Tánc

Vendég: a Zenon Dance Company

2007.02.26. 00:00
Ajánlom
A Zenon Dance Company hazánkba látogat és március 1-jén és 10-én tánctudásukat is megcsillogtatják a magyar közönség előtt. Aki kíváncsi a kiváló amerikai együttes játékára, a Nemzeti Táncszínházban találja meg őket.

A Zenon Dance Company

A társulat 1983-ban alakult, és azóta az egyik legnevesebb amerikai tánctársulattá nőtte ki magát. Neves koreográfusokkal való együttműködésüknek köszönhetően a Zenon Tánctársulat modern és jazz tánc eklektikus egyvelege felvillanyozta mind az amerikai, mind a nemzetközi nézőközönséget. A Zenon Tánctársulat küldetése, hogy egy színvonalas, művészeti szempontokból kitűnő, hivatásos tánctársulatot tartson fönt előadások, oktatási programok és közönségkapcsolat által.

A március 1-jei előadás négy részből áll, az első a Nyilvánvalóan láthatatlan címet viseli. Az együttes világbemutatóját Danny Buraczeski híres jazz koreográfus készíti. Az új darab ezt az igazi amerikai táncformát két nagy jazz legenda, Bill Evans és Don Pullen zeneszámaira adja elő. Zene: Bill Evans: Peace Piece, Don Pullen: Victory Dance, koreográfus: Danny Buraczeski. A második koreográfia címe: A Föld áldása. A trió a japán Kodo dobos együttes eksztatikus ritmusaira precíz mozgáselemekkel / mozgással táncolja el ezt a kortárs rituálét. Zene: A Kodó dobegyüttes Japánból, koreográfus: Wynn Fricke.


A Zenon Dance Company

Ezt követi a Szent álom című rész, melyet Tere O’Connor koreografált. O'Connor 1982 óta koreografál táncelőadásokat és ezidáig 30 darabot készített saját társulatának, a Tere O'Connor Dance-nak. O'Connor azonban számtalan darabot készített megbízásból különböző tánctársulatok részére is. Zene: TBA, koreográfus: Tere O'Connor. A befejező szám címe: Kóda. A táncelőadásban a szokatlan mozdulatformák felszabadítják az együttestől már megszokott atletikus mozgásvilágot. A Seán Curran Kóda című darabja gyors, fizikai/testi és egyben intrikus is. Zene: Thom Yorke, and Radiohead, koreográfus: Seán Curran.

A március 10-i előadás a 6. L1 Kortárs Táncfesztivál keretében látható majd Exchange day címmel. A 6. L1 Kortárs Táncfesztivál hatodik alkalommal kerül megrendezésre 2007. március 7. és11. között, amely az L1 Független Táncművészek Társulása kortárs táncfesztiválja, ahol idén újra bemutatókkal és nemzetközi vendégekkel várják a tánc iránt érdeklődő nézőket. A két, már megszokott helyszín – L1 Táncművek-Bakelit M.A.C. és a MU Színház – mellett idén a Nemzeti Táncszínház is otthona a rendezvénynek.

(2007. március 1. 19:00 Nemzeti Táncszínház (Budapest) - A Zenon Dance Company estje; Nyilvánvalóan láthatatlan; A Föld áldása; Szent álom; Kóda, koreográfus: Danny Buraczeski, Wynn Fricke, Tere O'Connor, Seán Curran

2007. március 10. 19:00 Nemzeti Táncszínház (Budapest) - Exchange day - a Zenon Dance Company bemutatója; Vermont couterpoint; Only you; Coda, koreográfus: Berger Gyula, Ladjánszki Márta, 6. L1 Kortárs Táncfesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.
Tánc hír

Philip Glass zenéjére táncolnak a Feledi Project táncosai

Feledi János Philip Glass Metamorfózis című, zongorára írt művére készített koreográfiát. A társadalmunk, létünk átváltozásáról szóló produkció november 3-tól látható a Nemzeti Táncszínházban.