Tánc

Verbunkost táncol a Kárpát-medence

2021.06.04. 11:40
Ajánlom
Hagyományteremtő céllal, az egész Kárpát-medencére kiterjedő eseménysorozatot indít útjára a Hagyományok Háza. A június 12-én első alkalommal megrendezésre kerülő Verbunk Napja egy országhatárokon átívelő kezdeményezés, melyen több száz táncos egy időben táncolja majd a tájegységekre jellemző verbunkosokat.

A szervezők célja, hogy megmutassák néptánchagyományunk sokszínűségét és formagazdagságát, valamint megismertessék az emberekkel a 18. századból eredeztethető verbunkost. A tánc, amely a csárdás kialakulásához is nagyban hozzájárult, eredetileg a katonák verbuválására rendezett zenés-táncos események virtuóz férfitánca és nemzeti társastánca volt.

VerbunkNapja_MANE_Verbunkos_DusaGabor1_kisebb-145827.jpg

Verbunkos (Fotó/Forrás: Dusa Gábor / Hagyományok Háza)

A verbunkosok az ország különböző vidékein máshogy alakultak, ehhez hozzájárult az is, hogy a 2018-ban az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is felkerült táncok formája csak félig kötött, így rengeteg improvizációs lehetőséget rejt magában. A résztvevők száma sincs szabályokhoz kötve: az egyéni előadástól a körtáncon át egészen a csoportos táncig számos ember járhatja.

A különböző körtáncok közül kitűnik a gömöri „tréfás verbuválás”, melyet hajnalban a lakodalomban roptak.

A Verbunk Napján egy időben egyszerre öt helyszínen lesznek láthatóak a produkciók: a Kisalföldi táncanyagot Kapuváron, a kelet-nyugati palócság és Sárköz hagyományát a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival és zenekarával Budapesten, Szatmár táncait Nyíregyházán, a Felvidék keleti és nyugati verbunkjait egybegyűjtve a szlovákiai Komáromban mutatják be, Székelyudvarhely pedig az erdélyi anyaggal csatlakozik a kezdeményezéshez.

A szervezők az eseménysorozattal a májusi pünkösdi időszakhoz is visszakapcsolnak, ugyanis a nyugati verbunk táncai a Pünkösdkor szokásos legényavatási szokásokhoz is szervesen kötődnek.

A Verbunk Napjának eseményeit a helyszíneken, valamint online is lehet majd követni, ennek pontos menetéről a kezdeményezés honlapján adnak tájékoztatást a későbbiekben.

Fejléckép forrása: Dusa Gábor / Hagyományok Háza

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.
Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.