Tánc

"Van igény a hip-hop kultúrára"

2014.04.17. 07:09
Ajánlom
Az elmúlt években szárnyát bontogató Hip Hop International Hungary technikai igazgatója korábban is biztos volt benne, hogy a hazai táncosok és közönség megérett már a műfajra. A Budapesti Operettszínházban megrendezésre kerülő hip-hop verseny népszerűsége az ő megérzéseit igazolja. Balogh-Barta Viktória táncos-koreográfus-rendezővel az április 21-i Street Dance eseményről és a hazai hip-hop-ról beszélgettünk. INTERJÚ

- Hogyan indult a pályád? Milyen munkáid voltak a Hip Hop International megalapítása előtt?

-  Amikor 1996-ban az Elisabeth című musical hazai bemutatójában táncos statisztaként dolgoztam a Szegedi Szabadtéri Játékokon, már akkor tudtam, hogy a színházban és a zenés műfajban fogom megtalálni önmagamat. Tizenhat évesen dolgoztam először Kerényi Miklós Gábor igazgató úrral, de akkor még csak statisztaként, így kezdődött az Operettszínházzal való kapcsolatom. Később Budapestre költöztem, elvégeztem a Magyar Táncművészeti Főiskolát, és 2006-ban szerződtettek az Operettszínházhoz, ahol az első öt évben mint énekes-táncos-előadóművész dolgoztam.

-  Hogy jön ebbe egyszer csak az, hogy a hazai hip-hop hivatalos szervezetének megalapítójává válj?

- 2010-ben volt egy balesetem a színháznál, és én ezt jelzésként értelmeztem, megértettem, hogy komoly döntést kell hoznom a szakmai jövőmet illetően. Felmondtam a színháznál, és Szegeden, a szülővárosomban tánciskolát alapítottam, ekkor indultam el a saját utamon. Akkor kezdett érdekelni mélyebben, hogy vajon az általam kedvelt hip-hop-nak mint kultúrának, a street dance stílusoknak Magyarországon lehetne-e szervezett formát és keretet létrehozni, illetve, hogy a műfaj őshazájában, az Egyesült Államokban hogyan csinálják ezt a profik. Ekkor kerestük fel az amerikai Hip Hop Internationalt.

- Miért pont őket és mi kellett az itthoni elindulásotokhoz?

- Azért őket választottuk, mert a Hip Hop International az egyetlen szervezet a világon, akik a megalapításukkor felkerestek minden egyes úttörőt a műfajban, akinek a hip-hop kultúra köszönhetett valamit. Ők egy olyan profi gyűjtőszervezet és versenyközpont, akik felismerték, hogy a fiatal generációk a hip-hop kultúrában tudnak leginkább magukra találni, ennek pedig érdemes teret adni. Ahhoz, hogy mi itthon megalapíthassuk a Hip Hop International Hungary-t, meg kellett vásárolnunk a cég licencét, és a kritériumoknak megfelelően kialakítani a magyar központot.

- Sok munka volt a semmiből ezt létrehozni?

- A HHI követelményeinek kellett megfelelni, ehhez pedig mind elméletben, mind gyakorlatban fel kellett készülni az induláshoz. Akkoriban mi is sokat olvastunk a hip-hop kialakulásáról, történelméről, hátteréről, hogy honnan is indult ez a szubkultúra. A szervezet hip-hop versenyeit nagyon komoly szervezés szokta megelőzni. Mindig is fontosnak tartottuk a megfelelő körülmények biztosítását és az idő megfelelő beosztását, ehhez pedig komoly menedzsmentet kellett szerveznünk.

- Mit fogunk látni az április 21-i Stereo Street című műsorban, amit te rendezel?

- Először a versenyt kell megemlíteni, hiszen az előadásunk egyfajta csúcspontja annak az egész napos programnak, amit az Operettszínházba terveztünk. Harmadik alkalommal rendezzük meg a Hungarian Hip Hop Dance Championsip bajnokságát. Idén ötvenhét csapat küzd a jogért, hogy hazánkat képviselhesse a világversenyen. Ezt követi a Stereo Street című produkciónk, amelyet idén egy hetvenes évekbeli amerikai tévéműsor, a Soul Train ihletett. Ez a TV show az abban az időben született új zenei és tánc stílusokat volt hivatott népszerűsíteni. Magyarország legjobb street dance csapataival az Operettszínház énekesei, többek közt Muri Enikő, Szabó Dávid, Brasch Bence lépnek fel, akik olyan dalokat választottak, amik visszamutatnak az említett műsor korára. Az előadásban debütál egy tehetséges, fiatal zeneszerző is, Péter Bence, aki a klasszikus zenét és a mai populáris zenei világot fogja egészen szokatlan módon ötvözni. Természetesen nem árulhatok el minden részletet az előadással kapcsolatban, de az biztos, hogy egy olyan rendezvény várja az érdeklődőket, ami azokat is magával ragadja majd, akik nem igazán ismerik még a hip-hop kultúrát és annak sajátosságait.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.