Tánc

Világjáró KET

2010.07.27. 14:12
Ajánlom
A Közép-Európa Táncszínház egyéves nemzetközi előadás-sorozatának végállomása az olaszországi Mittelfest volt.

Másodszor volt a Mittelfest vendége a Közép-Európa Táncszínház: július 24-én Duda Éva Aréna című előadásával lépett fel a társulat az észak-olaszországi Cividale del Friuliban megrendezésre kerülő, idén 19 éves fesztiválon, a San Francesco-kolostor udvarán kialakított szabadtéri színpadon. Az előadás nagy közönség- és szakmai sikert aratott, Walter Mramor, a fesztivál táncos művészeti vezetője külön gratulált az együttesnek. A KET első cividalei fellépése 15 évvel ezelőtt volt, az 1995-ös Pasolini-évfordulóra meghívott Viperafészek című előadással, melyet Köllő Miklós rendezett.

A KET a szombati olaszországi előadással zárta - egyelőre - nemzetközi fellépéssorozatát, melynek korábbi állomásai között szerepelnek 2010 májusában a Skopjei Magyar Táncestek (Aréna), a pozsonyi Meteorit Színház meghívása (Aréna), és a zágrábi Dance Week Festivalon tartott Az Ismeretlen című előadás. Az Észak-Rajna-Wesztfáliában megrendezett scene : Ungarn című, Magyarország kortárs művészetét sokszínűen bemutató rangos szemle vendége a T.E.S.T. című előadás volt Gergye Krisztián rendezésében, Dortmundban, a Theater im Depot kortárs művészeti komplexumban.

Ezt megelőzően a KET három táncosa az USA-ban, Houstonban lépett fel a Dance Salad Fesztiválon, ahol a Magyar Nemzeti Balett mellett képviselte a hazai táncművészetet. 2010. április 2-án és 3-án két alkalommal adták elő a Carneval című előadás egy részletét. A táncfesztivál létrehozása Nancy Henderek nevéhez fűződik, aki az első 3 brüsszeli évet követően 1995 óta Houston városában rendezi meg a fesztivált. Az eseményen 2004 óta külföldi művészek is felléphetnek, s a fesztivál mára a nemzetközi táncélet egyik legrangosabb eseményévé nőtte ki magát. A magyar együtteseken kívül felléptek többek között a Norvég Nemzeti Balett, az Angol Nemzeti Balett, a Compañia Nacional de Danza és a Nederlands Dans Theater táncosai is.

Az idei tavaszi nemzetközi előadássorozatot méltóképp készítette elő a KET 2009 tavaszi nemzetközi szériája: Az Ismeretlen című duettel Cipruson, a Limassolban megrendezett Európai Táncfesztiválon és az oroszországi Veliki Novgorod-i fesztiválon vendégszerepelt a társulat, utóbbin (a sorban az egyetlen díjazásos fesztiválon) Palcsó Nóra a legjobb előadó díját nyerte el.

Az elmúlt bő egy év egyik legrangosabb nemzetközi vendégszereplése Lille-ben, a Lille3000 - EUROPE XXL nevű fesztiválon volt, ahol a Gergye Krisztián Társulatával közös előadást, a T.E.S.T.-et láthatta a francia közönség.

Az elmúlt években a KET a nemzetközi vonatkozású programok szervezésében a hazai színtéren is egyre nagyobb szerepet vállalt: nevéhez fűződik a Nemzetközi Monotánc Fesztivál megszervezése, amelynek az idén 4. alkalommal megrendezett programjában a meghívott szóló tánc előadásokon kívül az angol-osztrák Liz King mozgás-workshopjára is sor került. A nyitott tréning program 2010 júniusában két brüsszeli táncművész-mester meghívásával, Eleonore Velere és Anton Lachky egy hetes mesterkurzusával folytatódott.

A KET táncművészei eddig két alkalommal vettek részt a DCL - Dance Communication Laboratory nevű nemzetközi kísérleti programban, mely osztrák, szlovén, horvát és magyar kortárs táncosok és táncalkotók együttműködésén alapuló kutatási projekt. A budapesti és a zágrábi DCL után Muraszombaton is a KET-esek képviselik a magyar felet. A műhelymunkát a nap végeztével minden alkalommal nyilvános bemutató követi.

A nemzetközi szereplések sora egyelőre véget ér: az augusztusi Düsseldorfi Nemzetközi Táncvásáron való részvételük a 2010-es működési támogatások és a kiemelt művészeti események pályázati eredményének ismerete hiányában csak terv marad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.