenik meg, hol Adyt szavaló esendő apukaként, hol asztal alól ágáló Adyként, hol mintha egy doppelgänger történet egyik alakja lenne, Ali Tabbouch táncos tükörpárja. Spala Korinna által játszott női sors mindent magába fogadna, mégis hiány taszigálja. Ady maga talál rá, fedezi fel magának. Szervét és a szólótáncosok helyzeteit, a történések miliőjét az együttes hat nagyszerű táncosa teremti meg (Csongor Nóra, Nagy Viktória, Rózsa Barbara, Krizsán Dániel, Schell Martin, Zsíros Gábor/Csizmadia Tamás).

Spengler László videóinstallációiban futurisztikus városok, adathálózatok, interfészek, a verekedős játékok világa idéződik meg. A mozgó díszlet Fábián Zoltán képzőművész erre az alkalomra készített festmény-paravánjai. A zongora ellenpontjaként, illetve kiegészítőjeként Gergely Attila városi hangkulisszái és ipari ritmusai teszik a fül számára is érdekessé az előadást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.