Tánc

Verbunkost táncol a Kárpát-medence

2021.06.04. 11:40
Ajánlom
Hagyományteremtő céllal, az egész Kárpát-medencére kiterjedő eseménysorozatot indít útjára a Hagyományok Háza. A június 12-én első alkalommal megrendezésre kerülő Verbunk Napja egy országhatárokon átívelő kezdeményezés, melyen több száz táncos egy időben táncolja majd a tájegységekre jellemző verbunkosokat.

A szervezők célja, hogy megmutassák néptánchagyományunk sokszínűségét és formagazdagságát, valamint megismertessék az emberekkel a 18. századból eredeztethető verbunkost. A tánc, amely a csárdás kialakulásához is nagyban hozzájárult, eredetileg a katonák verbuválására rendezett zenés-táncos események virtuóz férfitánca és nemzeti társastánca volt.

VerbunkNapja_MANE_Verbunkos_DusaGabor1_kisebb-145827.jpg

Verbunkos (Fotó/Forrás: Dusa Gábor / Hagyományok Háza)

A verbunkosok az ország különböző vidékein máshogy alakultak, ehhez hozzájárult az is, hogy a 2018-ban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is felkerült táncok formája csak félig kötött, így rengeteg improvizációs lehetőséget rejt magában. A résztvevők száma sincs szabályokhoz kötve: az egyéni előadástól a körtáncon át egészen a csoportos táncig számos ember járhatja.

A különböző körtáncok közül kitűnik a gömöri „tréfás verbuválás”, melyet hajnalban a lakodalomban roptak.

A Verbunk Napján egy időben egyszerre öt helyszínen lesznek láthatóak a produkciók: a Kisalföldi táncanyagot Kapuváron, a kelet-nyugati palócság és Sárköz hagyományát a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival és zenekarával Budapesten, Szatmár táncait Nyíregyházán, a Felvidék keleti és nyugati verbunkjait egybegyűjtve a szlovákiai Komáromban mutatják be, Székelyudvarhely pedig az erdélyi anyaggal csatlakozik a kezdeményezéshez.

A szervezők az eseménysorozattal a májusi pünkösdi időszakhoz is visszakapcsolnak, ugyanis a nyugati verbunk táncai a Pünkösdkor szokásos legényavatási szokásokhoz is szervesen kötődnek.

A Verbunk Napjának eseményeit a helyszíneken, valamint online is lehet majd követni, ennek pontos menetéről a kezdeményezés honlapján adnak tájékoztatást a későbbiekben.

Fejléckép forrása: Dusa Gábor / Hagyományok Háza

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Tánc hír

A háború kezdete óta először tartottak előadást Lvivben

A Nemzeti Opera május 6-i balettelőadását, a Giselle-t 300 ember láthatta.
Tánc ajánló

Akiknek a házfal is táncparkett – újra Magyarországon a vertikális tánc úttörői

Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, amikor a semmiből hirtelen megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. Valami ilyesmit tesz a BANDALOOP. Érdemes fürkészni a nagyvárosok házfalait!
Tánc ajánló

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.
Tánc ajánló

Az emberi útkeresésről: a Feledi Project TestTérKép bemutatója a Nemzeti Táncszínházban

A TestTérKép előadás a párkapcsolat, a közösségi viszonyok és az egyén saját történetét kutatja ezekben a hétköznapi drámákban, ahol nincs semmi, amit más ne élt volna meg, mégis, a történés pillanatában újszerű és felfoghatatlan minden pillanat. A Feledi Project bemutatója május 9-én várja az érdeklődőket.