Tánc

Végtelen energia egy világklasszis koreográfustól

2016.11.25. 10:48
Ajánlom
Meg Stuart, az élő tánclegenda először látogat Magyarországra egyik leghíresebb művével, a zenei improvizációra épülő VIOLET-tel, ami november 25-én és 26-án a Trafóban lesz látható.
VIOLET

VIOLET (Fotó/Forrás: Chris Van der Burght)

A produkció impulzív, akár egy house party, a lüktető elektronikus zene, az élő dob- és a gitáreffektek a táncosokkal együtt élnek. Az előadás 2011-ben született, a japán cunami és az arab tavasz ihlette, a természet ereje végigsöpör a színpadon. Drogos trip, transzállapot, kerengő tánc, dervisek nélkül, gitártorzítóval.

A cím a színskála utolsó látható elemét jelöli: „Az ibolya az utolsó szín a színskálán az ultraibolya, vagyis az ismeretlen, az észlelhetetlen előtt. Tetszik ez a kép. Plusz tök jó rock zenekar név is lenne. És egy kicsit így érezzük magunkat: mintha egy hardcore rock koncertet adnánk, nem egy táncelőadást”  - írja előadásáról Meg Stuart.

A koreográfus kísérletező frissességgel tölti meg produkciót, meditatív pulzálást olt az absztrakt táncba; olyan előadást hozott létre, ami a fekete lyuk erejével húz magába. Az előadásnak legalább olyan fontos és szerves része a zene, mint a tánc. Brendan Dougherty élő dobjátéka és elektronikus taktusai betöltik a teret, amelyben a táncosok, mint megannyi szélerőmű, végzik repetitív mozgásukat. Egyre több energiát visznek mozdulataikba, fokozatosan visznek el a katarzisig, az elementáris élményig.

A szereplők fizikailag ugyan soha nem érintkeznek egymással, mégis megbonthatatlan egységet képeznek, és a megfeszített koreográfia egészen új világot rajzol ki a magyar közönségnek.

„Brendan Dougherty, a zeneszerző a színpadon ül dobfelszerelése mögött és tömör falat képez elektronikus és ütős hangokból, amelyen az öt táncos keresztültöri magát, időnként kínkeservvel, máskor őrjöngve. Egyszerre riasztó, felszabadító és szívet tépő érzés nézőnek és táncosnak egyaránt. Mint Stuart munkáinál általában, nem lehet kívül maradni” - írja az előadásról a The Bulletin kritikusa, Oonagh Duckworth.

Meg Stuart merész felfedező, karizmatikus karakter, akihez vonzódnak a kalandra vágyók. Minden munkája más típusú kihívás, melyekben egyre több kockázatot vállal. Előadásaiban egyszerre használja a kortárs tánc eszközeit, improvizációt és teatralitást. A végeredmény pedig lehet humoros és letisztult, komoly és bonyolult, vagy mind a négy egyszerre. Előadásai olyan konstrukciók, amelyeknek minden részletét mesterfokon munkálja ki és illeszti össze, hogy egy soha nem látott, harmonikus egésszé olvadhassanak össze.

VIOLET

VIOLET (Fotó/Forrás: Tine DECLERCK)

Bár a koreográfust Bessie-díjjal is jutalmazták, a kortárs tánc egyik sarokköveként emlegetik szerte a világon, Magyarországon még sosem járt. Most egy itthon is ismert és elismert művész is fellép előadásában: egyik táncosa, Marcio Canabarro, a Hód Adrienn koreográfiák (Pirkad, A halandóság feltételei, Ahogy azt az apám elképzelte, Grace) állandó előadója. Canabarro Molnár Csabával közösen készített előadása, a Tropical Escape tavaly Lábán Rudolf-díjat nyert.

Nem engedi, hogy elkényelmesedj

Kapcsolódó

Nem engedi, hogy elkényelmesedj

Marcio Canabarro része volt az egyik legfontosabb brazil tánctársulatnak, de 2011 óta a Hodworksben is táncol – itt találkozott Molnár Csabával is, akivel együtt kezdtek el dolgozni a Tropical Escape című Lábán-díjas produkción is. Ősszel pedig ő lesz az egyik táncosa a nemzetközi hírű koreográfus, Meg Stuart szenzációsnak ígérkező VIOLET című előadásának a Trafóban. Mit gondol a magyar táncosok sajátosságának? Milyen a brazil kortárs tánc színtér? Milyen irányba mennek tovább? Erről és még sok másról beszélgettünk a táncos-koreográfus-jelmeztervezővel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.