Tánc

Verbunkost táncol a Kárpát-medence

2021.06.04. 11:40
Ajánlom
Hagyományteremtő céllal, az egész Kárpát-medencére kiterjedő eseménysorozatot indít útjára a Hagyományok Háza. A június 12-én első alkalommal megrendezésre kerülő Verbunk Napja egy országhatárokon átívelő kezdeményezés, melyen több száz táncos egy időben táncolja majd a tájegységekre jellemző verbunkosokat.

A szervezők célja, hogy megmutassák néptánchagyományunk sokszínűségét és formagazdagságát, valamint megismertessék az emberekkel a 18. századból eredeztethető verbunkost. A tánc, amely a csárdás kialakulásához is nagyban hozzájárult, eredetileg a katonák verbuválására rendezett zenés-táncos események virtuóz férfitánca és nemzeti társastánca volt.

VerbunkNapja_MANE_Verbunkos_DusaGabor1_kisebb-145827.jpg

Verbunkos (Fotó/Forrás: Dusa Gábor / Hagyományok Háza)

A verbunkosok az ország különböző vidékein máshogy alakultak, ehhez hozzájárult az is, hogy a 2018-ban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is felkerült táncok formája csak félig kötött, így rengeteg improvizációs lehetőséget rejt magában. A résztvevők száma sincs szabályokhoz kötve: az egyéni előadástól a körtáncon át egészen a csoportos táncig számos ember járhatja.

A különböző körtáncok közül kitűnik a gömöri „tréfás verbuválás”, melyet hajnalban a lakodalomban roptak.

A Verbunk Napján egy időben egyszerre öt helyszínen lesznek láthatóak a produkciók: a Kisalföldi táncanyagot Kapuváron, a kelet-nyugati palócság és Sárköz hagyományát a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival és zenekarával Budapesten, Szatmár táncait Nyíregyházán, a Felvidék keleti és nyugati verbunkjait egybegyűjtve a szlovákiai Komáromban mutatják be, Székelyudvarhely pedig az erdélyi anyaggal csatlakozik a kezdeményezéshez.

A szervezők az eseménysorozattal a májusi pünkösdi időszakhoz is visszakapcsolnak, ugyanis a nyugati verbunk táncai a Pünkösdkor szokásos legényavatási szokásokhoz is szervesen kötődnek.

A Verbunk Napjának eseményeit a helyszíneken, valamint online is lehet majd követni, ennek pontos menetéről a kezdeményezés honlapján adnak tájékoztatást a későbbiekben.

Fejléckép forrása: Dusa Gábor / Hagyományok Háza

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

Derűvel, kitartással, előrelátóan – interjú Takamori Miyuval

A tavalyi évadtól hivatalosan is grand sujet-ként táncoló Takamori Miyuval – aki a 2022/2023-as szezonban a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze cím birtokosa –, a kezdetekről, a mélypontokról és a jövőbeli szerepálmokról is beszélgettünk.
Tánc ajánló

Fények és árnyékok – különleges lengyel táncelőadások érkeznek a Bethlen Téri Színházba

Magda Niedzielska és Eryk Makohon előadásai a Közép-Európa Táncszínház szervezésében lesznek láthatók június 8-án és június 10-én. Előbbi a testnek a fényhez és a sötétségnek való viszonyait vizsgálja, utóbbi a nemek sztereotipikus társadalmi felfogását veszi górcső alá.
Tánc interjú

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Tánc ajánló

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Tánc interjú

„Ezen a szerepen egy életen át kell dolgozni” – interjú Beck Mariával

Decemberben mutatkozott be a közönségnek Máriaként A diótörőben, tavasszal Odette/Odile és Kitri szerepében láthattuk. Beck Mariát különös életútjáról, félig amerikai, félig orosz identitásáról és a balettirodalom női karaktereihez való viszonyáról kérdeztük.