Tánc

Vendég: a Zenon Dance Company

2007.02.26. 00:00
Ajánlom
A Zenon Dance Company hazánkba látogat és március 1-jén és 10-én tánctudásukat is megcsillogtatják a magyar közönség előtt. Aki kíváncsi a kiváló amerikai együttes játékára, a Nemzeti Táncszínházban találja meg őket.

A Zenon Dance Company

A társulat 1983-ban alakult, és azóta az egyik legnevesebb amerikai tánctársulattá nőtte ki magát. Neves koreográfusokkal való együttműködésüknek köszönhetően a Zenon Tánctársulat modern és jazz tánc eklektikus egyvelege felvillanyozta mind az amerikai, mind a nemzetközi nézőközönséget. A Zenon Tánctársulat küldetése, hogy egy színvonalas, művészeti szempontokból kitűnő, hivatásos tánctársulatot tartson fönt előadások, oktatási programok és közönségkapcsolat által.

A március 1-jei előadás négy részből áll, az első a Nyilvánvalóan láthatatlan címet viseli. Az együttes világbemutatóját Danny Buraczeski híres jazz koreográfus készíti. Az új darab ezt az igazi amerikai táncformát két nagy jazz legenda, Bill Evans és Don Pullen zeneszámaira adja elő. Zene: Bill Evans: Peace Piece, Don Pullen: Victory Dance, koreográfus: Danny Buraczeski. A második koreográfia címe: A Föld áldása. A trió a japán Kodo dobos együttes eksztatikus ritmusaira precíz mozgáselemekkel / mozgással táncolja el ezt a kortárs rituálét. Zene: A Kodó dobegyüttes Japánból, koreográfus: Wynn Fricke.


A Zenon Dance Company

Ezt követi a Szent álom című rész, melyet Tere O’Connor koreografált. O'Connor 1982 óta koreografál táncelőadásokat és ezidáig 30 darabot készített saját társulatának, a Tere O'Connor Dance-nak. O'Connor azonban számtalan darabot készített megbízásból különböző tánctársulatok részére is. Zene: TBA, koreográfus: Tere O'Connor. A befejező szám címe: Kóda. A táncelőadásban a szokatlan mozdulatformák felszabadítják az együttestől már megszokott atletikus mozgásvilágot. A Seán Curran Kóda című darabja gyors, fizikai/testi és egyben intrikus is. Zene: Thom Yorke, and Radiohead, koreográfus: Seán Curran.

A március 10-i előadás a 6. L1 Kortárs Táncfesztivál keretében látható majd Exchange day címmel. A 6. L1 Kortárs Táncfesztivál hatodik alkalommal kerül megrendezésre 2007. március 7. és11. között, amely az L1 Független Táncművészek Társulása kortárs táncfesztiválja, ahol idén újra bemutatókkal és nemzetközi vendégekkel várják a tánc iránt érdeklődő nézőket. A két, már megszokott helyszín – L1 Táncművek-Bakelit M.A.C. és a MU Színház – mellett idén a Nemzeti Táncszínház is otthona a rendezvénynek.

(2007. március 1. 19:00 Nemzeti Táncszínház (Budapest) - A Zenon Dance Company estje; Nyilvánvalóan láthatatlan; A Föld áldása; Szent álom; Kóda, koreográfus: Danny Buraczeski, Wynn Fricke, Tere O'Connor, Seán Curran

2007. március 10. 19:00 Nemzeti Táncszínház (Budapest) - Exchange day - a Zenon Dance Company bemutatója; Vermont couterpoint; Only you; Coda, koreográfus: Berger Gyula, Ladjánszki Márta, 6. L1 Kortárs Táncfesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.